ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Συντάξεις/Αναδρομικά. Κυβερνητικός εκπρόσωπος προς τους συνταξιούχους: Κάντε λίγη υπομονή και μην τρέχετε στους δικηγόρους - πότε και πως σχεδιάζεται να δοθούν τα αναδρομικά














Β. Οικονομία



Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για την ταχεία και στοχευμένη αξιοποίηση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, με σχέδιο που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Επιδιώκουμε για το σκοπό αυτό τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, μέσα από ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής. Αναθέσαμε την κατάρτιση συγκροτημένης πρότασης που θα αποτελέσει τη βάση του εθνικού σχεδίου στην Επιτροπή Πισσαρίδη και έχουμε ήδη τους άξονες με τις κεντρικές στοχεύσεις που υποδεικνύει. Συγκροτούν ένα σχέδιο που θέτει στόχους που οδηγούν στη μεταμόρφωση της Ελληνικής οικονομίας.


Στις 151 σελίδες του, το Σχέδιο ακουμπά όλες τις πτυχές της οικονομίας και καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία. Θέτει συγκεκριμένους στόχους και υποδεικνύει τρόπου για την κατάκτηση τους. Προτάσσει: Την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του Α.Ε.Π., την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας, την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών, την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση, την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνονται:
– Η έμπρακτη στήριξη των ανέργων για την επανανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθά ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Αμέσως μετά, όποιοι δεν βρουν δουλειά να καλούνται σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και στη συνέχεια να προωθούνται για πρακτική άσκηση σε θέσεις που θα βρίσκει το κέντρο κατάρτισης.
– Η χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα νοικοκυριά για να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.
– Η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
– Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, με τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να υπάρχουν αποφάσεις το αργότερο σε 12 μήνες.







Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στο ΜEGA, ανέφερε, αφενός σε σχέση με το πραξικόπημα στην Τουρκία, ότι η Κυβέρνηση τότε είχε πληροφορίες και αφετέρου ότι έγινε προσπάθεια επικοινωνίας από τον ίδιο με τον ομόλογό του στην Τουρκία, για το θέμα των οκτώ αξιωματικών, η οποία δεν κατέστη εφικτή. Σε σχέση με το τελευταίο και δεδομένου ότι η Τουρκία μονίμως επαναλαμβάνει ότι ζητά την έκδοση των αξιωματικών αυτών, υπάρχει κάποια εξέλιξη, ως προς αυτό το σημείο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μόνο ένα σχόλιο: Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και αυτό θα πρέπει να το σέβονται όλοι.


Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε συνέχεια, κύριε Εκπρόσωπε, με την ερώτηση του συναδέλφου, θα ήθελα το σχόλιό σας για το εάν επρόκειτο να μεταφερθεί με ελικόπτερο ο κ. Ερντογάν -αυτά μας είπε ο κ. Αποστολάκης χθες- καθώς επίσης και την αξιολόγηση του εάν θα υπήρχε η δυνατότητα πριν επιληφθεί η Δικαιοσύνη, να μεταφερθούν πίσω οι Τούρκοι αξιωματικοί; Κατάλαβα ότι στο δεύτερο ερώτημα απαντήσατε. Και ένα τρίτο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε: Υπάρχει σχεδιασμός επιστροφής των αναδρομικών και σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γι’ αυτό;


ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα, απάντησα ήδη, ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Για όσους λένε, αυτά που λένε, ας κληθούν οι ίδιοι ν’ απαντήσουν.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχουμε πει πολλές φορές ότι η Κυβέρνηση φυσικά και τις σέβεται τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Το ίδιο θα πράξει και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όμως, πρώτον, χρειάζεται να γίνει μελέτη, του τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση αυτή, δεύτερον, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησής της, πάντα σε συνάρτηση με τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, και τρίτον, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται ν’ ασκούν προσφυγές. Δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή, καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Να περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα γίνουν μετά από προσεκτική μελέτη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.



ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να μας διαφωτίσει για τη μυστική συνάντηση που έγινε προ ημερών στο Βερολίνο, ανάμεσα σε εκπροσώπους δικούς μας, της Τουρκίας και της Γερμανίας. Τελικώς, είμαστε πιο αισιόδοξοι μετά από αυτή τη συνάντηση; Επετεύχθη πρόοδος και αν ναι, σε ποια κομμάτια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν μυστικές συναντήσεις. Υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, που δεν χρειάζεται να ανακοινώνονται. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει ότι ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής Συμβούλου του Πρωθυπουργού, κυρίας Σουρανή, με τον Γερμανό ομόλογό της, κ. Χέκεν, ο οποίος προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, κ. Καλίν, δεδομένου του γεγονότος ότι είχαμε μπροστά μας σημαντικές συζητήσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτή την εβδομάδα. Εκ του αποτελέσματος -επειδή προηγήθηκε αυτή η συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων- είναι ξεκάθαρο ότι είχαμε μια σαφή καταδίκη της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά. Και μια σαφή αναφορά ότι ο κ. Μπορέλ αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, σε βάρος της Τουρκίας, αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά.


ΣΑΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μια ερώτηση για τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα τι περιμένει από την καινούργια Κυβέρνηση, όποια κι αν είναι;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω εσωτερικά ζητήματα, όπως οι εκλογές μιας χώρας, οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή. Από την άλλη πλευρά, αυτό που θα θέλαμε, γενικά για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είναι να ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή ατζέντα και να υπάρξει πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Γιατί αυτό είναι καλό για τους λαούς των χωρών αυτών, αλλά και προς όφελος της Ελλάδας.


Ν. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μια επιστολή στον Ο.Η.Ε. πέντε χωρών, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, με την οποία, μεταξύ άλλων, αίρεται η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Τρίπολης. Θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχουν επόμενα στάδια σε αυτή τη στρατηγική, εάν αλλάζει το πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων και ό,τι άλλο εσείς κρίνετε ότι πρέπει να μας πληροφορήσετε.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι θέλουμε πολιτική λύση στο ζήτημα της Λιβύης. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να δεχόμαστε ενέργειες, οι οποίες οδηγούν σε παράνομα μνημόνια, όπως το μνημόνιο το οποίο υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Επομένως, παραμένουμε σταθεροί στην πολιτική θέση. Αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις της Κυβέρνησης Σάρατζ.
Σας ευχαριστώ.