ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Απόφαση ΣτΕ: Τι χάνουν, τι κερδίζουν οι συνταξιούχοι


















Με αρκετά «θολά» σημεία και σίγουρα κατώτερη των προσδοκιών, η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δημιουργεί τετελεσμένα. Πλέον εάν και εφόσον υπάρξουν νέες διεκδικήσεις, αυτές θα αφορούν αποκλειστικά το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Η προγενέστερη περίοδος, δηλαδή από το 2012 και μετά κρίθηκε, καθώς επίσης και η μεταγενέστερη. 

Για την πρώτη το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν μόνο σε όσους είχαν υποβάλλει αγωγή, πριν από τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή εκδόθηκε η πρώτη απόφαση. Για την δεύτερη, από την στιγμή που η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων κρίθηκε νόμιμη, τότε καλύπτει τις προηγούμενες περικοπές…

Συνολικά πάντως, ενώ οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν έως 24 δισ. ευρώ για περικοπές από το 2012 έως το 2018, τελικά θα λάβουν, (εάν και όταν), έως 3,9 δισ. ευρώ και αυτά μικτά! Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, ότι εάν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου και η εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τότε το «καθαρό» ποσό που θα επιστραφεί στους συνταξιούχους, περιορίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.
Το δικαστήριο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών αγωγών, παραπέμποντας στην πολιτική ηγεσία το ζήτημα της επέκτασης εφαρμογής της απόφασης, για όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Επίσης θετικό σημείο, ότι δεν ετέθησαν χρονικοί περιορισμοί για το μέλλον, το οποίο όμως περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση του 11μήνου εφεξής, αφού οι αξιώσεις για το διάστημα μετά τις 12- 5 - 2016 παύουν να υφίστανται. Μπορεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος να ασκήσει αγωγή σε περίπτωση που δεν επεκταθεί η ισχύς της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά αυτή θα φορά μόνο τους 11 μήνες και μόνο σε περίπτωση που οι αξιώσεις δεν υπόκεινται σε παραγραφή.
Η κυβέρνηση, αν και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αφήνει να εννοηθεί ότι θα καλύψει όλους τους συνταξιούχους, επιστρέφοντας τα αναδρομικά ποσά σε ετήσιες δόσεις (3-5).
Υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με τις αποφάσεις, στο κατά πόσο αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, που το επίμαχο διάστημα, υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έγκριτοι νομικοί κύκλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μην συμπεριλάβουν και τους δημόσιους υπαλλήλους,  αφού ο e-ΕΦΚΑ είναι πια ο κοινός φορέας ασφάλισης. Δεν μπορεί δηλαδή, το ίδιο ταμείο, να επιστρέφει άλλα ποσά στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και άλλα στους συνταξιούχους του Δημοσίου, για την ίδια υπόθεση…