ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Μας περικυκλώνει με βάσεις η Τουρκία! - Ο κίνδυνος εξ Ανατολών διευρύνεται



Αποκτά ναύσταθμο στην Αλβανία και αεροπορική βάση στη Λιβύη

Κλοιό με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη γύρω από την Ελλάδα δημιουργεί η Τουρκία, αποκτώντας βάσεις σε Αλβανία και Λιβύη, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις προκλήσεις από τον Έβρο και ετοιμάζει γεωτρήσεις σε Αιγαίο και νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υποστηρίζοντας ότι είναι τουρκική.
Ο κίνδυνος εξ Ανατολών, στον οποίο είχε στηριχθεί το αμυντικό μας δόγμα επί δεκαετίες, διευρύνεται πλέον και σε κίνδυνο εκ δυσμάς και νοτίως!
Η Άγκυρα ανέβασε το πρωί τους τόνους, επιμένοντας στις γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, προσθέτοντας μάλιστα την απόφασή της ότι Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο  αναφέροντας ότι χθες 
Μπροστά στην κλιμακούμενη επικίνδυνα τουρκική προκλητικότητα η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά αμήχανα, αρχικά με διαψεύσεις των τουρκικών κινήσεων και μετά με διαβήματα.
Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα προκαλούν, επίσης, οι δύο στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας. Η ίδρυση αεροπορικής βάσης στη Λιβύη και η δημιουργία ναυστάθμου στον Αυλώνα της Αλβανίας.
Αναλυτικότερα, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση από την Άγκυρα του πλήρους ελέγχου της αεροπορικής βάσης Al-Watiya, η οποία  απέχει 125 χλμ. από τις ακτές της Μεσογείου. Τη συγκεκριμένη βάση κατέλαβαν πρόσφατα, οι δυνάμεις του GNA και οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λιβυκή κυβέρνηση, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και μάλιστα και από την Ελλάδα και την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ.
Η απόκτηση από την Τουρκία  αεροπορικής βάσης στη Λιβύη, σημαίνει ότι τα τουρκικά F16 θα επεκτείνουν τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και νότια της Κρήτης και θα μπορούν να φτάνουν μέχρι την Πελοπόννησο.

Βάση στην Αλβανία

Νέα εστία ανησυχίας αποτελεί και η ναυτική βάση που αποκτά η Τουρκία στην Αλβανία, στην περιοχή του Αυλώνα.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε χρηματοδοτήσει έργα ανακατασκευής του ναυστάθμου του Αυλώνα. Τώρα η συνεργασία επεκτείνεται και διευρύνεται και εντάσσεται στη μακροχρόνια στενή αμυντική συνεργασία Τιράνων – Άγκυρας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν Τούρκοι αξιωματικοί ανέλαβαν την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.
Η δημιουργία της ναυτικής βάσης στον Αυλώνα είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς θα δίνει την ευχέρεια στα τουρκικά πλοία να περιπολούν στο Ιόνιο πέλαγος και να προκαλούν όπως συμβαίνει καθημερνά στο Αιγαίο.
Και οι δύο εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς η Ελλάδα πλέον, θα αναγκάζεται να αναχαιτίζει τουρκικά αεροσκάφη, εκτός από το Αιγαίο, στην Κρήτη ή και στην Πελοπόννησο, ενώ θα πρέπει να μεταφέρει ναυτικές δυνάμεις και δυτικά, για να αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις από τουρκικά πλοία στο Ιόνιο.

Γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ

Αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων, μεταξύ των οποίων και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία εμφανίζεται ανυποχώρητη και απειλεί.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στο διάβημα της Αθήνας, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε, εντός της "υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ”.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει τα ακόλουθα:
"Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ.
Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές.
Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα".
Επίσης, χθες το βράδυ, τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως ο Τούρκος πρέσβης, Burak Ozugergin απάντησε στο ελληνικό διάβημα, ως "οι τουρκικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων οριοθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος, των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς, ότι δηλαδή οι θέσεις αυτές κινούνται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου".
Παράλληλα σημείωσε ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντηθεί, τονίζοντας πως "ποτέ δεν είναι αργά για (δύο) γείτονες όχι μόνο να συνομιλούν, αλλά και να ακούει ο ένας τον άλλον".