ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΥΕΘΑ: Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε - Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η πίεση στα σύνορά μας








ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Να καλωσορίσουμε στο δελτίο μας, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ και ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Κοσιώνη, καλησπέρα και στους τηλεθεατές!

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα του Έβρου, όπως καταλαβαίνετε να πιάσω το νήμα από εκεί που το άφησε ο συνάδελφός μου, να ρωτήσω για ποιο λόγο χρειάζεται αυτή η ενίσχυση δυνάμεων αυτή τη στιγμή, Αστυνομικών Δυνάμεων στον Έβρο και αν πρόκειται να δούμε και ενίσχυση των Στρατιωτικών Δυνάμεων…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει και στο παρελθόν επανειλημμένως ότι ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο, όταν επιχειρήθηκε αυτό που επιχειρήθηκε, αποκρούστηκε από την συνδυασμένη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον κεντρικό συντονισμό και προχωρήσαμε.

Έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις που δίνουν ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα μας, γι’ αυτό τον λόγο δεν εφησυχάζουμε.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα έχουμε νέο συναγερμό κ. Υπουργέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα σας το είπα δεν έλειψε ποτέ ο συναγερμός.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι αλλά τώρα αποφασίστηκε η ενίσχυση της περιοχής με νέες Αστυνομικές Δυνάμεις...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενίσχυση γίνεται σταδιακά, όπως σταδιακά έγινε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και ήμαστε έτοιμοι όταν εκδηλώθηκε αυτή η απόπειρα με όρους υβριδικής απειλής, να μην μπούμε όμως σε αυτή την ειδική ορολογία.

Πάντως, όπως σας είπα, κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη που γίνεται.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τελικώς με τον φράκτη και αυτό το περιστατικό στον Έβρο, για το οποίο έγινε τόση συζήτηση και οξύνθηκαν τόσο τα πνεύματα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με την οποία είχατε πετύχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στο προηγούμενο διάστημα, όσον αφορά στα εθνικά θέματα…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι οξύνθηκαν τα πνεύματα, αλλά όταν αποδίδεται δημοσίως στην Κυβέρνηση ή σε κάποιον Υπουργό η μομφή ότι άφησε ή ανέχθηκε την κατάληψη εδαφών της χώρας από ξένες δυνάμεις, οφείλουμε να δώσουμε και την κατάλληλη απάντηση, στο κατάλληλο ύφος.

Το θέμα, σπεύδω να πω, το έκλεισε χθες ο Πρωθυπουργός και κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό, στην τηλεοπτική συνέντευξη του. Επομένως δεν επιχειρώ να το ξανανοίξω εγώ, γιατί έχει κλείσει. Πλην όμως, επειδή σήμερα έλαβε χώρα στο Πεντάγωνο, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης χώρου στη Βουλή, στην αίθουσα της Ολομέλειας και στις άλλες αίθουσες, με αποτέλεσμα να πάμε σε μία προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, που είχε προγραμματιστεί για αυτή την Τρίτη, με την επιπρόσθετη παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να δοθούν οι εξηγήσεις.

Έγινε λοιπόν αυτή η συνεδρίαση κι εκεί θεωρώ ότι δόθηκαν μέχρι κεραίας όλες οι εξηγήσεις. Αναπτύχθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, θέλω να πω στο πρέπον και στο σωστό ύφος, με βάση την υπευθυνότητα που έπρεπε να επιδείξουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και τα κόμματα σε αυτό το ευαίσθητο εθνικό θέμα, που δεν προσφέρεται οφείλω να προσθέσω για ασκήσεις αντιπολίτευσης ανεύθυνης ή σπεκουλαδόρικης. Πράγμα που δεν αποφεύχθηκε τις τελευταίες μέρες, με δεδομένο ότι όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από ένα εντελώς ψευδές δημοσίευμα που αναπαρήχθη στον ξένο Τύπο κι από αυτό ξεκίνησε η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Θεωρώ ότι εξηγήθηκαν όλα, δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη εδάφους βέβαια από ξένες δυνάμεις εδώ -τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο- αυτές τις μέρες, τα σύνορα είναι σαφή και οριοθετημένα.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό νομίζω το έχετε καταστήσει σαφές κύριε Υπουργέ, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν δύο διαβήματα και αναφέρθηκε ότι υπήρχε μία κινητικότητα θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν για πάμε και στην επόμενη μέρα: Τι κινητικότητα ήταν αυτή κι αν παραμένει αυτή η κινητικότητα στην περιοχή που πάμε εμείς να τοποθετήσουμε τον φράκτη;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε τα διαβήματα, τα οποία είναι διαβήματα διαμαρτυρίας και απόρρητα έγγραφα, έγιναν διότι ότι όταν σε μία σε ένα μικρό κομμάτι εδάφους παραποτάμιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Έβρου, την πολύ συγκεκριμένη και «δύσκολη» εδαφική φυσιολογία του Έβρου, όταν λοιπόν σε ένα μικρό τέτοιο τμήμα συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις εκατέρωθεν μιας οριοθετημένης αλλά πολύ δύσκολα διακριτής λόγω της φυσιολογίας συνοριακής γραμμής, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι. Την επέλευση αυτών των κινδύνων, λόγω και της έντασης, ήθελε να αποτρέψει και το διάβημα που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο αναφέρθηκε εκτενέστατα στην απάντηση του ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο φράκτης πότε θα έχει ολοκληρωθεί; Πείτε μας πώς θα αντιδράσουμε εμείς ως χώρα στην περίπτωση που υπάρξουν τυχόν προσκόμματα από την τουρκική πλευρά;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά δυσφορεί για την κατασκευή αυτού του φράχτη. Ίσως γι’ αυτό κι επειδή τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από τον Ελληνικό Στρατό και την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού για την κατασκευή του φράκτη που κατασκευάζεται, θυμίζω, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζονται αυτές οι προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης του εδάφους και των σαφών ορίων ειδικά σε περιοχές όπου αυτό είναι δύσκολο, όπως τα προγεφυρώματα.

Ο Έβρος δεν είναι ένα ποτάμι που ρέει και από τη μία πλευρά είναι τουρκική όχθη ενώ από την άλλη ελληνική. Θυμίζω ότι υπάρχει και το σύνορο, το οποίο έχει καθοριστεί από το Πρωτόκολλο του 1926. Βάση αυτής της οριοθέτησης ήταν η τότε κοίτη του Έβρου, αλλά από τότε πέρασαν δεκαετίες, η κοίτη αυτή έχει αλλάξει και αποτέλεσμα αυτών των διαχρονικών αλλαγών είναι να υπάρχουν κάποια τμήματα ελληνικού εδάφους Ανατολικά του Έβρου και αντιστοίχως κάποια τμήματα τούρκικου εδάφους Δυτικά του Έβρου τα λεγόμενα «προγεφυρώματα», όπως το προκείμενο προγεφύρωμα των Φερών εις το οποίο συγκεντρώθηκαν αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών, όμως μέσα στα όρια του εδάφους της κάθε χώρας.

Επομένως έγιναν κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες αποψίλωσης του εδάφους προκειμένου να πάμε στην αποτύπωση, για το πού δηλαδή πρέπει να κατασκευαστεί ο φράκτης. Ήρθε ο Ελληνικός Στρατός και αποψίλωσε από το κατάφυτο δάσος εκεί, το απροσπέλαστο για πολλά χρόνια σε οποιονδήποτε, σε ορισμένα τμήματα. Το είδαν από την τουρκική πλευρά, αντέδρασαν σε αυτή τη δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού ερχόμενοι να δουν τι γίνεται, μέσα όμως από τα δικά τους όρια.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Πότε θα είναι έτοιμος φράκτης; Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι όπως είπατε κι εσείς νωρίτερα, απειλές από την πλευρά της Τουρκίας για ένα νέο κύμα προσφύγων υπάρχουν, και βάζω δίπλα σε αυτό και τις εικόνες που διακινούνται στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες για προσφυγικά “camp” τα οποία στήνονται στα παράλια. Δηλαδή από τη μία λένε ότι μπορεί να ξανά στείλουμε κόσμο στον Έβρο, από την άλλη απειλούν και για ροές προσφύγων από τη θάλασσα…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο, αν θέλετε. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί και ήδη κατασκευάζονται σε μήκος 26 χιλιομέτρων, αύριο αν δεν κάνω λάθος θα μεταβεί στον Έβρο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοΐδης με μηχανικούς για να δουν εκεί τι γίνεται.

Όμως, όπως σας είπα, υπάρχουν αρκετές προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν είναι πάντα εύκολες σε κάποια σημεία του εδάφους, όπως περιέγραψα. Ο στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Στη θάλασσα μπορεί να είμαστε το ίδιο έτοιμοι;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα στην θάλασσα ήδη έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Εκεί βοηθά και το Λιμενικό Σώμα, ασφαλώς, που έχει έτσι αναβαθμίσει κάπως την αποτρεπτική του προσπάθεια, αλλά και πλωτές μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Ασφαλώς και είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα, αλλά κι εκεί νομίζω -προκύπτει αυτό και από το αποτέλεσμα- υπήρχε μεγαλύτερη αποτροπή αυτών που αποπειράθηκαν να εισέλθουν.

Επειδή υπάρχουν οι ενδείξεις ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα η πίεση στα σύνορά μας, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, πολλώ δε μάλλον, το σενάριο της κατάληψης εδάφους.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Φοβάστε κύριε Υπουργέ ένα «θερμό καλοκαίρι»; Από τη μια πλευρά υπάρχει απειλή πάντα των προσφυγικών ροών, ενώ από την άλλη, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πολύ έντονη κινητικότητα από την τουρκική πλευρά στη θάλασσα, προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, αλλά φεύγω κι από τη θάλασσα να πάω στον αέρα, είχαμε υπερπτήσεις ασυνήθιστες το τελευταίο διάστημα, ακόμη και πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά τι προβλέπεται ή τι πληροφορείστε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον και κύριο: Δεν φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις! Κανείς δεν φοβάται. Αλλά προετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύουμε σενάρια και κάνουμε την δουλειά μας.

Είναι αλήθεια ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με υπερπτήσεις, με πύκνωση όλων αυτών των συμπεριφορών. Τα αναδεικνύουμε σε όλα τα όργανα στο πλαίσιο των Διεθνών Σχέσεων και των Διεθνών Συμμαχιών μας. Από κει και πέρα κάνουμε την προετοιμασία μας. Μεταξύ αυτών που κάνουμε είναι σε σχεδόν καθημερινή βάση συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον αρμόδιο Υπουργό, υπό τον συντονισμό βέβαια του Πρωθυπουργού, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε και τις κινήσεις που πρέπει από τώρα να κάνουμε.

Αν είναι «θερμό» το καλοκαίρι δεν το γνωρίζω. Θα προτιμούσα να είναι ένα θερμό καλοκαίρι για την τουριστική δραστηριότητα και στις δύο Χώρες. Αυτό θα ήταν ευχής έργο. Από κει και πέρα όμως, εμείς για να κάνουμε τη δουλειά μας. Ετοιμαζόμαστε και τίποτα παραπάνω.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Τέλος, κύριε Υπουργέ υπάρχει μία προαναγγελία για γεώτρηση διά της ενεργοποίησης του γνωστού «Τουρκολιβυκού Μνημονίου» εν μέσω θέρους, μιας που είμαστε στο καλοκαίρι. Στην περίπτωση λοιπόν που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της και πάει να τρυπήσει Νοτίως της Κρήτης τι θα κάνουμε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω επαναλάβει πάρα πολλές φορές αυτό και δεν είναι καλό να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες ανάλυση σχεδίων! Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές, ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε αυτό νομίζω είμαστε σαφείς κι εγώ και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός. Επομένως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο από αυτό.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Παναγιωτόπουλε, σας ευχαριστούμε θερμά για τη σύνδεση που είχαμε. Καλό σας βράδυ!