ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Συντάξεις/Αναδρομικά: Μπορούν, όσοι παρέλειψαν, να κάνουν ΤΩΡΑ αγωγή για να διεκδικήσουν αναδρομικά; - Ποια είναι η μόνη ασφαλής ενέργεια . - Αναλυτική ενημέρωση





        Ενημέρωση για οικονομικές διεκδικήσεις, αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας των νόμων: 
       α.  4093/20129 (50%), 4051/2012
       β.  3865/2010 που αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων 

       γ.  Τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς

             
           
  Επί των οικονομικών θεμάτων των αποστράτων αξιωματικών, σας γνωρίζω τα εξής:
        Α. Επί του παρόντος, η απόφαση του ΣτΕ που μέλλεται να εκδοθεί, αφορά συνταξιούχους των πρώην ασφαλιστικών φορέων ιδιωτών και όχι του Δημοσίου. Εφόσον έχουμε κράτος νομιμότητας θα πρέπει να λάβει υπόψιν της, διαχρονικές νομικές σκέψεις όπου εφαρμόστηκαν οι όροι «αρχή της ισότητας και αναλογικότητας» και «όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης», οι οποίες οδήγησαν στην έκδοση αποφάσεων θετικών για τους συνταξιούχους που υπέστησαν πολλαπλές μειώσεις.
         Σε κάθε περίπτωση, δεν αφορά τα «ειδικά μισθολόγια», Δικαστικών Λειτουργών, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας κλπ. Μην ξεχνάτε ότι στην αρμοδιότητα των Διοικητικών Δικαστηρίων και του ΣτΕ ανήκουν και οι υποθέσεις συνταξιούχων διαφόρων ΔΕΚΟ κλπ, των οποίων οι συντάξεις ήταν κατά πολύ υπέρτερες (έως και πολλαπλάσιες) από αυτές των αποστράτων αξιωματικών.  

Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή υπόθεση στο ΣτΕ που να αφορά αγωγή αποστράτων αξιωματικών (και εν γένει αγωγή συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων), παρά μόνο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
        Σε κάθε περίπτωση όμως, θα είναι: 
      α Διαφορετικό το θέμα της αναζήτησης αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των Ν. 4093/2012 και 4051/2012, μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), και        
  β.Άλλο το θέμα της νομιμότητας συνυπολογισμού της παλαιάς (με τις κριθείσες αμετάκλητα ως αντισυνταγματικές περικοπές) και της νέας συντάξεως με αριθμητικό αποτέλεσμα συγκεκριμένη προσωπική διαφορά, η οποία όμως θα μειώνεται απορροφώντας τις επόμενες αυξήσεις.

Αυτό ειδικά το θέμα, ούτε έχει κριθεί ακόμη, ούτε και θα κριθεί στο εγγύς μέλλον, με αποτέλεσμα η μόνη ασφαλής ενέργεια για διεκδικήσεις παλαιές και τρέχουσες, να είναι η άσκηση αγωγής.
      
        Β. Ειδικότερα:
        -  Νόμος 4093/2012 Οι περικοπές του Νόμου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με επανειλημμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Διοικητικών Δικαστηρίων, ακόμη και των Πολιτικών Δικαστηρίων για υποθέσεις αρμοδιότητάς τους. Με την παλαιότερη άμεση εφαρμογή τους έχετε δικαίωμα αγωγής για λήψη αναδρομικών, αλλά και για την συνεχιζόμενη έμμεση εφαρμογή τους εις βάρος της συντάξεως, ως συνυπολογισμός για την εξεύρεση της προσωπικής διαφοράς η οποία θα απορροφά μελλοντικές αυξήσεις.
        -  Νόμος 4051/2012  Η κατάργηση των δώρων - επιδομάτων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν είναι δεδομένη, διότι κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο παλαιότερα, ότι είναι συνταγματική η περικοπή για το ποσό άνω των 800 ευρώ (και εξ αυτού παρέπεται ότι είναι αντισυνταγματική η ολοκληρωτική περικοπή τους). Έτσι για το ποσό των 400 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων και για 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι δυνατή η αναδρομική διεκδίκησή τους με αγωγή.
        - Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Η κράτηση αυτή έχει κριθεί αντισυνταγματική με επανειλημμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και ιδίως και η εφαρμογή της μέσω ΕΦΚΑ, αλλά συνεχίζει να υφίσταται με τον υπολογισμό της στο ποσό της παλαιάς συντάξεως και εις βάρος της νέας συντάξεως, διότι η προσωπική διαφορά θα απορροφά μελλοντικές αυξήσεις. Με την  συνεχιζόμενη εφαρμογή της, ο ΕΦΚΑ αδικοπρακτεί σκοπίμως και έχετε δικαίωμα αγωγής για τα αναδρομικά και για τα τρέχοντα ποσά από τον Φεβρουάριο του 2017 και εντεύθεν.
        
Το Γραφείο μου αναλαμβάνει σχετικές ομαδικές αγωγές για τις ανωτέρω διεκδικήσεις, με κόστος ανά ενάγοντα 35 ευρώ και ποσοστό αμοιβής 2% (+ΦΠΑ) επί του εισπραχθησομένου.





Με τιμή
                    
                                                        

                      ΧΡΗΣΤΟΣ  Ε.  ΧΑΣΚΗΣ
                     Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ
                     παρ΄ αρειω παγω
                     ΕΡΜΟΥ 2 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ •  ΤΚ 54625
                             2 3 10 . 5 3 3 1 0 0  •   2 3 10 . 5 3 3 0 7 8