ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Χειρότερη... φορολογικά χώρα για οικογένειες με παιδιά η Ελλάδα! - Η εφορία "τιμωρεί" τις οικογένειες με 2 παιδιά! - Τις ρημάζουν σε κρατήσεις και εισφορές - Δείτε τον συγκριτικό ευρωπαϊκό πίνακα






Ασφαλιστικές εισφορές και φόροι εκτοξεύουν τις επιβαρύνσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά.
Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Tax Foundation που παρουσίασε στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ είναι για μία ακόμη φορά εντυπωσιακά και αποδεικνύουν την τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών είτε πρόκειται για εργαζομένους χωρίς παιδιά είτε με παιδιά. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά το 2019 έπρεπε να δώσει το 40,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές. Όπως προκύπτει από την έκθεση, το ποσοστό των ακαθάριστων αποδοχών διαμορφώνεται ως εξής: 8,2% είναι ο φόρος εισοδήματος, 12,7% είναι οι εισφορές που πληρώνει ο εργαζόμενος και παρακρατούνται από τον μισθό του και 19,9% είναι οι εισφορές που πληρώνει ο εργοδότης για τον εργαζόμενο.
Για μια οικογένεια με δύο παιδιά οι επιβαρύνσεις εξανεμίζουν το 37,8% των αποδοχών των εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία που φθάνει στο 37,8%, με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%.
Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν τα εξής:
• Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλή και φθάνει στο 40,8% πάνω από τον μέσο όρο 36% του ΟΟΣΑ.
• Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.
• Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μία από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων, με 40,8% για εργαζομένους και 37,8% για εργαζομένους με οικογένειες με δύο παιδιά.
Συνολικά για τις χώρες του ΟΟΣΑ η έκθεση δείχνει τα εξής:
• Οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά με μεσαία εισοδήματα που ζουν σε χώρες του ΟΟΣΑ κατέβαλαν το 2019 πάνω από 1/3 ή 36% του μισθού τους σε φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.
• Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για εργαζομένους χωρίς παιδιά στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 7% στη Χιλή έως 52,2% στο Βέλγιο.
• Από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ σε 14 η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας ξεπερνάει το 40%, σε 14 χώρες κυμαίνεται μεταξύ 40%-30% και σε 8 χώρες είναι κάτω από 30%.
• Οι πρωταθλήτριες χώρες είναι το Βέλγιο (52,2%), η Γερμανία (49,4%), η Ιταλία (48,0%), η Αυστρία (47,9%) και η Γαλλία (46,7%).  Στον αντίποδα βρίσκονται η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (18,8%), το Μεξικό (20,1%).
«Οι οικονομολόγοι του Tax Foundation συμφωνούν γενικά ότι η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας οδηγεί τόσο σε χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης όσο και σε χαμηλότερους μισθούς. Αυτό είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα, καθώς αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν την οικονομία. Εάν ο στόχος είναι να ενθαρρύνουν την απασχόληση, οι πολιτικές που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα ισχυρό εργαλείο».
Ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας αναφερόμενος στη μελέτη του Tax Foundation εστίασε σε δύο κρίσιμα προβλήματα. «Πρώτον, τη σημαντική οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που σίγουρα επιδεινώνει τα προβλήματα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Και δεύτερον, την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας που σε συνδυασμό με την προοδευτικότητά της αυξάνουν ιδιαίτερα τους φορολογικούς συντελεστές στα υψηλά εισοδήματα συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στη φυγή από τη χώρα εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και διευθυντικών στελεχών».







ηγή: https://www.kathimerini.gr/1078098/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/xeiroterh-forologika-xwra-gia-oikogeneies-me-paidia-h-ellada