Την εκτίμηση ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο -αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή και δεδομένου ότι η άμεση αντίδρασή της πολιτείας, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης στο εξωτερικό – να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του νέου κορωνοϊού, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»», τονίζοντας ότι η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αρκετά κυβερνητικά στελέχη ερευνούν το πότε και πως μπορούμε να βγούμε από την καραντίνα και να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα», εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις πιθανές εναλλακτικές.
Το σχέδιο τιτλοφορείται “Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης”, και δουλεύεται εδώ και μερικές μέρες με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των υπουργείων από μια “task force” υπό την εποπτεία του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Ενδεικτικά στην ομάδα, συμμετέχουν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό Ηλίας Μόσιαλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.
Η χαλάρωση περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά, δηλαδή από τις αρχές Μάιου (4 ή 11 Μαΐου) με καταληκτικό ορίζοντα μέσα και τέλος Ιουνίου, και προβλέπεται σταδιακή χαλάρωση εσωτερικών μετακινήσεων πιθανώς με αλλαγές στο SMS (κάτι πάντως που δεν έχει οριστικοποιηθεί).
Αρχικά θα επιτραπεί το άνοιγμα μικρών εμπορικών καταστημάτων με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά, δηλαδή όπως έγινε σούπερ μάρκετ, ενώ και όταν ανοίξουν καφέ και εστιατόρια τα τραπεζοκαθίσματα αναμένεται να είναι πιο αραιά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγραφούν αλλαγές, πχ. στον αριθμό των εισερχόμενων στα εμπορικά καταστήματα, στις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας τους, στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια ή στα καφέ.
- 4η Μαΐου: Επαναλειτουργία καταστημάτων και χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις
- 11η Μαΐου: Ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή επιστρoφή στα σχολεία, με προτεραιότητα την Γ’ Λυκείου
- Μέσα Μαΐου: Θα αρχίσουν να ανοίγουν οι πόρτες σε μπαρ και εστιατόρια
- Αρχές Ιουνίου: Θα αρχίσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις
Φυσικά, όλα με αυστηρά πρωτόκολλα και με τήρηση αποστάσεων.
Τα τραπεζοκαθίσματα θα εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο θα είναι σημαντικά μειωμένος ο αριθμός τους, ώστε να τηρείται η απαιτούμενη απόσταση.
«Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα, που μπορούμε να ελέγξουμε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες. Να είναι σε θέση να ελέγξουν την είσοδο, να μπορούν να τηρηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη, κ.ο.κ. Επίσης, από επιχειρήσεις που μπορούν να το σηκώσουν ως βάρος, διότι αναγνωρίζουμε ότι η επανεκκίνηση θα είναι για κάποιους μια δύσκολη διαδικασία. Και φυσικά, θα ξεκινήσουμε από εκεί, που το Δημόσιο μπορεί να έχει γρήγορα λεφτά και έσοδα, ώστε να τονωθούν και τα ταμεία του, τα οποία προς το παρόν μόνο δίνουν», αναφέρει πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο Πρώτο Θέμα.
Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, προκειµένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να έχουν ικανό χρόνο για τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη. Η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων και βαθµίδων της Εκπαίδευσης στις τάξεις αναµένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.
Εντός του Μαΐου αναµένεται να επαναλειτουργήσουν τµηµατικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει προβλεφθεί να ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων, ώστε να διασφαλίζεται η οµαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκάστοτε δίκης. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.
Επόµενη µεγάλη αλλαγή εκτιµάται πως θα είναι η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Ασαφής παραµένει, πάντως, ο χρονικός προσδιορισµός της επαναλειτουργίας των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος.
Σύµφωνα µε την άποψη που εκφράζει το οικονοµικό επιτελείο, η εντός του Μαΐου επαναλειτουργία των συγκεκριµένων επιχειρήσεων θα συνέβαλε στην οµαλή επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας. Μερίδα των µελών της επιστηµονικής επιτροπής εκφράζει, πάντως, τον προβληµατισµό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, παραπέµποντας το άνοιγµα καφέ, µπαρ και εστιατορίων στο δεύτερο κύµα, στις αρχές Ιουνίου.
Στις αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγµα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και µουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Μελετάται η επαναλειτουργία αρχικώς των µμονάδων 12µηνης διάρκειας και ακολούθως των εποχικών. Επ’ αυτού, µείζον θέµα παραµένει ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, ζήτηµα που απαιτεί κατά τον κ. Μητσοτάκη τη συντονισµένη δράση και την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου τουλάχιστον ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
πηγή:https://www.dikastiko.gr/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1/arsi-toy-lock-down-pos-vgainei-i-eyropi-apo-tin-karantina-arches-ma-oy-anoichta-ta-dikastiria-kai-stin-ellada/