ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΥΕΘΑ: Έχουν σημειωθεί λίγο περί τα είκοσι κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι τώρα - Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν σπίτι προκειμένου να προφυλαχθούν από το κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού - Αλλαγή στην ημερομηνία κατάταξης της επόμενης ΕΣΣΟ - Τι θα γίνει με τις άδειες του Πάσχα




Συνέντευξη ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην ενημερωτική εκπομπή «Από τις 6» στην ΕΡΤ1


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα το ξέρετε προφανώς ότι χιονίζει στην Καβάλα από ότι ενημερωθήκαμε πριν από λίγο...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κάτι το οποίο είναι παράξενο για την Καβάλα. Σπάνια χιονίζει εκεί, το είδαμε και αυτό τον Απρίλιο. Βέβαια ο Απρίλιος δεν είναι ο μήνας που θα καταγραφεί επειδή χιόνισε στην Καβάλα, αλλά ο μήνας μέσα στον οποίο θα φανεί αν τελικά ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα ή δεν ελεγχθεί.
Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμος μήνας και γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια που έχει γίνει. Δεν πρέπει να σπαταληθεί η προσπάθεια που έχει γίνει ως τώρα. Τόσο από αυτούς που σχεδιάζουν τα μέτρα περιορισμού, αλλά κυρίως από τον κόσμο εκεί έξω που προσπαθεί, κοπιάζει, περιορίζεται, πειθαρχεί, όχι βέβαια στο σύνολο του.
Όλα αυτά σε μια προσπάθεια όπως είπαμε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς σε εμάς και στους ανθρώπους μας, είναι πολύ σημαντικό αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν έχετε δει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» σήμερα. Αναφέρεται σε «καταγγελίες» φαντάρων για τον κορωνοϊό. Ανεπαρκή τα μέτρα στον προστασίας στο Στρατό, ο ένας πάνω στον άλλον οι φαντάροι στους θαλάμους και στα κέντρα νεοσύλλεκτων. Καταγγέλλουν ότι στοιβάζονται σαράντα άτομα σε ογδόντα τετραγωνικά μέτρα στο πλαίσιο της μεθόδου «ανοσίας αγέλης». Ημίμετρα και μετά από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που κατεγράφη σε φαντάρο στο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αυτό το πεδίο δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης, μάλιστα ανεύθυνης αντιπολίτευσης που στοιχίζεται σε «καταγγελίες» Δικτύων που έχουν -να το πω έτσι- κάποιες «ιδιαίτερες» απόψεις για τη λειτουργία του Στρατού ή ακόμα να μην λειτουργεί καθόλου, να μην υπάρχει Στρατός!
Στρατός λοιπόν, ό,τι και να γίνει, πρέπει να υπάρχει. Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργικές και αποτελεσματικές! Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν σπίτι προκειμένου να προφυλαχθούν από το κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν. Κι εμείς μαζί με τη Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούμε και να συνεχίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις τη λειτουργία τους.
Το κάνουμε εδώ και καιρό, πολύ πριν αρχίσουν να βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας αυτές οι «καταγγελίες» και να αναπαράγονται επίσης από διαφόρους ας πούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μπορούμε να δούμε αν θέλετε τα μέτρα αυτά ειδικά και επ’ ακριβώς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ειδικά για την Εκπαίδευση, εκεί που παρουσιάζονται οι νεοσύλλεκτοι, ποια είναι τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, θερμομετρήσεις, μέτρα απολύμανσης καθαριότητος, αερισμού όλων των χώρων. Θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι αδύνατον να μην υπάρξουν κρούσματα. Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν πάνω από εκατό χιλιάδες στελέχη αυτή την στιγμή, μόνιμους και στρατεύσιμους, έχουν σημειωθεί λίγο περί τα είκοσι κρούσματα μέχρι τώρα, σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας κι όχι εγκλεισμού στο σπίτι, υπογραμμίζω. Τότε, νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα που βέβαια δεν μας αφήνει ικανοποιημένους, αλλά ημέρα με την ημέρα ψάχνουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε.
Για τους νεοσυλλέκτους λοιπόν, όπως σας είπα, η βασική κατεύθυνση είναι ο απόλυτος έλεγχος αυτών που μπαίνουν, όπως επίσης και η απομόνωση όποιου κρούσματος ενδέχεται να προκύψει. Για την επόμενη ΕΣΣΟ αποφασίσαμε χθες ότι θα καθυστερήσει η κατάταξη, δηλαδή οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης ΕΣΣΟ θα παρουσιαστούν στις αρχές Ιουνίου και όχι τον Μάιο όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, για λόγους όπως καταλαβαίνετε αραίωσης του στρατεύσιμου προσωπικού σε Μονάδες.
Θα αρχίσει να διανέμεται προς όλους τους νεοσύλλεκτους και μια ειδική νάιλον συσκευασία μέσα στην οποία θα περιέχονται μερικά ζευγάρια γάντια, μερικές μάσκες, αντισηπτικό υγρό, αντισηπτικό σαπούνι κι ένα φυλλάδιο οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Στόχος μας είναι ει δυνατόν, δεδομένου ότι τον Ιούνιο θα γίνουν οι κατατάξεις, να διανείμουμε αυτό το… “CoronaKit” (ας μου επιτραπεί αυτή η αδόκιμη έκφραση) και στους Στρατευσίμους που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις Μονάδες. Αυτή είναι η οδηγία που έχουμε δώσει και γίνεται αγώνας ώστε να μοιραστεί αυτή η ατομική συσκευασία αυτοπροστασίας στους κληρωτούς. Από κει πέρα έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους Διοικητές των Κέντρων Κατάταξης και των Μονάδων. Ξέρετε εναπόκειται και στην ικανότητα αν θέλετε ή στις αποφάσεις του κάθε Διοικητή, ποια μέτρα προστασίας θα πάρει προκειμένου αφ’ ενός να προφυλάξει τα Στελέχη και αφ’ ετέρου να απομονώσει αυτά τα οποία θεωρούνται ύποπτα κρούσματος από τα υπόλοιπα Στελέχη.
Γίνεται λόγος για τους Αξιωματικούς που μπαινοβγαίνουν στις Μονάδες ενώ οι Στρατεύσιμοι παραμένουν μέσα. Με συγχωρείτε, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι Αξιωματικοί έχουν λάβει πολύ σαφείς οδηγίες να κινούνται υπεύθυνα και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας. Οι Στρατεύσιμοι αυτοπεριορίζονται, όχι γιατί θέλουμε να τους τιμωρήσουμε αλλά διότι θέλουμε να τους προστατεύσουμε. Με το δεδομένο ότι οι Μονάδες λαμβάνουν μέριμνα, και έχουν πλήρη εφοδιασμό και προμήθειες σε όλα αυτά τα υλικά που χρειάζονται προκειμένου να προστατευθεί το προσωπικό, αντισηπτικό και τα λοιπά.
Όπως σας είπα, γίνονται έλεγχοι και θερμομετρήσεις. Η γενική κατεύθυνση, όπως είπα, είναι να προστατευτεί το Προσωπικό. Θα ήθελα να θυμίσω ότι στις Στρατιωτικές Σχολές όπου λάβαμε πολύ νωρίς το μέτρο παραμονής των φοιτητών μέσα εκεί, δεν σημειώθηκε μέχρι τώρα ούτε ένα κρούσμα, που σημαίνει ότι μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν αυτή η απόφαση. Καταλαβαίνω ότι προκαλείται δυσαρέσκεια και κάποια κόπωση ενδεχομένως στους φοιτητές. Θα ήθελα να θυμίσω όμως, πρώτα ότι οι φοιτητές αυτοί φοιτούν σε Στρατιωτικές Σχολές και ότι τα μέτρα προστασίας φαίνεται να πιάνουν τόπο. Ακόμα και μαθήματα με τηλεδιασκέψεις από τις οθόνες των υπολογιστών κατέστη δυνατό να γίνουν χάρη στη μέριμνα που έχει ληφθεί έτσι ώστε να μη διαταραχθεί κατά το δυνατόν, η ζωή και το πρόγραμμα των Στρατιωτικών Σχολών. Μέχρι στιγμής όμως μάλλον καλά εκεί έχει πάει το πράγμα.
Θα δούμε όσο πλησιάζουμε το Πάσχα τι θα γίνει. Όπως καταλαβαίνετε τα όποια μέτρα σκεφτούμε θα είναι σε συνάρτηση με τα γενικότερα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της κίνησης που θα λάβει η Κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλο αυτό γίνεται για την προστασία των Στελεχών και όχι γιατί θέλουμε να περιορίσουμε ή να καταναγκάσουμε ή πολύ περισσότερο για να τιμωρήσουμε. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εγώ κατάλαβα Δημήτρη, τώρα έτσι για να χαλαρώσουμε και λίγο, ότι δεν υπάρχει «εξοδόχαρτο». Αυτό που εμείς λέγαμε παλιά στη Σειρά μας, «τρεις μέσα μια έξω»…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:: Όπως σας είπα, αυτό γίνεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Για αυτούς που υπηρετούν τώρα μέσα στις Μονάδες και ανεστάλη η άδεια ορκωμοσίας. Όμως αυτό το διάστημα της άδειας που θα λάμβαναν, θα το πάρουν στο τέλος της θητείας τους υπηρετώντας δηλαδή μερικές μέρες λιγότερο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δηλαδή άδειες δεν θα δοθούν;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να δούμε τι θα γίνει με τις εορταστικές άδειες του προσωπικού…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για το Πάσχα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η απόφαση είναι να μη δοθούν, αλλά ακούμε και προτάσεις προς το αντίθετο. Ασφαλώς και θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, όσο μπαίνουμε μέσα στον Απρίλιο κι έχουμε μία εικόνα του πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Από κει και πέρα θα ήθελα να αναφερθώ στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων με Υγειονομικό προσωπικό τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού.
Έχουν διατεθεί δεκάδες Στελέχη μέχρι τώρα σε όλες τις δομές, μάλλον σε πολλές δομές του Υπουργείου Υγείας, όπου μας ζητήθηκε η συνδρομή. Τουλάχιστον 24 σπουδαστές της ΣΣΑΣ και της ΣΑΝ, δηλαδή των στρατιωτικών και νοσηλευτικών σχολών, έχουν διατεθεί στον ΕΟΔΥ, άλλοι 10 αξιωματικοί και νοσηλευτές στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να βοηθήσουν στις δειγματοληψίες.
Στην Ξάνθη τέσσερις αξιωματικοί και νοσηλευτές σε Σμίνθη και Μύκη, καθώς και άλλοι τέσσερις στο Γενικό Νοσοκομείο. Στην Καστοριά έχουμε εννέα επ’ ωφελεία του Γενικού Νοσοκομείου, ένας αξιωματικός στην Ομάδα Διαχειρίσεως Κρίσεων κι ένας στο Κέντρο Υγείας στο Τσοτύλι. Όπου μπορούμε διαθέτουμε Υγειονομικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας έχει ζητηθεί κάποιο από τα στρατιωτικά νοσοκομεία -σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί- να μετατραπεί ή μέρος αυτής της νοσοκομειακής μονάδας σε Κέντρο για νοσούντες από κορωνοϊό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Υγειονομικού βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρξει συντονισμός.
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία βρίσκονται στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις ευχέρειες που διαθέτουν και με το δεδομένο ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύονται και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήδη. Επομένως δεν μπορεί να διατεθούν όλες οι ΜΕΘ των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο σύνολό τους, πλην όμως -αν χρειαστεί- ασφαλώς και θα προσφερθούν.
Έχουμε ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας να εκχωρηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσωρινά όμως για το διάστημα της έκτακτης αυτής περιόδου, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Όπου εκεί γίνονται κι εργασίες ανακαίνισης σε μία Πτέρυγα του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κεντρική δομή απέναντι στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Φυσικά, μετά την παρέλευση αυτής της έκτακτης περιόδου, θα επανέλθει στη χρήση των αρχικών δικαιούχων του, που δεν είναι άλλοι από τους Απόστρατους. Θα είναι ανακαινισμένο και επιπλέον εξοπλισμένο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή τη στιγμή όμως, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. έχει μπει στην μάχη κατά του κορωνοϊού, σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας.
Υπάρχουν και άλλα στο πρόγραμμα.
Έχουμε ενεργοποιήσει τις παραγωγικές υποδομές του Στρατού, όπως την 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού, όπου έχει ξεκινήσει ήδη η παραγωγή αντισηπτικού που διατίθεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Υπουργείο Υγείας και σε όποιον άλλο το ζητήσει. Ήδη συμφωνήθηκε και η διάθεση χιλίων φιαλών αντισηπτικού προς το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τις ανάγκες του. Αρκεί να έχουμε την πρώτη ύλη, το οινόπνευμα, για να παράγουμε αντισηπτικό.
Στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή από μάσκες. Στόχος είναι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να έχουν παραχθεί 50 χιλιάδες μάσκες και αργότερα άλλες 100.000 -σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας- για τις ανάγκες της Υπουργείου Υγείας βέβαια και για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι εκ των ων ουκ άνευ δεδομένο ότι θα διατεθούν και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε, αποκτήσαμε πρόσβαση στην πρώτη ύλη που είναι το ειδικό ύφασμα που απαιτείται και ξεκινήσαμε ήδη την παραγωγή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν, όπως μπαίνουν πάντα, σ’ αυτό τον αγώνα για τη στήριξη κοινωνίας στη μεγάλη μάχη που αντιμετωπίζουμε και ασφαλώς και λαμβάνουν εδώ και αρκετό καιρό, εδώ και τρεις εβδομάδες, μέτρα για να προστατευθεί το Προσωπικό. Όπως σας είπα, μέχρι τώρα τα κρούσματα ήταν σποραδικά και λίγα. Ασφαλώς και θα υπάρξουν κρούσματα, δεν είμαστε σε μία σφαίρα έξω από την κοινωνία κι αυτά που υφίσταται αυτή τη στιγμή η κοινωνία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι λειτουργούμε οργανωμένα, με τη δομή και την ιεραρχία στη λήψη αποφάσεων που πρέπει να συμβαίνει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ με τον Έβρο τι γίνεται; Έχει λήξει ο συναγερμός εκεί; Συνεχίζουν τα αμυντικά μέτρα; Δεν ξέρω αν θέλετε να σχολιάσετε την πρόταση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ του κ. Κωσταράκου για αυτόνομη ελληνική συνοριοφυλακή...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς δεν έχει λήξει ο συναγερμός. Βέβαια οι μετανάστες τα μάζεψαν κι έφυγαν ή μάλλον οι Τουρκικές δυνάμεις τους έκαναν να τα μαζέψουν και να φύγουν.
Προφανώς απέτυχε ο αιφνιδιασμός. Απέτυχε αυτή η απόπειρα οργανωμένης εισβολής, όπως την έχω χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή. Όμως αυτό δεν έτυχε, κύριοι. Πέτυχε. Η προσπάθεια θωράκισης του Έβρου εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου. Αν θυμάστε το Σεπτέμβριο είχα δηλώσει κάπου ότι θα σφραγιστεί ο Έβρος και αντιμετωπίστηκα, θα έλεγα, με χλευασμό και ειρωνεία από αναλυτές.
Ήξερα ότι αυτό δεν ήταν μία απλή κίνηση, όπως ας πούμε όταν κλείνεις την πόρτα, κλειδώνεις και τελείωσες. Πρέπει να γίνουν, έπρεπε να γίνουν, πολλά σε βάθος χρόνου. Όμως η απόφαση είχε ληφθεί ύστερα από τις συσκέψεις που κάναμε με τον Πρωθυπουργό και την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί εισηγηθήκαμε, το συζητήσαμε, ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση και εμείς κληθήκαμε να την εκτελέσουμε.
Εδώ και πολύ καιρό λοιπόν, σιγά-σιγά και σταδιακά, ενισχύεται ο Έβρος. Σε θεσμικό επίπεδο θυμίζω -και αυτό δεν το θυμούνται πολλοί- ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου περάσαμε από τη Βουλή τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης των Συνόρων. Τότε η πολιτική συζήτηση είχε επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Εθνικού συντονιστή του Υφυπουργού κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος «οργώνει» περισσότερο το νησιωτικό χώρο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η αποτροπή γίνεται και στη θάλασσα, και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενώ τότε η συζήτηση είχε επικεντρωθεί σε πρόσωπα κι όχι σε θεσμούς λειτουργίας, έγινε ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον πιο αποτελεσματικό και τον πιο οργανωμένο, τόσο με την Ελληνική Αστυνομία, όσο και με το Λιμενικό, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποτροπή σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Στον Έβρο αυτό το σύστημα κλήθηκε να λειτουργήσει κατά τον «αιφνιδιασμό», την απόπειρα αιφνιδιασμού μάλλον, που έγινε στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ήδη οι Μονάδες ενισχύονταν από το εσωτερικό, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής στελέχωση και επαρκής εξοπλισμός, ενίσχυση συνεργασίας με την Αστυνομία σε επίπεδο λήψης και χρήσης των πληροφοριών και τελικά οδηγιών όσον αφορά στη δράση, στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της Κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο κι όταν προέκυψε η ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία, έκαναν έναν υπέροχο αγώνα και έφεραν αποτέλεσμα. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κι απ’ ότι καταλαβαίνω κύριε Υπουργέ, τώρα, το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί περαιτέρω ο φράκτης έτσι;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς θα ενισχυθεί ο φράκτης. Ήδη επεκτείνεται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο σε όλο το μήκος ει δυνατόν των χερσαίων συνόρων. Ήδη γίνονται όσα πρέπει να γίνου, ώστε οι Δυνάμεις που φυλάσσουν τα σύνορά μας, άγρυπνοι φρουροί στο Τείχος όπως σας είπα, να είναι και οι πιο εξοπλισμένες, πιο έτοιμες και πιο προετοιμασμένες για ό,τι ήθελε προκύψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν μου απαντήσατε για τον κ. Κωσταράκο πάντως, για την πρότασή του, αν υπάρχει στο τραπέζι και την σκέφτεστε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εν μέρει έχω απαντήσει. Η σκέψη να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό σώμα συνοριοφυλάκων, ασφαλώς και έχει τη δική της αξία, ιδίως όταν εκστομίζεται από ένα έμπειρο στέλεχος και εξαιρετικό στρατιωτικό όπως ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μιχάλης Κωσταράκος.
Όμως στην ουσία, αυτό το Σώμα νομίζω ότι ήδη έχει προκύψει από τις θεσμικές ευχέρειες που σας περιέγραψα με τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Όλα είναι υπό σκέψη ασφαλώς. Στην ουσία όμως λειτουργεί η κατάσταση, η Αστυνομία συνεργάζεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τρόπο ο οποίος δεν υπήρχε στο παρελθόν και γι’ αυτό το λόγο επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα. Όλοι λειτούργησαν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και στις μέρες που ακολούθησαν, διότι η ένταση έληξε πολύ πρόσφατα στον Έβρο, με άψογο τρόπο σαν ένα σώμα κι ασφαλώς εκτός από τις σκέψεις για το σχεδιασμό και την περαιτέρω ενίσχυση, αξίζουν και πάρα πολλά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που έδωσαν αυτό τον αγώνα. Ασφαλώς μελετάται, είναι στο τραπέζι και υπ’ όψη του Πρωθυπουργού, η εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης, υλικής ενίσχυσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον όμως το επιτρέψουν τα οικονομικά μας, που αναπόφευκτα πιέζονται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή από τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης από τον κορωνοϊό