ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ο "Δόκτωρ θάνατος": Ασύλληπτη (και άκρως ναζιστική) δήλωση Σόιμπλε για την πανδημία




Ο Γερμανός «δρ θάνατος» υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υποχωρούν όλα μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής
Ανατριχιαστικός όσο ποτέ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή τη φορά με τις δηλώσεις του ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στα πολιτικά του στερνά το… χούι του πολιτικού με τη ναζιστική νοοτροπία δεν βγαίνει ποτέ – όσα χρόνια και αν περάσουν!
Φορώντας πάλι τη στολή των SS, όπως έκανε και κατά την περίοδο των Μνημονίων, δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός πως όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής». Αυτό είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Tagesspiegel» και ενώ στην Ευρώπη -κι όχι μόνο- έχει ανοίξει η συζήτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, με στόχο την αντιμετώπιση της νέας ασύμμετρης κρίσης που «ανατέλλει».
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται αμοιβαία. Αν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά δεν αποκλείει το ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε» τόνισε με ύφος Αρείου ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, θυμίζοντας την εποχή του Γ’ Ράιχ.
Χειρότερος από την εποχή που ήταν αιμοσταγής υπουργός Οικονομικών και μη εγκαταλείποντας τα σχέδια για Δ’ Ράιχ και γερμανική Ευρώπη, τόνισε ακόμη κυνικά πως ναι μεν «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους», αλλά, όπως υπενθύμισε… «οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορωνοϊού»!
Συγχρόνως, αν και για τη Γερμανία η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων ανέκαθεν «ήταν το παν», ο Σόιμπλε τούτη τη φορά έδειξε πως η προστασία των ευρώ των συμπολιτών του είναι το διακύβευμα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε, ότι θεωρεί λάθος να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί «με χρήματα των φορολογουμένων» και κάνει λόγο για τη «διαδεδομένη», όπως λέει, άποψη ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης»!

Επιπτώσεις

Τέλος, τόνισε ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση τόσο το κράτος θα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει κλασικά μέσα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της», ενώ θεώρησε ότι «το ολοένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων ήταν αναπόφευκτο». Υπογραμμίζοντας συνάμα πως, για να το αντιμετωπίσει κανείς, θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, «αλλά θα πρέπει αυτό να το δεχτούμε».
Αν και, όπως ήταν λογικό, οι δηλώσεις Σόιμπλε προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση στη χώρα, πρώτος έσπευσε να συνταχθεί με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ο -ούτως ή άλλως θιασώτης της ταχύτερης άρσης των περιορισμών- πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ, ο οποίος επίσης βάζει πρώτα και πάνω από την ανθρώπινη ζωή τους οικονομικούς δείκτες και την ευημερία τους. «Πρέπει, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, να συζητήσουμε πολύ πιο συνολικά και να μην κοιτάζουμε κάθε μέρα τους αριθμούς των κρουσμάτων» δήλωσε ο Λάσετ, σημειώνοντας μάλιστα εμφατικά ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να βασίζεται τόσο στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι, όπως είπε, «αλλάζουν γνώμη κάθε δυο μέρες»!