ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Η "έξυπνη" και "γρήγορη" Ελλάδα που κερδίζει τη μάχη




Θετικές κριτικές συνεχίζει να λαμβάνει από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. 
Σε δημοσιεύματά τους, Bloomberg, Wall Street Journal και Guardian δίνουν εύσημα στη χώρα μας για τη διαχείριση του ξεσπάσματος του ιού, ενώ αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο. 
Bloomberg: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ανταποκρίθηκαν «έξυπνα» και «γρήγορα»
Ο Μαρκ Γκόνλοφ από την συντακτική ομάδα του Bloomberg χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως το παράδειγμα μιας εκ των χωρών που λειτούργησαν «έξυπνα» και «γρήγορα». Όπως αναφέρει, «οι κυβερνήσεις που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πανδημία του Covid-19 δεν ήταν ούτε οι μεγαλύτερες ούτε οι πιο αυταρχικές, ήταν απλά οι πιο έξυπνες και οι πιο σβέλτες και μεταξύ αυτών, δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία».
Επιπλέον, ο Γκόνλοφ παραπέμπει στο άρθρο του το προηγούμενο επαινετικό για την Ελλάδα δημοσίευμα στο Bloomberg από τις 10 Απριλίου.
WSJ: Αχτίδα ελπίδας από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal το οποίο υπογράφει Έλληνας δημοσιογράφος, κάνει λόγο για «Αχτίδα Ελπίδας από την Ελλάδα».
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «η μέχρι τώρα αξιοθαύμαστη αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εφόσον έχει αίσιο τέλος χάρη στην κυβέρνηση και τη συνεργασία των πολιτών, θα αφήσει μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, μπορεί δε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». 
Guardian: Η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη
Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Πώς η Ελλάδα κερδίζει τη μάχη του κορωνοϊού παρά τη δεκαετία του χρέους» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «τα νοσοκομεία της χώρας, σήκωσαν το βάρος των περικοπών, όμως οι προσπάθειές τους να περιορίσουν τον Covid-19 φαίνεται ότι αποδίδουν».
Η ανταποκρίτρια της Guardian ξεκινά το άρθρο της αναφέροντας ότι οι Έλληνες είναι πλέον καθημερινά μπροστά από τους δέκτες τους στις 6 το απόγευμα για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση από τον «τον ήρεμο, με σπουδές στο Harvard καθηγητή», κ. Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και το μήνυμά του ότι οι Έλληνες «πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι».
Επιπλέον, αναφέρει ότι «σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 99 θάνατοι, πολλοί λιγότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. (...) Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Ελλάδα περνάει την κρίση πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο».
H Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη - Στην 30ή θέση παγκοσμίως η Ελλάδα
Η Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη την εποχή του κορωνοϊού και μάλιστα η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα σε όλο τον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα του think tank Deep Knowledge Group (DKG) με έδρα το Λονδίνο, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Spiegel, το οποίο αναφέρει σε δημοσίευμά του το Deutsche Welle. 
Στην έρευνά τους οι αναλυτές του think tank έλαβαν υπόψη τους πολλά και διαφορετικά κριτήρια, όπως τον χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, τον αριθμό παραβίασής τους, το εύρος της απαγόρευσης μετακινήσεων, τη μαζικότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών. Στο μικροσκόπιο των ειδικών και η διαχείριση της κρίσης από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων (για παράδειγμα ως προς τη λειτουργία ομάδων διαχείρισης κρίσεων αλλά και την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας).
Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Ισραήλ, στη δεύτερη η Γερμανία, στην τρίτη η Νότια Κορέα ενώ ακολουθούν Αυστραλία και Κίνα. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στην 29η και 30η θέση αντίστοιχα ενώ τις τελευταίες καταλαμβάνουν Ιταλία και Ισπανία.