ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. - Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις, τα ειδικά επιδόματα - Πότε θα εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις ψηφιακά - Χορήγηση των 800 ευρώ και τους καλλιτέχνες



Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.
Α. Πάσχα
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα η οποία ξεκινά με την πίστη ότι τον Γολγοθά του κορονοϊού που ανεβαίνει και η χώρα μας θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περισσότερη αισιοδοξία. Ανάσταση που, όπως και ολόκληρο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας.
Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες. Γι’ αυτό αποδοκιμάζουμε περιστατικά όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. Παραβλέπουν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τους νόμους που υπαγόρευσαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και το κοινό καλό, οι έκτακτες σημερινές περιστάσεις. Κρατάμε την Πίστη μέσα μας και αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.
Για να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων -που δυστυχώς υπάρχουν- και για να βγούμε από την υγειονομική κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με τις λιγότερες συνέπειες. Θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα ήταν άδικο να παρασυρθούμε από την Άνοιξη που μας προκαλεί να κάνουμε το λάθος να παραβιάσουμε τα περιοριστικά μέτρα. Άλλο ατομική άσκηση κοντά στο σπίτι μας και άλλο συνωστισμός σε μαρίνες, πεζοδρόμους και πάρκα.
Οι έλεγχοι των Αρχών -της Αστυνομίας και του Λιμενικού- είναι αυστηροί και θα γίνουν αυστηρότεροι. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, για να γιορτάσουμε μαζί. Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορονοϊού και ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα, όλοι μαζί, όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας. Ελέγχονται παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, λιμάνια, αεροδρόμια.
Λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε οικισμούς Ρομά, σε προσφυγικές και μεταναστευτικές δομές, αλλά και για ειδικές ομάδες, άστεγους και εξαρτημένους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση. Μην κάνουμε λάθος. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε.
Β. Σχέδιο για την επόμενη μέρα
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, ασφαλώς προετοιμαζόμαστε. Εξετάζουμε τη στρατηγική της επιστροφής μας στο μέλλον. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη εκεί. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Το μόνο βέβαιο είναι πως όσο πιο πιστά πειθαρχούμε στα περιοριστικά μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, σταδιακής και μακρόσυρτης, επιστροφής στην κανονικότητα. Τίποτα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Και βέβαια τον πρώτο λόγο θα έχουν -όπως γίνεται μέχρι σήμερα- οι ειδικοί. Πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και το συλλογικό καλό.
Γ. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας Υγείας
Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνουμε τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιούμε σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 979, δηλαδή αύξηση κατά 73% και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.789 προσλήψεις, εκ των οποίων 363 ιατρικό προσωπικό και 2.426 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824. Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που πιθανό να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι για την ενίσχυση της μάχης ενάντια στον κορονοϊό, δημιουργήθηκε Μητρώο Ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς, έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων. Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εντατικολόγους πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, στόχος της Κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των κενών και ελλείψεων, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο για οποιαδήποτε παρόμοια, ή άλλη μελλοντική κρίση, αλλά για μια πολύπλευρη και μακρόπνοη ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
Δ. Σε ό,τι αφορά την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο
Μπαίνουν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το Μάρτιο και τον Απρίλιο και η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα επεκτείνει – εφόσον χρειαστεί – το Μάιο και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα παρατείνονται προθεσμίες και διευρύνονται οι δικαιούχοι, ώστε να καλυφθούν ακόμη περισσότεροι. Ανάμεσα στα άλλα:
-Παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής, (αρχικού ύψους 1 δισ. ευρώ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ εντάσσονται στους δικαιούχους οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.
– Απαλλάσσονται από δασμούς και Φ.Π.Α., τα προϊόντα που εισάγονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού για το 2020.
-Επεκτείνεται η έκπτωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων. Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.
-Επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων, εφόσον είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και εισπράττουν μειωμένο, κατά 40%, ενοίκιο.
-Δίνεται δυνατότητα μέχρι και τις 24 Απριλίου σε επιχειρήσεις, που είχαν δηλώσει κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν ανταποκρίνονταν στην κυριότερη δραστηριότητά τους, να προβούν σε αναδρομική τροποποίηση με την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος Κωδικός ήταν δηλωμένος ως δευτερεύων.
-Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα η δραστηριότητα των οποίων έχει ανασταλεί, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξάρτητα από τον Κωδικό της κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης.
-Συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και αεροδρομίων, όπως και καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
-Ξεκινά από τη Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου, η καταβολή του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε πάνω από 800.000 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.
-Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων -έως πέντε εργαζόμενους- που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.
-Από την Μ. Τετάρτη επίσης καταβάλλεται στους επιστημονικούς κλάδους η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
-Την Μ. Τετάρτη, καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η έκτακτη ενίσχυση σε 113.780 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Την Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αναδρομικά ποσά, που αφορούν μερίσματα του πρώτου τριμήνου, συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 4.000 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.
-Ξεκινά μέσα στη Μ. Εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες για την πληρωμή από το Κράτος των τόκων των ενήμερων δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
-Παρατείνεται έως τις 24 Απριλίου η προθεσμία καταβολής οφειλών, που έληξαν στις 31 Μαρτίου για όσους συμπληρώνουν φέτος το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω. Επίσης, παρατείνεται έως τις 21 Απριλίου η προθεσμία καταβολής, με δικαίωμα έκπτωσης 25%, των οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανέργων δρομολογείται σειρά προγραμμάτων. Ειδικότερα:
-Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.
-Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.
-Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.
Για τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:
-Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.
-Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ειδικότερα:
-Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
-Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.
-Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα υπενθυμίζεται ότι σήμερα χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:
-Επίδομα παιδιού σε 506.482 οικογένειες.
-Στέγασης σε 257.626 οικογένειες.
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 231.659 οικογένειες.
-Αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.
Επιπλέον παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους. Σημειώνεται ότι, από την αρχή του χρόνου, έχουν διανεμηθεί 4.170 τόνοι τροφίμων και πάνω από 1.311.000 τεμάχια βασικής υλικής συνδρομής, ιδίως καθαρισμού και ατομικής υγιεινής.
Ε. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Στις έκτακτες καταστάσεις, απαιτείται εγρήγορση και έκτακτες λύσεις. Σας ενημερώνω, ότι σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τα εξής:
-Έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 του Φ.Π.Α. που προκύπτει από τις δηλώσεις α’ τριμήνου του 2020, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και του τρίτου μήνα του 2020 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
-Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020.
-Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις, και όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.
-Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες.
-Κατ’ οίκον, ή εξ αποστάσεως, παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορονοϊό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
-Δυνατότητα απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία με υπό προϋποθέσεις παράταση ισχύος των αδειών εργασίας που έχουν εκδοθεί για διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης τους.
-Δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών δομών φιλοξενίας αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων από Δήμους.
-Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών και από αντίτιμο ανταποδοτικών υπηρεσιών για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
-Διεκπεραίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης της ενημέρωσης στοιχείων των πολιτών προς τράπεζες, ώστε να μη χρειάζεται φυσική παρουσία και γραφειοκρατία.
-Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις, ή απογευματινές δραστηριότητες.
-Οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για δράσεις και προγράμματα στον τομέα του σύγχρονου Πολιτισμού.
-Χορήγηση κουπονιού διάρκειας 18 μηνών για όσους είχαν κάνει κράτηση σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
-Κατασκευή έργου δημιουργίας κλινών Μ.Ε.Θ. από τη δωρεά 8.000.000 της Βουλής.
-Υποχρέωση αρμόδιων αρχών και οργάνων ελέγχου να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης.
Καταλήγοντας θέλω να υπογραμμίσω το άλμα που συντελείται στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Περάσαμε μέσα σε λίγες μέρες με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση, την ψηφιακή παρακολούθηση των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα για την έγκαιρη ενημέρωση της πορείας της υγείας τους.
Μέσα στις επόμενες ημέρες τα ψηφιακά Κ.Ε.Π., με νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες, θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία, γρήγορα και χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους. Οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν έγγραφα που τους αφορούν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, αντίγραφα ποινικού μητρώου κ.α. είτε με mail, είτε μέσα από την ψηφιακή θυρίδα τους.
Σημειώνεται ότι, μέσα στην Μ. Εβδομάδα, ξεκινάει η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «ΑΤΛΑΣ» η οποία θα ενοποιήσει ψηφιακά τις διαδικασίες για την έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, με στόχο τον Ιούνιο να εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις ψηφιακά. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», η ψηφιακή σύνταξη αρχικά θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες συντάξεων και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα των συντάξεων. Από τις αρχές Ιουνίου, περίπου το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδεται με ένα κλικ, ενώ έως τον Ιούνιο του 2021,το ποσοστό αυτό, θα αγγίξει το 90%.
Στο μεταξύ διαπιστώνεται εντυπωσιακή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Μένουμε σπίτι-μαθαίνουμε στο σπίτι. Ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας που αυξάνεται, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα. Βάσει των πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων, η συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών είναι εντυπωσιακή. Αναλυτικά:
-Στα Σχολεία:
Στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση καταγράφηκαν 4.818.079 συμμετοχές μαθητών και 95.692 εκπαιδευτικοί είχαν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη, ενώ είχαν δημιουργηθεί 262.704 ψηφιακές τάξεις και είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 17 εκατομμύρια λεπτά ψηφιακού μαθήματος.
Στην ασύγχρονη εκπαίδευση, συνολικά περισσότεροι από 1.090.011 μαθητές και 166.949 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
-Στα Δημόσια ΙΕΚ:
95% των μαθημάτων που διενεργούνταν διά ζώσης είναι ήδη ενταγμένα στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, ενώ το 95% των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων έχουν κωδικούς πρόσβασης σε ασύγχρονη εκπαίδευση.
-Στα Πανεπιστήμια:
96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα Α.Ε.Ι. αγγίζει το 99,7%.
Την ίδια στιγμή, η τηλεθέαση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης που μεταδίδει η Ε.Ρ.Τ. παραμένει σταθερά υψηλή. Μέσα από τις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η χώρα μας κάνει δυναμικό άλμα στην ψηφιακή εποχή.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός -κατά την εξ αποστάσεως ξενάγησή του στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας- ο κορονοϊός έβαλε στον επιταχυντή την ήδη δρομολογημένη μετάβασή μας στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Πράγματα τα οποία ενδεχομένως να κάναμε σε μήνες γίνονται σήμερα σε εβδομάδες, ενώ πράγματα τα οποία θα κάναμε σε εβδομάδες γίνονται σε μέρες ή ώρες, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας.
Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πολύ μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας, σ’ ένα χρονικό σημείο μάλιστα που παρουσιάστηκαν και αρκετές νέες εστίες κρουσμάτων. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο φαινόμενο; Και κάτι ακόμα, είπατε στην τοποθέτησή σας πως το Πάσχα δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από το ένα σπίτι στο άλλο. Πώς θα διασφαλιστεί κάτι τέτοιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε ούτε σήμερα επιτρέπονται τέτοιου είδους μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις περιγράφονται στο έντυπο Β, είναι συγκεκριμένες και αφορούν 6 περιπτώσεις οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν. Η πραγματική απειλή που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια χαλάρωση, ιδίως τις μέρες της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, με επισκέψεις που ενδεχομένως κάποιος να ήθελε να κάνει σε φίλους ή σε συγγενείς. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποτραπεί, δεν επιτρέπεται και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει πράξη.
Όσον αφορά το ζήτημα της ευρύτερης κίνησης, που ενδεχομένως να διαπίστωσε κανείς αυτό το Σαββατοκύριακο: Πραγματικά ο καιρός είναι σύμμαχος, όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της εποχικής γρίπης, αλλά από την άλλη μας παρακινεί να βγούμε από το σπίτι. Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και αυτό το χρονικό διάστημα, για να βγούμε όλοι νικητές.
ΣΤΕΦ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα υπάρξει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από ναούς ανήμερα την Ανάσταση και τη Μεγάλη Παρασκευή, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού στα προαύλια από κάποιους που πάλι θα πάνε κόντρα στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του Κράτους;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο, από όσα έχουμε δει μέχρι αυτό το διάστημα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ανταποκριθεί στα αυστηρά, δύσκολα, περιοριστικά μέτρα. Έχει δείξει πολύ υπεύθυνη στάση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία της Ελλάδος και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Είναι βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει αυτού του είδους συνωστισμός, εφόσον επιδείξουμε όλοι τη δέουσα προσοχή, την ατομική υπευθυνότητα και τη συλλογική ωριμότητα.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Έχει η Κυβέρνηση ενδείξεις για συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών στα παράλια της Μικράς Ασίας; Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα για προσπάθεια των τουρκικών Αρχών να προωθήσουν στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες θετικούς στον κορονοϊό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είδατε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συνεχιζόμενη απειλή της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με τη χρησιμοποίηση, την εργαλειοποίηση κατατρεγμένων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, απέτυχε, στον Έβρο. Παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια τέτοια προσπάθεια στα νησιά, αυτή τη φορά. Παρατηρούμε μια κινητικότητα στις απέναντι ακτές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Βλέπουμε μια έξαρση του φαινομένου του κορονοϊού και στην Τουρκία. Θα κάνουμε αυτό που πάντα κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού και καλλιτέχνες έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης. Ήδη, ο Μίκης Θεοδωράκης άσκησε σφοδρή κριτική γι’ αυτό το ζήτημα. Ποιος ο λόγος αποκλεισμού τους από το επίδομα των 800 ευρώ; Θα διευθετηθεί το ζήτημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες και διαφορετικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Πρώτον, όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, φυσικά και καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί. Δηλαδή, τη χορήγηση των 800 ευρώ, αλλά και όλα τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών, φορολογικών υποχρεώσεων και διευκόλυνση από τις τράπεζες, με περίοδο χάριτος για τους επόμενους τρεις μήνες στην καταβολή των οφειλών τους. Δεύτερον, οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που σας ανέφερα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Το πρόγραμμα γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67 το οποίο τροποποιείται, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους. Τρίτον, είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι υπολόγιζαν να βρουν μια εργασία τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτούς, έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και πέραν των 5 εκατομμυρίων που είχε διαθέσιμα. Ενισχύθηκε με 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον -με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνεται σήμερα και στην ΠΝΠ που σας προανήγγειλα- προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, από οπτικοακουστικό υλικό, μέχρι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με animation, με χορό, με θέατρο. Πάρα πολλές δράσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού και στις οποίες θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται. Υπάρχει και μια τελευταία κατηγορία. Υπάρχουν κάποια σημεία, ιδίως για κάποιους παρόχους πολιτιστικού περιεχομένου, για παράδειγμα, τα Ωδεία, που ενδεχομένως να απασχολούσαν περισσότερους από πέντε εργαζόμενους, αλλά με τις εργατο-ώρες που υπολογίζονται, να μπορούσαν να ήταν κάτω από τον αριθμό των πέντε εργαζομένων. Εκεί υπάρχει μια συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας και θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα το επόμενο διάστημα.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις συστάσεις της Προέδρου της Κομισιόν να μην βιαστούν οι Ευρωπαίοι να κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και να προετοιμαστούν οι ηλικιωμένοι να μείνουν σε περιορισμό ακόμα και έως το τέλος του έτους; Υπάρχουν, πράγματι, σκέψεις για κάτι τέτοιο; Κατά πόσο αφορά αυτό και την Ελλάδα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί η μάχη κατά του κορονοϊού. Ένα από τα μέτρα που εξετάζουμε και το ενσωματώνουμε στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί σήμερα είναι η χορήγηση voucher σε όσους είχαν κάνει προκρατήσεις, ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους και να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους ακόμη και αργότερα. Όσον αφορά την τουριστική περίοδο αυτή καθ’ αυτή, καταλαβαίνουμε ότι οι περιοχές, της Μεσογείου, όπως είναι και η Ελλάδα, πλήττονται ήδη από την περίοδο του Απριλίου και του Μαΐου. Έχουμε αποφασίσει να λάβουμε μέτρα στήριξης της οικονομίας, αν χρειαστεί και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς τι θα γίνει. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον τουριστικό κλάδο, ώστε να μην πληγεί τόσο, όσο θα μπορούσε να έχει πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες από τις οποίες έρχονται τουριστικά ρεύματα, είτε της Ευρώπης, είτε του υπόλοιπου πλανήτη.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα προσφύγει στον ESM η Κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και θα συνοδευτεί με μέτρα και προϋποθέσεις ή ένα νέο μνημόνιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχετε δει, οι αποφάσεις του Eurogroup είχαν ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και άλλα, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύσουν την απόφαση αυτή. Και γι’ αυτό έχει παραπεμφθεί το ζήτημα να εξεταστεί και από τους ηγέτες στη συνεδρίαση, με τηλε-διάσκεψη, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από λίγες ημέρες. Όσον αφορά τον ESMμπορεί να χορηγήσει ενίσχυση στα κράτη-μέλη μέχρι 2% του Α.Ε.Π. τους, με όρους που σχετίζονται μόνο με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις ή μνημόνια. Να έχουμε όλοι υπόψη μας, ότι πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των διαθεσίμων του Κράτους, προκειμένου να καλύπτουμε όσους έχουν ανάγκη της ενίσχυσης της Πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα να μην διαταράξουμε την εμπιστοσύνη, που με τόσο κόπο χτίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, στις αγορές.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου; Μετά το συμβιβασμό στο Eurogroup, υπάρχει προσδοκία για τις τολμηρές αποφάσεις, που ο Πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαίες και τι απαντάτε σε όσους μιλούν για τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, να θυμίσουμε ότι σε κοινοτικό επίπεδο και σε εθνικό επίπεδο -και στα δύο επίπεδα- λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Στο κοινοτικό επίπεδο, έχουν ληφθεί, ήδη, πάρα πολύ συγκεκριμένα και πολύ χρήσιμα μέτρα. Όπως για παράδειγμα, η βέλτιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των κρατικών ενισχύσεων, η βέλτιστη δυνατή ευελιξία στην ανακατανομή πόρων μεταξύ προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητά τους, η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως για πρώτη φορά, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. ή η υιοθέτηση του waiver -δηλαδή ένα πακέτο χρηματοδοτικό- που μπορεί να ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας με περίπου 22 δισ. ευρώ. Και υπάρχει και η γενική ρήτρα διαφυγής, ώστε να μην εφαρμόζονται φέτος οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι είχαν προδιαγραφεί, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ήρθαν να συμπληρωθούν τα μέτρα του Eurogroup, που είναι ένα πακέτο 540 δισ. ευρώ για την Ευρώπη, αλλά λείπει ένα βασικό συστατικό. Και σ’ αυτό το βασικό συστατικό θα επιμείνουμε το επόμενο διάστημα. Αυτό το βασικό συστατικό το έχει περιγράψει ο Πρωθυπουργός με την κοινή επιστολή του με άλλους ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ, με την οποία ζητούμε ένα εργαλείο, το οποίο να δίνει απαντήσεις στα κοινά προβλήματα. Και τέτοιο εργαλείο, κατά την άποψη μας, είναι ένα κοινό ευρω-ομόλογο ή ένας άλλος μηχανισμός ο οποίος θα μπορέσει να ενισχύσει όλη την Ε.Ε. και να πείσει και τις αγορές και τους πολίτες της ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Σας ευχαριστώ πολύ.