ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Συστάσεις από τους Ειδικούς του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για τον κορονοϊό: - Ποια είναι τα συνιστώμενα φάρμακα - Πόσο βοηθούν τα "θαυματουργά" Superfoods και τα μαντζούνια




Όχι, το μουρουνέλαιο, ο κουρκουμάς και η πιπερόριζα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊoύ και οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι το Plaquenil πιθανώς προστατεύει από τον ιό, απαιτούν περαιτέρω επιβεβαίωση και δεν δικαιολογούν την χρήση του από άτομα χωρίς ιατρικές ενδείξεις! 
Αυτό τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Συστηματικών Αυτοφλεγμονωδών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχετικά με την προστασία των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα από τον ιό SARS-COV-2.
Ειδικότερα, σε οδηγίες που εξέδωσαν πρόσφατα, τονίζουν ότι τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον ιό, όπως αυτές ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό. 
«Τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα έχουν τον ίδιο περίπου κίνδυνο να μολυνθούν όσο και ο γενικός πληθυσμός. 
Η αυτοάνοση νόσος από την οποία πάσχουν, αυτή καθ’ αυτή, δεν αποτελεί αίτιο ανοσοκαταστολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας, που διευθύνει ο καθηγητής Αθανάσιος Τζιούφας. 
Οι αυτοάνοσες νόσοι και οι θεραπείες τους σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν αποτελούν παράγοντες κινδύνου για θανατηφόρες επιπλοκές από τον ιό SARS-COV-2. Αυτό που πιθανώς καθιστά τα άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα περισσότερο ευάλωτα στον ιό (αν μολυνθούν) είναι η ένταση της ανοσοκαταστολής την οποίαν υφίστανται λόγω των φαρμάκων τα οποία παίρνουν. Η χορήγηση μόνο υδροξυχλωροκίνης (Plaquenil) δεν προκαλεί βαριά ανοσοκαταστολή. 
Παρατηρησιακές μελέτες εντούτοις που είδαν το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζουν ότι το Plaquenil πιθανώς προστατεύει από τον ιό, απαιτούν περαιτέρω επιβεβαίωση και δεν δικαιολογούν τη χρήση του από άτομα χωρίς ιατρικές ενδείξεις. Επιπλέον:
• Η χορήγηση μικρών δόσεων πρεδνιζόνης ή μεθυλπρεδνιζόνης (prezolon και Medrol, 10 και 8 mg την ημέρα αντίστοιχα) προκαλούν μέτρια ανοσοκαταστολή και δεν δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη, πιθανώς όμως δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του ιού από τον οργανισμό εφόσον το άτομο μολυνθεί.
• Μεθοτρεξάτη και λεφλουνομίδη (Arava, Lefid κ.λπ.) καθώς και μεγαλύτερες δόσεις πρεδνιζόνης και μεθυλπρεδνιζόνης από τις παραπάνω καταστέλλουν το ανοσολογικό σύστημα εντονότερα ιδίως αν χορηγούνται σε συνδυασμό.
• Η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη, ο εστέρας του μυκοφαινολικού οξέος (Cell Cept) ή το μυκοφαινολικό οξύ (Myfortic) καταστέλλουν εντονότερα πιθανώς το ανοσολογικό σύστημα και από τη μέχρι τώρα εμπειρία αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.
• Η κυκλοφωσφαμίδη (Endoxan) μόνη της ή σε συνδυασμό με κορτικοειδή, καθώς και η πλασμαφαίρεση αποτελούν σοβαρούς ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη ιογενών, βακτηριακών και μυκητιακών λοιμώξεων.
• Πολλοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ορισμένες αγγειίτιδες θεραπεύονται με φάρμακα τα οποία εκλεκτικά καταστέλλουν ορισμένες ουσίες που ονομάζονται κυτταροκίνες (διαφορετικές για κάθε κατηγορία φαρμάκου). Μοιραία, όμως, οι θεραπείες αυτές επιφέρουν και ανοσοκαταστολή που δυνατόν να ευνοήσει την εμφάνιση λοιμώξεων.
Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση tocilizumab από τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν τους προστατεύει από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό. 
Όπως ξεκαθαρίζουν, δε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν φάρμακα που «ενισχύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως μουρουνέλαιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ή μαντζούνια και βότανα, όπως κουρκουμάς, πιπερόριζα κ.λπ. 
Άρα, όλα αυτά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.