ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σ.Τσιόδρας για τον Κορονοίό: Ένας παγκόσμιος "φονιάς" - Ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας σε περίπου δύο εβδομάδες.










ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Αρχίζει η καθημερινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει και το λόγο.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σε όλους. Περισσότερες από 256.000 περιπτώσεις της νόσου από το νέο ιό καταγράφονται σήμερα σε 184 χώρες του κόσμου, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 10.500 θάνατοι.
Υπολογίζεται πως μόλις το 15% αυτών καταγράφεται. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας. 45% του συνολικού αριθμού περιπτώσεων της νόσου και 50% του συνολικού αριθμού θανάτων, έως χθες, έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Ανακοινώνουμε σήμερα 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 495.
84 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερο επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα για την παρουσία του νέου ιού.
90 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 20 είναι διασωληνωμένοι. Σε όλους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και εξιτήρια από το νοσοκομείο.
19 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όλοι οι σοβαρά ασθενείς παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων συμπολιτών μας έχει ξεπεράσει πλέον τα 72 έτη.
Δυστυχώς, μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις συμπολίτες μας, δύο στην Αθήνα και ένας στην Κοζάνη. Όλοι τους άνδρες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Σχετικά με την εργαστηριακή επιτήρηση, συστρατεύεται στην προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη διαδικασία των εργαστηριακών ελέγχων και την επάρκεια αυτών, ειδική ομάδα που τη συντονίζει η διακεκριμένη Επιτροπή Επιστημόνων.

Οι δράσεις αυτές εδραιώνουν την επιστημονική μας προσέγγιση, αλλά δεν αλλάζουν το κύριο μήνυμα: «Μένω σπίτι με ελαφρά συμπτώματα».
Δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου στους νέους και υγιείς που έχουν συμπτωματολογία ίωσης. Δεν θέλω να περάσουμε ένα αντίθετο μήνυμα.
Αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε σήμερα, αφορά στα σοβαρά κρούσματα της νόσου σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου και αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού περίπου 10 ημέρες νωρίτερα.
Οι προβλέψεις μας αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παραμένουν σταθερές για την πορεία της νόσου στην Πατρίδα μας. Το αν ο ρυθμός αύξησης αλλάξει, το αν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και επιβαρυμμένους από χρόνια νοσήματα συνανθρώπους μας, αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεών μας, εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλοι αυτά τα μέτρα.
Προς το παρόν, παραμένουμε εντός των προβλέψεων. Νομίζω ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Και θα είναι τόσο καλύτερη αυτή η εικόνα, όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα.
Τα μέτρα αφορούν δύο κύριους στόχους, στους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι. Να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.
Δε μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί του Αιγαίου, στα αγαπημένα μου Δωδεκάνησα – όπου και υπηρέτησα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής μου θητείας – και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα.
Δε μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς που ταξιδεύουν σε στενό συγχρωτισμό σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, χωρίς να ξέρουν αν επωάζουν τη νόσο.
Σας παρακαλώ. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε, με κανέναν στην τοπική κοινωνία. Να μείνετε στο σπίτι σας. Να μη μεταδώσετε τη νόσο σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου, στους συμπολίτες μας.
Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές που δεν υπάρχει μετάδοση, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνανθρώπους μας που δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες τόσο στη νοσηλεία, όσο και στη διακομιδή.
Το είπα και εχθές. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ;
Σήμερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή σχέδιο για το νέο κορονοϊό, που αφορά στις ομάδες των νεφροπαθών που εκπονήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή κ. Μπολέτη και συζητήθηκε εκτεταμένα στην Επιτροπή.
Επιπρόσθετα, μετά και το χθεσινό μήνυμα, θέλουμε να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας αιμοδότες να προσέλθουν σε κινητή μονάδα αιμοδοσίας, όχι στα νοσοκομεία, και να δώσουν αίμα.
Όπως τόνισε σήμερα και ο Υπουργός μας, μένουμε σπίτι, βγαίνουμε για να δώσουμε αίμα, να σώσουμε ζωές. Ακόμα περισσότερο αυτές τις δύσκολες στιγμές, στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Και τώρα υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη.
Όσον αφορά στη συνταγογράφηση της χλωροκίνης, ενός από τα φάρμακα που ακούστηκαν αυτές τις ημέρες ως δραστικού έναντι του νέου ιού, με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων για μελλοντική χρήση στα σπίτια ασθενών, από γιατρούς που δεν συνταγογραφούσαν στο παρελθόν, είχαμε επίσημη δήλωση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και νομίζω αυτό συνιστά αντιεπιστημονική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει.
Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνο στους ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις και ήδη τελειώνουν οι συζητήσεις στον επάνω ακριβώς όροφο του Υπουργείου, για τη χρήση αυτού του φαρμάκου σε περιστατικά του νέου κορονοϊού.
Θα τελειώσω με μια αναφορά στον ιό της γρίπης. Έναν παγκόσμιο «φονιά», με καταγεγραμμένα 241 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ως σήμερα στη χώρα μας.
Η γρίπη είναι σε κάθοδο, παρόλα αυτά φέτος καταγράφηκαν συνολικά 94 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.
Το 93% των περιπτώσεων γρίπης φέτος οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Α και ιδιαίτερα στον τύπο Η3Ν2, που προσβάλει ιδιαίτερα ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως και ο νέος κορονοϊός.
Ο ιός της γρίπης, ένας ιός που συμπεριφέρεται παρόμοια με το νέο ιό, η εξάπλωση του οποίου περιορίζεται όταν τηρούνται αυστηρά τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Ας είμαστε ενωμένοι σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Καθηγητά. Το λόγο έχει ο κύριος Χαρδαλιάς.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη.
Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλά δεν κυκλοφορούμε. Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας. Στην καλύτερη περίπτωση πάμε για ένα περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι μας. Και σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.
Κάποιοι συμπολίτες μας δυστυχώς παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής, στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές που πάνε.
Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες. Αλλά δυστυχώς, κάποιοι, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, αγνοούν τις συστάσεις. Και τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία.
Και η ελληνική Πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Ας είναι ξεκάθαρο αυτό.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στο μήνυμά του – και θα ήθελα να το επαναλάβω και να το τονίσω – ότι από όλους εμάς και από τη δική μας συμπεριφορά, εξαρτάται τελικά αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Κρατώντας, λοιπόν, αυτό ως δεδομένο και αναφορικά με νέα μέτρα και συστάσεις, σάς ενημερώνω για τα εξής:
• Από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μας με πλοία της ακτοπλοΐας, ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι πολλές φορές αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.
Για να εκδώσει πλέον, λοιπόν, κάποιος εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψει σε νησί, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε αν αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.
• Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται ως τα μεσάνυχτα της 21ηςΜαρτίου, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, να καταπλεύσουν. Το Λιμενικό και οι λιμενικές αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.
• Επιπλέον, αύριο Σάββατο θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες ο λαϊκές αγορές της χώρας. Από Δευτέρα, στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.
• Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, αντί 10 τετραγωνικών μέτρων που ίσχυε ως τώρα.
• Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές αυτών, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.
• Επειδή παρατηρούνται φαινόμενα που δε συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνουμε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών. Θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο παραπάνω κανόνας. Δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθλησή κατά ομάδες.
• Επαναλαμβάνουμε επίσης, ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.
Εξαίρεση αποδεκτή υπάρχει για μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση, με τις λιγότερες απώλειες, σε κάθε επίπεδο, είναι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών.
Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. Ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παίρνει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του ιού και να αποτρέψει μια εγχώρια πανδημία.
Ας τον βοηθήσουμε επιτέλους! Και ας καταλάβουμε ότι στη σημερινή συγκυρία, η ατομική ευθύνη του καθενός είναι εξίσου σημαντική με την κρατική πρωτοβουλία. Μια πανδημία δε μπορεί να ανακοπεί, ούτε από μεμονωμένα άτομα, αλλά ούτε και μόνο από τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζονται και οι δύο!
Αν δεν το έχουμε κάνει ακόμα, είναι επιτέλους η ύστατη στιγμή να αντιληφθούμε την ουσία του στόχου «Μένουμε σπίτι» και να σταματήσουμε να μετακινούμαστε εάν δεν συντρέχει λόγος ζωτικής σημασίας, αλλιώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει – και εξετάζει, πιστέψτε με – κάθε μέτρο. Άλλωστε, κατηγορηματικά το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, μένουμε σπίτι! Για να μπορέσουμε σε λίγες εβδομάδες να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες ημέρες που έρχονται παρέα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως κάναμε τόσα χρόνια! Μην τα θυσιάσουμε στο βωμό της δικής μας απερισκεψίας, της δικής μας ανοσίας.
Μένουμε σπίτι και τηρούμε τις οδηγίες. Ο,τιδήποτε άλλο, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι σχεδόν εγκληματικό για τους ανθρώπους των ευπαθών ομάδων, για τη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί για την εξάπλωση της νόσου. Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Να περάσουμε σε ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τον Καθηγητή σχετικά με τα τεστ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Η Φινλανδία σήμερα το αμφισβήτησε αυτό ανοιχτά λέγοντας ότι: εμείς θα κάνουμε μόνο στις ευάλωτες ομάδες και στους υγειονομικούς και μάλιστα έχουμε δυνατότητα για 1.500 την ημέρα.
Θα ήθελα να ρωτήσω εμείς ποια γραμμή ακολουθούμε; Γιατί ακούγονται και διάφορες φωνές στην Ελλάδα και από συναδέλφους σας και πόσα τεστ ημερησίως μπορούμε εμείς να κάνουμε. Η μία ερώτηση αφορά εσάς.
Και μία στον κύριο Υφυπουργό. Τελειώνουμε αυτή την εβδομάδα με τα περιοριστικά μέτρα. Ολοκληρώνεται μάλλον. Ποια εικόνα έχουμε; Είπατε πριν ότι η πλειοψηφία τα ακολουθεί.
Είπατε όμως και κάτι άλλο, ότι ξέρει η πολιτεία πια αυτοκίνητα περνάνε από τα διόδια. Μου φάνηκε λίγο σαν έλεγχος, μου φάνηκε λίγο ότι θα φωτογραφίζουμε αυτούς που περάσαμε ή θα μπουν και αυτοί στην αλυσίδα ιχνηλάτησης; Αν, παραδείγματος χάριν, σε ένα μέρος βρεθεί; Δεν το κατάλαβα πολύ καλά.
Και για τα αναλώσιμα. Υπάρχουν καταγγελίες, υπάρχουν αναφορές μάλλον, όχι καταγγελίες ακόμα, και από γιατρούς και από υγειονομικούς ότι αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις. Έχουμε μπει σε μια διαδικασία προμηθειών; Αυτό αφορά μάλλον τον Υφυπουργό πιο πολύ, τον κύριο Κοντοζαμάνη.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να τοποθετηθώ για τα τεστ άλλη μια φορά, αν και έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελέγχου και διαφορετικές ποικιλίες τεστ. Είναι οι μοριακές τεχνολογίες οι οποίες επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού στη μύτη και στο φάρυγγα, χρειάζεται ειδική διαδικασία λήψης με στειλεό ή γαργαρισμό, οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή. Και είναι οι έλεγχοι που γίνονται στα εθνικά κέντρα αναφοράς και έχετε ακούσει ότι κάποιοι από τους ελέγχους γίνονται και σε ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα.
Υπάρχουν ταχέα τεστ τα οποία δεν κυκλοφορούν στην αγορά μας. Είναι τεστ τα οποία βασίζονται σε αντιγόνο του ιού και έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ασίας. Και υπάρχουν και τεστ αντισωμάτων, τα οποία σιγά-σιγά και δειλά-δειλά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάποια από αυτά είναι εγκεκριμένα.
Η πρώτη μορφή τεστ χρησιμοποιείται για να διαγνώσει τον ιό και είναι η μορφή τεστ που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία μας στα σοβαρά περιστατικά, στους υγειονομικούς που έχουν συμπτώματα.
Είναι η πρώτη και κύρια και σοβαρή κατηγορία ελέγχων. Είναι αυτή που μας δίνει την εξαντλητική εικόνα για την επιδημία στη χώρα, όσον αφορά στα σοβαρά και τις ΜΕΘ. Είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Η βάση της πυραμίδας, η οποία πυραμίδα είναι μεγάλη, μόνο με εκτιμήσεις μπορεί να γίνει και γίνεται με μαθηματικά μοντέλα.
Παρόλα αυτά, προσπαθώντας να πάρουμε και μια δεύτερη κατά κάποιον τρόπο «φωτογραφία», στην επιστημονική διάλεκτο το λέμε επιπολασμό της νόσου, έχουμε κινητοποιήσει διαδικασία για να πάρουμε δειγματοληπτικά και με κανόνες ασφάλειας, όπως σας είπα κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αντιπροσωπευτικό δείγμα ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, ίδια είναι, πυρετός και βήχας, ώστε να έχουμε και μια δεύτερη εικόνα του πως εξελίσσεται η επιδημία στη χώρα.
Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή και με τη επάρκεια των μέσων που υπάρχουν στη διεθνή και παγκόσμια αγορά να κάνει κανείς εξαντλητικό έλεγχο σε καθένα που έχει υποψία για τη νόσο. Σας έχω πει πολλές φορές ότι μπορεί να είναι στη φάση επώασης και να είναι αρνητικός.
Παρόλα αυτά όμως, δεχόμαστε τη στήριξη όπως σας είπα σήμερα από αυτή την εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία να χρησιμοποιηθεί σαν back up και να ενισχύσει εργαστηριακά ακόμα περισσότερο αυτού του τύπου τη στρατηγική.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται πάλι με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και τη συνεργασία αυτής της ομάδας και άλλων ομάδων επιστημόνων, μελέτη αντισωμάτων.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας με ένα δείγμα, με κανόνες στατιστικής και επιδημιολογίας και παίρνεις αίμα, για να δεις ποιοι έχουν περάσει τη νόσο. Και αυτό το κάνεις τώρα, το κάνεις σε τρεις βδομάδες και βλέπεις μία εικόνα πάλι, μία «φωτογραφία» του ποιες περιοχές έχει επηρεάσει περισσότερο.
Αυτό χρειάζεται μία συστηματική διαδικασία, χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό ο οποίος είναι ήδη στα σκαριά και θα γίνει.
Άρα θα έχουμε τρεις διαφορετικές πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η νόσος.
Παρόλα αυτά, σας είπα και στην αρχή, 15% καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα μαθηματικά μοντέλα και οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δείχνουν ότι είμαστε εντός των προβλέψεών μας με αυτά τα δεδομένα που σας είπα και που αφορούν εξαντλητική επιτήρηση των σοβαρών κρουσμάτων σε ΜΕΘ και σε νοσοκομεία.
Είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία. Αλλά η πορεία, πρέπει να το πω ξανά, θα εξαρτηθεί από την αυστηρότητα και την πίστη την οποία θα δείξουμε στα απλά μέτρα που είπαμε όλοι μας, τα οποία δεν περιλαμβάνουν το τεστ, να είμαι σαφής.
Τώρα όσον αφορά στην επάρκεια των εργαστηριακών μπορεί να πει περισσότερα και ο Υφυπουργός, νομίζω έχει κάποιες περαιτέρω πληροφορίες, ο κύριος Κοντοζαμάνης.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σε σχέση με το θέμα του ελέγχου που ρωτήσατε, εγώ δεν θα σας μιλήσω ως Υφυπουργός, θα σας μιλήσω ως πατέρας, ως γιος, ως γείτονας, ως άνθρωπος της κοινωνίας.
Τι δεν γίνεται αντιληπτό; Από την πρώτη στιγμή η επιστημονική κοινότητα λέει το αυτονόητο: η μετακίνησή μας από τη στιγμή που θα μπορούμε να έχουμε τον ιό χωρίς να το ξέρουμε, να είμαστε ασυμπτωματικοί, σημαίνει δυνητικά ότι μπορεί να μεταφερθεί όπου βρεθούμε και όπου πάμε.
Τα στερεότυπα περί ελέγχου πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Γιατί είναι θέμα πλέον ευθύνης απέναντι σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Και ξέρετε κάτι; Η ευθύνη αυτή είναι σε επίπεδο αμέλειας, σε επίπεδο απερισκεψίας, όποια και αν είναι η ευθύνη αυτή. Όμως, η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσεται για αυτό. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρο: επιτέλους ας μείνουμε όλοι σπίτι. Είναι τόσο σημαντικό; Είναι τόσο δραματικό ότι θα πρέπει να φύγουμε να ξεχυθούμε στα χωριά μας;
Ελάχιστοι το κάνουν αυτό σε σχέση με αυτούς που πραγματικά μένουν πιστοί στις οδηγίες. Αλλά αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνει αντιληπτή η ευθύνη που φέρνουν όλοι αυτοί για τη διασπορά της νόσου σε οποιοδήποτε σημείο, και δη σε περιοχές, σε χωρικά clusters στα οποία δεν έχουμε μέχρι τώρα κρούσματα.
Όλο αυτό βεβαίως και το παρακολουθούμε και το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Δεν είναι θέμα ελέγχου, είναι θέμα ευθύνης απέναντι στην ίδια την κοινωνία.
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημα περί υλικών. Να πω πως σε ό,τι αφορά στην επάρκεια των υλικών στην αγορά, υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αλλά αντιλαμβάνεστε όλοι ότι γίνεται λελογισμένη χρήση και όχι χρήση όπως γινόταν παλαιότερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επάρκεια των προϊόντων αυτών στη χώρα.
Πρέπει να τονίσουμε, επίσης, ότι οι απλές μάσκες χρησιμοποιούνται στον κορονοϊό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Και αντιλαμβάνεστε όλοι, ότι η παγκόσμια ζήτηση για όλα τα υλικά είναι αυξημένη.
Και βεβαίως εμείς, ως ελληνική Πολιτεία, διασφαλίζουμε μελλοντικές παραγγελίες προκειμένου να έχουμε ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα υλικά.
Σε ό,τι αφορά στα αντιδραστήρια και τις εξετάσεις που ανάφερε ο Καθηγητής, ο κ. Τσίοδρας, έχουμε διασφαλίσει επίσης την επάρκεια των αντιδραστηρίων στην αγορά, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίζουμε να κάνουμε τα τεστ για τον κορονοϊό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα ή τέλος πάντων ποιος είναι ο προγραμματισμός για τα νοσοκομεία και τις πτέρυγες των νοσοκομείων που σταδιακά θα ενταχθούν, θα αφοσιωθούν, τέλος πάντων, θα είναι μόνο αποκλειστικά για τη νοσηλεία ανθρώπων με τον κορονοϊό;
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχει σχεδιασμός, ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα, 2.156 κλίνες έχουν δεσμευτεί αποκλειστικά για να αντιμετωπίσουν τα ήπια και μέτρια περιστατικά του κορονοϊού και 180 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για κορονοϊό.
Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται βεβαίως και η λειτουργία νέων ΜΕΘ. Να σας πω ότι οι ΜΕΘ αυτές που αναπτύσσουμε είναι ήδη λειτουργούσες ΜΕΘ, αλλά και κρεβάτια τα οποία ήταν κλειστά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει σχεδιασμός να ανοίξουμε ακόμα περισσότερα και περισσότερες απλές κλίνες για τον κορονοϊό εφόσον χρειαστεί.
Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα αλλάξουμε το σχέδιό μας για την εφημερία των νοσοκομείων της Αθήνας. Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» μαζί με την «Παμμακάριστο», όπως ήδη γνωρίζετε, και μία πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», θα είναι αποκλειστικά νοσοκομείο κορονοϊού. Επομένως θα γίνει μια αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων στην Αθήνα. Το ίδιο σχεδιάζεται και για τη Θεσσαλονίκη.
Και υπάρχει και ένας σχεδιασμός όπου τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας, έξι στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά προκειμένου να αντιμετωπίζεται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο κάθε περιστατικό και να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Αναφερθήκατε σε κάποιες οδηγίες για τους νεφροπαθείς, αν μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες.
Κύριε Χαρδαλιά, μια ερώτηση. Έχει να κάνει με αυτά που μας ανακοινώσατε σήμερα. Θα υπάρχει κάποιο πρόστιμο αρχικά για τα ιδιωτικά σκάφη εάν στο μεταξύ δεν επιστρέψουν; Και επίσης δίνετε κάποιο χρονικό περιθώριο για αυτούς που έχουν ήδη φύγει στην επαρχία για να επιστρέψουν πίσω; Υπάρχει κάποιος τέτοιος περιορισμός ότι θα πρέπει να είναι εδώ μέχρι την Κυριακή;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχει ειδικό σχέδιο από τον Καθηγητή κ. Μπολέτη, ο οποίος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό», το οποίο αφορά μεταφορά κάποιων από τους ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν αιμοκάθαρση σε τακτικό χρονικό διάστημα σε κάποια νοσοκομεία, εκτός των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό, ώστε να μην προσβληθούν.
Μπορεί να σας δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ο ίδιος. Αυτή είναι η βασική αρχή, έχουν ήδη καθοριστεί κάποια νοσοκομεία για τις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές και εκεί βαδίζουμε. Αν υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά της νόσου στην κοινότητα, αλλάζει το πλάνο και ο σχεδιασμός. Και υπάρχει και back up σχεδιασμός.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Τα πρόστιμα προβλέπονται. Εξετάζουμε την περίπτωση τα πρόστιμα αυτά να γίνουν και πιο βαριά. Από εκεί και πέρα, αυτοί που έχουν φύγει, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Καθηγητής, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε επαφή με ανθρώπους του τόπου προορισμού τους.
Και όλοι οι υπόλοιποι ας παραμείνουμε στα σπίτια μας. Είναι οριζόντια οδηγία σε κάθε επίπεδο. Όπου βρισκόμαστε, να μείνουμε εκεί. Με τους κανόνες και τις οδηγίες που έχουν ζητηθεί από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Χαρδαλιά, θέλω να μου πείτε ευθέως αν εκτιμάτε ότι θα έχουμε διακοπή κυκλοφορίας, εάν δεν επιδείξουν οι Έλληνες τη συμπεριφορά που θέλετε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Και δεύτερο ερώτημα, κύριε Τσιόδρα, αναφέρεστε στην Κάρπαθο όταν λέτε για νησί των Δωδεκανήσων; Γιατί κυκλοφόρησε ότι είναι νοσηλεύτρια, εσείς μας είπατε για επισκέπτη από Αθήνα.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να τηρήσουμε αυτό που σας είπα τον κανόνα για το στίγμα και τη διάκριση, ιδιαίτερα για περιστατικά που είναι μεμονωμένα σε μεμονωμένους χώρους.
Σας παρακαλώ πολύ, όσο μπορείτε σεβαστείτε το. Αφορά ένα νησί μας, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο νησί. Εσείς έχετε το δίκτυο πληροφοριών σας, επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ ονομαστικά σε νησί της Πατρίδας μας.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Προσωπικά δεν κάνω εκτιμήσεις, λέω ποια είναι τα δεδομένα. Τα δεδομένα τα έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Από εμάς εξαρτάται κάθε μέτρο, που θα κληθεί να πάρει η Κυβέρνηση, σε σχέση με τον περιορισμό των μετακινήσεών μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καθηγητά, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αναφέρατε, αν κατάλαβα καλά, για κάποιο σχέδιο για τον κορονοϊό. Κάτι συγκεκριμένο μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω; Κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, κάποιες οδηγίες; Είπατε κάποιο σχέδιο καταθέσατε ότι συζητήσατε σήμερα για το κορονοϊό.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αφορούσε τους νεφροπαθείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους νεφροπαθείς. Και το άλλο που ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί μιλάτε για προβλέψεις, αυτές βασίζονται αποκλειστικά στο μαθηματικό μοντέλο το οποίο είπατε πιο πριν; Και υπάρχει κάποιος πολλαπλασιαστής που με βάση τα νέα κρούσματα μπορούμε να εκτιμήσουμε ή να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση κάθε φορά;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι πάρα πολύ πολύπλοκη η διαδικασία των μαθηματικών εκτιμήσεων. Γίνεται με δεδομένα που αφορούν στον ιό, τα χαρακτηριστικά του ιού, αυτό που ονομάζουμε μεταδοτικότητα του ιού, χρόνο γενεάς του ιού, αυτό που λέμε R0, το πώς κολλάει καθένας που έχει τον ιό.
Τα δεδομένα που υπάρχουν από άλλες χώρες και τα μέτρα που πάρθηκαν σε αυτές τις χώρες, καταλαβαίνετε είναι πάρα πολλές παράμετροι μέσα, φυσικά και τα μέτρα που έχουμε πάρει περιμένουμε να επηρεάσουν αυτή την εξέλιξη. Και όσο καλύτερα τα τηρήσουμε, θα επηρεάσουν και τις μαθηματικές εκτιμήσεις. Είναι ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτά για αυτό υπάρχει και ειδική ομάδα.
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα και χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί σε αυτά τα δεδομένα τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, τα οποία θα αποδώσουν, όπως σας είπα, μετά από μία με δύο βδομάδες, έχουμε κάνει αυτές τις εκτιμήσεις και είμαστε εντός των εκτιμήσεων.
Άρα θέλω να πιστεύω, θέλω να είμαι αισιόδοξος, πως όλοι μαζί θα συμπορευτούμε σε αυτό τον αγώνα. Δεν είμαι εγώ, δεν είναι οι Υπουργοί μας, είναι όλοι οι πολίτες. Μαζί να προχωρήσουμε και να ζήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες από αυτόν τον ιό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.