ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Ερντογάν: Θα σας στείλω εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες - Κομισιόν: Απέναντι στην Ευρώπη η πρόκληση





Eκατομμύρια» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι». πρόσφυγες και μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη, αφού η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της, δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος 
Στην ίδια ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί. «Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, απευθυνόμενος στο συριακό καθεστώς, ο Ερντογάν είπε ότι οι απώλειες σε στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει υποστεί μέχρι τώρα λόγω των επιθέσεων της Τουρκίας και των ανταρτών «είναι απλώς η αρχή». Κάλεσε τις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν στις γραμμές που έχει καθορίσει η Άγκυρα απειλώντας πως αν δεν το κάνουν «δεν θα μείνει κεφάλι στους ώμους τους». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Ρωσία και το Ιράν, που στηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη 3/3 στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είπε ότι ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Τουρκική ακταιωρός συνοδεύει βάρκες που καταφτάνουν στη Λέσβο

Συνοδεία τουρκικών ακταιωρών επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αν. Αιγαίο, μπορεί να διαπιστωθεί από τα δύο βίντεο και τις δύο φωτογραφίες που αποδέσμευσε την Καθαρά Δευτέρα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, και τα δύο βίντεο όπως και το σχετικό φωτογραφικό υλικό προέρχονται από το ίδιο συμβάν το οποίο εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί ανοικτά της Λέσβου στην οριογραμμή των Ελληνικών χωρικών υδάτων.
Η λέμβος, όπως φαίνεται και στα βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες, συνοδεύεται από τουρκική ακταιωρό η οποία παρακολουθεί την προσπάθεια του σκάφους του Λιμενικού Σώματος να αποτρέψει την είσοδο της λέμβου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Η λέμβος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα κινείται με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας ελιγμούς ενώ στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ότι προσπαθεί να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Επιστρέφουν με λεωφορεία από τον Έβρο στην Κωνσταντινούπολη

Φαίνεται πως το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι χιλιάδες κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής στον Έβρο έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επιστρέφουν σταδιακά από την Ανδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, από το βράδυ της Κυριακής (1/3) έχει ξεκινήσει επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα προς την Κωνσταντινούπολη, είτε γιατί κάποιοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα και κουράστηκαν να περιμένουν, είτε επειδή κάποιοι άλλοι κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα ωστόσο άμεσα οι Αρχές του επαναπροώθησαν στην Τουρκία.