ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Έπεσε στην παγίδα του Άσαντ ο Ερντογάν - Λογάριασε ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο. - Βούλιαξε στους βάλτους της Μεσοποταμίας - Η κατάσταση στο μέτωπο του Ιντλίμπ




Αρκετά χρόνια πριν, στη δεύτερη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, η τότε στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας είχε λάβει μια περίεργη απόφαση για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και παραδοσιακά φίλη και σύμμαχο των ΗΠΑ. Οι στρατηγοί τότε στο γενικό επιτελείο στην Άγκυρα είχαν αποφασίσει πως η Τουρκία δεν πρέπει να εμπλακεί ποτέ «στους βάλτους της Μεσοποταμίας». Ήταν, ως φαίνεται, μια σοφή απόφαση, αν κρίνει κανείς από τις εξελίξεις, το τι ακριβώς συνέβη στο Ιράκ, το τι συνέβη στη Συρία, αλλά και το πώς εξελίσσεται το μέτωπο μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων στη Μ. Ανατολή, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Τα χρόνια πέρασαν και η Τουρκία πια είναι μια άλλη χώρα. Ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του 2016. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έμπλεξε την πατρίδα του σε μια υπόθεση η οποία ενδεχομένως να εξελιχθεί σε «ιστορική παγίδα». Βλέπετε, μετά τη σχετικά ανώδυνη περιπέτεια της Τουρκίας με τους Κούρδους της Συρίας, όπου η Άγκυρα κατάφερε να μην υποστεί κάποιες συνέπειες από την εισβολή της στις κουρδικές περιοχές λόγω της διπλωματικής και πολιτικής βοήθειας που έλαβε από τη Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να εμπλακεί σε μια απευθείας σύγκρουση με τον ίδιο τον πρόεδρο Άσαντ και τις δυνάμεις της Δαμασκού. Κακό τάιμινγκ.
Οι συριακές δυνάμεις, στηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία αλλά και από τους Ιρανούς πολιτοφύλακες που μάχονται στο πλευρό του προέδρου Άσαντ, αποφάσισε να τελειώνει με τον τελευταίο θύλακα που βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών στην επικράτεια της Συρίας. Πρόκειται για την περιοχή του Ιντλίμπ, στην οποία έχουν συρρεύσει όλοι οι εναπομείναντες τζιχαντιστές είτε του ισλαμικού χαλιφάτου (ISIS) είτε της οργάνωση Αλ Νούσρα, πρώην Αλ Κάιντα, στη Συρία. Σύμφωνα με τους διεθνείς στρατιωτικούς αναλυτές στο Ιντλίμπ, έχουν συγκεντρωθεί από τέσσερις έως έξι μεραρχίες τζιχαντιστών με βαρύ οπλισμό οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη προειδοποιήσει δεξιά και αριστερά και κυρίως στην Τουρκία πως οι τζιχαντιστές Ουιγούρι από τη δυτική Κίνα, καθώς και οι Τσετσένοι δεν θα γίνουν δεκτοί στις χώρες τους ούτε ζωντανοί αλλά ούτε και νεκροί. Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να ξεριζωθεί η φύτρα των Τσετσένων τζιχαντιστών που είχαν ενσωματωθεί στο ισλαμικό χαλιφάτο στη Συρία. Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στο Ιντλίμπ και έχουν μεταφέρει εκεί τις γυναίκες και τα παιδιά τους, δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν και τα παίζουν όλα για όλα. Άγριοι πολεμιστές, εξαιρετικά εκπαιδευμένοι, είναι ό,τι πρέπει για να «προσληφθούν» ως μισθοφόροι. Ε, λοιπόν, σύμφωνα πλέον με καταγγελίες προερχόμενες από διαφορετικές προελεύσεις, αυτούς τους μαχητές της Τζιχάντ προσλαμβάνει και στέλνει στη Λιβύη το καθεστώς Ερντογάν. Για να οργανώσει αυτή την αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη, η Τουρκία έχει ανάγκη από τα 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια που έχει εγκαταστήσει στο Ιντλίμπ από το 2018 και μετά από συμφωνία με τη Ρωσία.
Λογάριασαν ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο. Η Δαμασκός και ο πρόεδρος Άσαντ επείγονται να ξεκαθαρίσουν με την παρουσία των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ. Οι Ρώσοι επίσης. Η Τουρκία βρέθηκε σε μία μέγγενη, με αποτέλεσμα οι συριακές δυνάμεις όχι μόνο να προελαύνουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, αλλά να έχουν ξεπεράσει την γραμμή-μέτωπο των τουρκικών παρατηρητηρίων τα οποία βρέθηκαν απομονωμένα πλέον στα μετόπισθεν των δυνάμεων του Άσαντ. Πρόκειται για στρατιωτικό στραπάτσο του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Αυτοπαγιδεύτηκε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει μπροστά του παρά δύο μόνο ξεκάθαρες επιλογές. Ή να στείλει ένα πολύ ισχυρό εκστρατευτικό σώμα στο Ιντλίμπ, το οποίο θα πολεμήσει κατά των συριακών δυνάμεων, των Κούρδων, των Ρώσων, αλλά και των Ιρανών πολιτοφυλάκων, σε έναν πόλεμο διαρκείας, ή θα αποδεχθεί τη στρατιωτική ήττα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία άλλη επιλογή.

Η κατάσταση στο μέτωπο του Ιντλίμπ
Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Τουρκίας του ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προειδοποίησε την Πέμπτη για αυστηρή τιμωρία κατά της επιθετικότητας των δυνάμεων της Δαμασκού στο Ιντλίμπ.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Σινιρλίογλου είπε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ήθελε να σύρει την Τουρκία «στον βρόμικο πόλεμό του με στόχο σκόπιμα» τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. «Οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση που αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας και τους Τούρκους στρατιώτες θα τιμωρείται αυστηρά» δήλωσε ο Σινιρλίογλου.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα, δεν προτείνω εδώ μια κόκκινη γραμμή» είπε, ενώ ακόμα ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πιστεύει σε μια πολιτική λύση στη χώρα που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο και συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για μια διευθέτηση εκεί. «Αλλά η Τουρκία δεν θα ανεχθεί ποτέ καμία πολεμική ενέργεια» πρόσθεσε.
Ο Τούρκος απεσταλμένος είπε ότι η Τουρκία αναμένει από τον Άσαντ και τους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τις τρέχουσες θέσεις τους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. «Και περιμένουμε από όλους τους φίλους μας και από όλα τα αρμόδια μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται τις νόμιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια» πρόσθεσε.

Τουρκικές ενισχύσεις στο Ιντλίμπ

Η Τουρκία έστειλε νέες στρατιωτικές ενισχύσεις στις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στο Ιντλίμπ. Συγκεκριμένα, μια φάλαγγα 150 στρατιωτικών οχημάτων, που μεταφέρει εξοπλισμό και στρατεύματα, διέσχισε τα τουρκοσυριακά σύνορα προς την κατεύθυνση του Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα στέλνει εδώ και ημέρες ενισχύσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η αποστολή των ενισχύσεων αυτών γίνεται ενώ οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να είναι έτοιμες να καταλάβουν την πόλη Σαρακέμπ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.
Στην Άγκυρα, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως οι τουρκικές θέσεις παρατήρησης στον τομέα της Σαρακέμπ είναι «σε θέση να αμυνθούν» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η Τουρκία διαθέτει δώδεκα θέσεις παρατήρησης στην επαρχία Ιντλίμπ. Τρεις από τις θέσεις αυτές, στο νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τομείς τον έλεγχο των οποίων έχουν τώρα οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις χάρη στην προέλαση που πραγματοποίησαν πρόσφατα, σύμφωνα με την πηγή στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η ίδια πηγή είπε ακόμη πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να απομακρύνει στρατεύματα από τις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει στη Συρία. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν προβλήματα» με το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στη Σαρακέμπ και πρόσθεσε πως κάθε θέση παρατήρησης είναι εξοπλισμένη για να αμυνθεί.
Η πηγή δήλωσε επίσης πως οι κοινές περίπολοι τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων σε ένα κομμάτι της βόρειας Συρίας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στα ανατολικά αναβλήθηκαν εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών και όχι εξαιτίας των επιθέσεων στην Ιντλίμπ.