ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Συντάξεις/ Εισφορά αλληλεγγύης: Πότε θα κλειδώσει το ποσοστό της φετινής μείωσης - Πότε θα καταργηθεί οριστικά - Από πότε η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά




Οριστικό τέλος μπαίνει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης το 2021.
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha ανέφερε ότι το "ξήλωμα" της εισφοράς αλληλεγγύης θα ξεκινήσει από φέτος υποσχέθηκε την οριστική κατάργηση του μέτρου το 2021.
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, της γνωστής έκτακτης εισφοράς, έχει προαναγγελθεί επισήμως και μένει να αποσαφηνιστεί το εύρος αυτής της μείωσης, που θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους, χωρίς να αποκλείεται η αναδρομική ισχύς της για τα περσινά εισοδήματα

Η εισφορά αλληλεγγύης

Αυτοί που επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης είναι εκείνοι που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Οι συντελεστές φορολογίας ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.
Τον Μάιο, όταν θα έχει υπάρχει μια πιο καθαρή για το φετινό δημοσιονομικό χώρο, η κυβέρνηση θα κλειδώσει το ποσοστό της φετινής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δουν το πρώτο μαχαίρι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Δηλαδή η μείωση να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2019 τα οποία θα δηλωθούν φέτος στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Πότε καθιερώθηκε

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης των μειώσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί.
Με την κίνηση αυτή συμφωνούν και οι επιχειρηματίες καθώς το μέτρο θα ωφελήσει όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη.