ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Επίκειται Σύγκρουση; - O Aρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του LNA Λιβύης Faraj Al-Mahdawi, δήλωσε στο Al-Arabiya ότι Ελλάδα-Λιβύη συμφώνησαν να κόψουν το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Κρήτης/Αν. Λιβύης στα τουρκικά πολεμικά πλοία!





Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του LNA της Λιβύης ανακοίνωσε ότι το μέλος του NATO η Ελλάδα θα κόψει το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ της Κρήτης και των ανατολικών συνόρων της Λιβύη για να σταματήσει τα τουρκικά θωρηκτά. 
Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ζητήσουν έκτακτη συνάντηση για ν’ αποτρέψουν τη σύγκρουση δύο μελών του ΝΑΤΟ αναφέρουν αναλυτές ενώ αναρωτιούνται τι κάνουν οι ΗΠΑ;
 Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού του LNA της Λιβύης ο ναύαρχος Faraj Al Mahdawi, δήλωσε ότι η Λιβύη και η Ελλάδα συμφώνησαν να μπλοκάρουν τη θαλάσσια λωρίδα μεταξύ του ελληνικού νησιού της Κρήτης και των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης, μπροστά στα τουρκικά πλοία, ειδικά σ΄εκείνα που έρχονται στη δυτική Λιβύη φορτωμένα με με μηχανήματα, όπλα και ISIS.
Πρόσθεσε σε δήλωσή του στο « Al Arabiya Net » την Πέμπτη το βράδυ ότι «υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για την παρακολούθηση της κίνησης τουρκικών πλοίων και η ελληνική πλευρά θα παρέμβει για να δεσμεύσει οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο διεισδύει της ελληνικής ακτής και από την πλευρά μας θα χτυπήσουμε και θα το βυθίσουμε αν προσπαθήσει να παραβιάσει τα λιβυκά χωρικά ύδατα για εξερεύνηση πετρελαϊκή εξερεύνηση ή πρόσβαση στα δυτικά λιμάνια της Λιβύης για να παραδώσει όπλα στις πολιτοφυλακές, ειδικά στο λιμάνι της Misurata ».
Ο Mahdawi ανέφερε τις καλές του σχέσεις με Έλληνες αξιωματούχους, ως απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70.
Ο στρατιωτικός αξιωματούχος της Λιβύης μίλησε επίσης για « την παρουσία εποπτείας 24 ώρες το 24ωρο και σήμερα των ακτών της Λιβύης », σημειώνοντας ότι « η Γενική Διοίκηση του στρατού της Λιβύης έχει παράσχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και μηχανισμούς για να επέμβει το ναυτικό αν υπάρξει μια παραβίαση των λιβυκών υδάτων από τα τουρκικά πλοία και την καταστροφή οποιασδήποτε απειλής ».
Αναμένει από την Άγκυρα να συνεχίσει να στέλνει όπλα και μαχητές στην πολιτοφυλακή του Al-Wefaq, λέγοντας: « Γνωρίζουμε όλοι ότι η Τουρκία έχει μεγάλο αριθμό μαχητών του ISIS και βλέπει στη Μάχη της Τρίπολης την ευκαιρία ν’ απαλλαγεί από αυτούς στέλνοντάς τους να ενισχύσουν τις τάξεις των πολιτοφυλακών και να σκοτώσουν Λίβυους ».
Ο Al-Mahdawi επεσήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις των συμφωνιών που συνήψε η GNA με την Τουρκία όσον αφορά τη συνεισφορά της στη Λιβύη με όπλα και τρομοκράτες και την ένταξή τους σε εντάσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και την τροφοδοσία συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων κρατών στη λεκάνη της Μεσογείου σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.alarabiya 13/12/19.
Σε άλλο πλαίσιο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο κοινοβούλιο της Λιβύης, Γιούσουφ Αλ-Ακουρί, καταγγέλλει την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι είναι πρόθυμη να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη αν το ζητήσει ο GNA τονίζοντας ότι το κοινοβούλιο της Λιβύης θα απαιτήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συζήτηση της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη.
« Απορρίπτουμε αυτήν την απειλή και θεωρούμε ότι είναι μια συνέχιση της κατάφωρης παρέμβασης της τουρκικής κυβέρνησης σε ένα κυρίαρχο κράτος και σαφή στήριξη για ένοπλες ομάδες που ακολουθούν την αντισυνταγματική εξουσία και επίσης παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας », ανέφερε ο Αλ Ακουρί.
Από την πλευρά της, μια τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η χώρα της έστειλε την Πέμπτη τη συμφωνία της με GNA στα Ηνωμένα Έθνη για έγκριση παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, που την θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
dimpenews.com