Με φόντο τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου αλλά και την 6η Δεκεμβρίου - ημερομηνία της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου - η κυβέρνηση θέτει έναν και μόνο στόχο. Να μειώσει τις πιθανότητες επεισοδίων που συνήθως γίνονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
Ο σχεδιασμός αυτός έχει δύο σκέλη: το πολιτικό και το επιχειρησιακό. Και αν για το δεύτερο μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ότι αφορά στο πως θα κινηθεί η αστυνομία, για το πρώτο τα πράγματα είναι και πιο σύνθετα και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να πετύχει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα που επιδιώκει.
Ειδικά μετά την ένταση που σημειώθηκε στην ΑΣΟΕΕ, πρώτος στόχος είναι να μην υπάρξει νέα κατάληψη που θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Ορισμένες αστυνομικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας ενέργειας.
Σε ποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο; Θα είναι το Πολυτεχνείο; Το Πάντειο Πανεπιστήμιο; Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα αν τελικά γίνει κάτι και που, ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση.
Πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν προκύψει νέα κατάληψη;
Στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπενθυμίζει το πως αντέδρασε η αστυνομία στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ. Η επέμβαση έγινε Κυριακή πρωί, δηλαδή ημέρα και ώρα που υπήρχαν ελάχιστοι καταληψίες μέσα στο κτίριο, μειώνοντας έτσι τον φόβο εκτεταμένων επεισοδίων. Από τη μία δηλαδή δεν υπήρξε καμία ανοχή, από την άλλη όμως ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να είναι όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση. Ταυτόχρονα επισημαίνει τον ρόλο των συγκλητικών αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας και την συνεργασία που πρέπει να υπάρχει για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών.
Γενικότερα για τον φόβο των επεισοδίων παραμονές της 17ης Νοεμβρίου, ο συνομιλητής μας διευκρινίζει ότι βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι να μην γίνει το παραμικρό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές η περιουσίες πολιτών. Ξεκαθαρίζει όμως ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση τεταμένων καταστάσεων, τονίζοντας παράλληλα τη φράση «χωρίς ακρότητες».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, με τις τελευταίες δράσεις της αστυνομίας - κυρίως εντός της περιοχής των Εξαρχείων - φαίνεται ότι «σιγά σιγά αλλάζει η κατάσταση» και προχώρησε στην εκτίμηση ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας - ακόμα και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που ιδεολογικά τάσσονται υπέρ των κοινωνικών κινητοποιήσεων - δεν θέλει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να μετατρέπονται σε ορμητήρια «μπαχαλάκηδων».
Αυτός είναι και ο ουσιαστικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Να πείσει την κοινωνία ότι μπορούν να εορτάζονται επέτειοι, όπως αυτής του Πολυτεχνείου, χωρίς να θεωρείται περίπου ως δεδομένο ότι θα σημειώνονται επεισόδια κάθε 17η Νοεμβρίου. Υπάρχει βέβαια η ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης που λέει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, όμως από την κυβέρνηση τονίζουν την πολιτική βούληση που διαθέτουν προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή, ακόμα και αν χρειαστεί αρκετός καιρός και έντονη προσπάθεια.
SOS oι ταράτσες
Σχετικά με το επιχειρησιακό κομμάτι, παραμονές του εορτασμού του Πολυτεχνείου, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φράση που συνοψίζει την στάση που θα τηρήσει η αστυνομία, είναι μία: μηδενική ανοχή. Πρόθεση της δηλαδή είναι να μην αφήσει να εξελιχθούν επεισόδια. Στους δρόμους θα κάνουν έντονη εμφάνιση οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός, οι δυνάμεις των ΜΑΤ θα ενισχυθούν με επιπλέον διμοιρίες που θα έρθουν από την περιφέρεια, σε ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Αίαντας (η θωρακισμένη υδροφόρα της ΕΛ.ΑΣ.), ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο των προληπτικών προσαγωγών- κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί και προηγούμενα χρόνια.
Το ενδιαφέρον βέβαια ακόμα μία φορά θα εστιαστεί στην περιοχή των Εξαρχείων και κυρίως στις ταράτσες κτιρίων, καθώς τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνονται από κουκουλοφόρους που από εκεί στοχεύουν με πέτρες και μολότοφ τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει επόπτευση και από αέρος.
Η εγρήγορση της αστυνομίας όμως θα συνεχιστεί και μετά το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, καθώς ακολουθούν- στις 6 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα- εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Γεγονός που επίσης προκαλεί προβληματισμό σε κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ.