ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Συρία: “Απάντηση” από τους Κούρδους στο λουτρό αίματος από τους Τούρκους - Χωρίς ουσιαστική αντίδραση το «σφυροκόπημα» της Τουρκίας στη Συρία. Παιδιά μεταξύ των θυμάτων και στις δύο πλευρές. (εικόνες)





Κατάπαυση του πυρός θα ζητήσει ο Τραμπ άμεσα από την Τουρκία, είπε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, μόλις λίγο προτού ο Ταγίπ Ερντογάν μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η τουρκική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας συνεχίζεται, με τα στρατεύματα να έχουν καταλάβει έντεκα παραμεθόρια χωριά, τα οποία κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, αλλά και Άραβες.
Σύμφωνα με τους Τούρκους, 277 Κούρδοι «τρομοκράτες» είναι νεκροί, ενώ σύμφωνα με τους Κούρδους του SDF, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων κι ένα αγόρι.

Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30χλμ στα ανατολικά του Ευφράτη και η διεθνής κοινότητα δε δείχνει να της βάζει εμπόδια. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν ελήφθη καμία απόφαση, ούτε εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν. Οι ευρωπαϊκές χώρες κράτησαν κοινή στάση, με τη Ρωσία να ασκεί βέτο, ζητώντας κοινή πολιτική και διευκολύνοντας στην ουσία τον Ερντογάν. Η Ελλάδα, ωστόσο, καταδίκασε τη μονομερή επιχείρηση στα εδάφη της Συρίας, σε κάθε τόνο.
Ήταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άλλωστε που είχε δηλώσει ότι, «η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει ‘απάνθρωπη’ συμπεριφορά».
Προηγουμένως ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει τις γνωστές απειλές του, ότι θα «ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις χαρακτηρίσουν «κατοχή» τη επιχείρηση «Πηγή ειρήνης» που διενεργεί στη Συρία.
Η επιχείρηση, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα, με τους κατοίκους των κατειλημμένων από τον τουρκικό στρατό χωριών να φεύγουν μαζικά, όχι όμως προς την Τουρκία και κατ’επέκταση προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο την πρώτη μέρα της επιχείρησης έφυγαν από τις εστίες τους 70.000 άνθρωποι, με τις πληροφορίες να τους θέλουν να κινούνται προς το παρόν στα ανατολικά, σε άλλα χωριά Κούρδων.

Θύματα και στην Τουρκία

Οι Κούρδοι όμως, δεν έχουν μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια», αλλά απαντούν με βομβαρδισμούς σε τουρκικές περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα. Η πόλη Ακσάκαλε (Ackakale) βρέθηκε στο στόχαστρο, με όλμο να πλήττει κατοικημένη περιοχή προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων ήταν ένα μωρό εννέα μηνών και τον τραυματισμό ακόμα 70. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύονται ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

Συνολικά 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της, ενώ τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν και ακόμα 24 άτομα τραυματίστηκαν στην επαρχία Μαρντίν.

«Βοήθεια» στον ISIS;
Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του ΙSIS υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαπακαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ.

Η Άγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Πέμπτη καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της.