ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ αποτυγχάνουν παταγωδώς




Η Τουρκία εντείνει τη στρατιωτική παρουσία και τις επιχειρήσεις της στο βόρειο Ιράκ, αλλά η στρατιωτική εισβολή στην περιοχή αποδείχθηκε εξαιρετικά δαπανηρή όσον το κόστος αλλά και τις απώλειες σε στρατιώτες σύμφωνα με άρθρο του Stephen Starr στο The Arab Weekly.
Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, που ονομάζεται Operation Claw, στην περιοχή Χακούρκ του Ιράκ, που ελέγχεται από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Οι κινήσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο αγωνίζεται για αυτοδιοίκηση στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας από το 1984, και έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή.
Οι ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας το 1992, το 1995 και το 2008 απέτυχαν καθώς συνεχίζεται η παρουσία του ΡΚΚ και πολλοί στρατιώτες, όπως και πολίτες, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον αρθρογράφο.
Αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΡΚΚ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία για σχεδόν 40 χρόνια. Η σύγκρουση έχει κοστίσει τις ζωές περισσότερων από 4.550 ατόμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 323 από τα οποία έχασαν τη ζωή τους στο βόρειο Ιράκ.
Υπό το πρίσμα του θανάτου τριών Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ τον Αύγουστο και των πολλών άλλων – μεταξύ των οποίων και ένας δολοφονημένος Τούρκος διπλωμάτης – τους τελευταίους μήνες, πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά γιατί η Άγκυρα συνεχίζει να ακολουθεί αυτή την τακτική. Ο αρθρογράφος την αποδίδει κυρίως στην ανάγκη της Τουρκίας να προβάλει την ισχύ της στο εξωτερικό.
Όταν ανακοινώθηκε η Operation Claw τον Μάιο, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι στόχος της ήταν να εξαλείψει την «κυριαρχία του PKK» στο βόρειο Ιράκ. Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός στόχος, λαμβάνοντας υπόψη την τραχιά φύση του ορεινού εδάφους και το γεγονός ότι PKK μπορεί να μετακινηθεί μεταξύ των συνόρων του Ιράκ και του Ιράν.
Κατά την Operation Steel ή την Operation Hammer, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στις πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις που ενέπλεξαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο βόρειο Ιράκ το 1992 και το 1995. Το αποτέλεσμα ήταν πενιχρά: Η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το βόρειο Ιράκ, η συνεχιζόμενη παρουσία του ΡΚΚ εκεί, και το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Τον Φεβρουάριο του 2008, η Τουρκία έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή του Χάκουρκ, μέσα σε μια εβδομάδα, με τον επιδιωκόμενο στόχο να καταστρέψει την «οργανωτική υποδομή» του ΡΚΚ στην περιοχή. Έχασε 24 στρατιώτες, και ένα ελικόπτερο AH-1 Cobra. Τι πέτυχε; Στρατηγικό αδιέξοδο.
Η Άγκυρα σήμερα βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν πριν από 30 χρόνια, έχοντας εμπλακεί σε μια σε σύγκρουση που δεν φέρνει ούτε ασφάλεια στους Τούρκους πολίτες ούτε ευημερία στον κουρδικό πληθυσμό που παραμένει εν πολλοίς πιστός στο ΡΚΚ».