ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Τροπολογία θέτει πλαφόν στις "χρυσές" συντάξεις - Τι προβλέπεται για όσους συνταξιούχους έλαβαν μεγάλα ποσά - Ποια κόμματα αποχώρησαν



Ανώτατο πλαφόν στα 4.608 ευρώ (μηνιαίως) προτείνει ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τροπολογία την οποία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Μάλιστα, το πλαφόν αυτό ισχύει και για τις "παλιές" συντάξεις (δηλ. εκείνες που είχαν καταβληθεί κατά την 12η/5/2016),  αλλά από την 12η/5/2016 και έπειτα. Όσον αφορά τις "νέες"  συντάξεις, θα ισχύσει και για αυτές το πλαφόν αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την εν λόγω ρύθμιση προβλέπει πως :
*Θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ  και εφόσον μέρους του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Το ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης (δηλ. στο ποσό των 4.608), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.
*το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου  (12η /5/2016) ή ανατρέχουν στην παραπάνω ημερομηνία
* ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο, παραπάνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλομένης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξόφλησης.
Ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας για τη σχετική τροπολογία, υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμη και θετική για τους συνταξιούχους και κατήγγειλε για εσκεμμένη κίνηση την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Ολομέλεια της Βουλής. 
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, "δυο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, η Γενική Διευθύντρια Συντάξεων μου είπε πως συντάξεις  24.000, και 10.000 ευρώ είναι  έτοιμες να απονεμηθούν. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ένα ξάφνιασμα. Έπρεπε να υπάρξει διάταξη νόμου για να σταματήσει αυτό. Τι θα γινόταν αν στις 25 Αυγούστου κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε το νόμο και όχι την εντολή μου; Μπορεί να εκδίδονταν. Εσείς είπατε πως είχατε έτοιμη την διάταξη για πλαφόν (σ.σ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ). Τότε γιατί  δεν την κατέθεσαν; Καταθέτω έγγραφο στις 10/7/’18 που λέει για σύνταξη ύψους  23.008 ευρώ και ρωτάει υπηρεσιακώς  τι να κάνει.  Έναν χρόνο πριν; Πόσο χρόνο χρειάζεστε; Ανικανότητα ή ανευθυνότητα;".
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς και δεύτερης, σχετικής με την κατάργηση του "βάσιμου λόγου απόλυσης", προκάλεσαν την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ μετά από σύντομη τοποθέτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου. Αμέσως μετά ακολούθησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Β Κεγκέρογλου έκανε έκκληση στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να αποσύρει τις δύο τροπολογίες. "Δεν έχετε καμία δικαιολογία να τις φέρνετε τελευταία στιγμή. Ντροπή. Να τις αποσύρετε και να τις φέρετε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Δεν θα ξαναζήσουμε όσα κοροϊδεύαμε και τα κάνατε κι εσείς συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα διαμαρτύρεστε".
"Για κήρυξη πολέμου" έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας σε αποχώρηση τους βουλευτές του ΜέΡΑ 25.
Δ. Κατσαγάνης - Μαρία Νταλιάνη