ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η επιστροφή αναδρομικών παραμένει ενεργή για τους συνταξιούχους.




Σχεδόν 19 μήνες μετά την εκδίκαση των προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας (4/10/2017) το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας δεν έχει ακόμη εκδώσει τις αποφάσεις του περί τη συνταγματικότητα του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Στο αν θα κριθεί συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου βρίσκεται το κλειδί για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Το ΣτΕ μπορεί να έκλεισε οριστικά τον δρόμο των διεκδικήσεων αναδρομικών από τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά το θέμα επιστροφής αναδρομικών παραμένει ανοιχτό για τους συνταξιούχους.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και η κατάργηση των δώρων που επιβλήθηκαν το 2012 με τους νόμους 4051 και 4093, δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Τότε το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι για δημοσιονομικούς λόγους η αντισυνταγματικότητα ισχύει από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει επιστρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι για τις ψαλιδισμένες αποδοχές τους και τα κομμένα δώρα.
Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η σημασία της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου είναι τεράστια, καθώς η συνταγματικότητα ή όχι του νόμου θα κρίνει τελικά και το ύψος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο για τις κομμένες συντάξεις του 2011-12.
Όπως εκτιμούν νομικές πηγές, η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία θα δομηθεί το θέμα των αναδρομικών, για την επίλυση του οποίου δεν αρκούν – ως φαίνεται – οι ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2011-12. 
Κι αυτό γιατί οι αποφάσεις του ΣτΕ για τον νεότερο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2016, θα είναι κομβικές για το ύψος των αναδρομικών και τη δημοσιονομική τρύπα.
Έτσι, αν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός, τότε το δημοσιονομικό κόστος μιας δυνητικής επιστροφής των αναδρομικών θα είναι πολύ λιγότερο (2,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με την περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός (έως και 12 δισ. ευρώ).