ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Οι αιτήσεις για να κατοχυρώσετε τα αναδρομικά σας




Τι πρέπει να γράψετε για να ακυρώσετε την παραγραφή, να διακόψετε την κράτησή σας και να πάρετε την απόφαση για τον επανυπολογισμό στα αναδρομικά.
Τέσσερις αιτήσεις, εκ των οποίων μία στον ΕΦΚΑ, δύο στο Γενικό Λογιστήριο και μία στο ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που έχουν είτε κύρια είτε κύρια και επικουρική σύνταξη, με στόχο:
1. Να ακυρώσουν την παραγραφή και την απώλεια από αναδρομικά παράνομων μειώσεων και Δώρων, που φτάνουν έως και 34.000 ευρώ για διεκδικήσεις έως και 5 ετών.
2. Να διατηρήσουν εν ισχύι τις αξιώσεις για αναδρομικά και για το 2019 ζητώντας και παίρνοντας στα χέρια τους τις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και τα νέα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, που οφείλουν να δώσουν τα ταμεία από τη στιγμή που υφίσταται μεταβολή της αρχικής τους μικτής σύνταξης, είτε προς τα κάτω είτε και προς τα πάνω, με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Η αίτηση αυτή αποσκοπεί και σε μελλοντική ένσταση και αμφισβήτηση της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης, καθώς εμπεριέχει τις παράνομες μειώσεις που επιβάλλονταν έως και το 2018. Αυτές οι μειώσεις των νόμων 4041 και 4093, αντί να επιστραφούν, συνυπολογίστηκαν ως νόμιμες κρατήσεις στον επανυπολογισμό της παλιάς σύνταξης, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερα και τα ποσά της προσωπικής διαφοράς που παίρνουν στη νέα τους σύνταξη από 1/1/2019 οι περισσότεροι συνταξιούχοι. Με διακοπή των αντισυνταγματικών περικοπών, θα έπρεπε να παίρνουν περισσότερα από 1/1/2019 ανεξάρτητα από τις διεκδικήσεις τους για τα αναδρομικά έως το 2018.
3. Να ζητήσουν -οι συνταξιούχοι του Δημοσίου- τη διακοπή της κράτησης ΕΑΣ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, που έχει κριθεί αντισυνταγματική από τον Φεβρουάριο του 2017 με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έπρεπε να σταματήσει να επιβάλλεται από τότε.
4. Να ζητήσουν -όσοι είχαν μείωση επικουρικής σύνταξης- τη συνταξιοδοτική απόφαση για τα κριτήρια (έτη ασφάλισης, αποδοχές, εισφορές) που ελήφθησαν υπόψη για τον επανυπολογισμό και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μικτά.

Ποιοι κάνουν και ποιοι όχι αίτηση κατά περίπτωση

Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη προβεί σε υποβολή μίας ή περισσότερων από τις παραπάνω αιτήσεις, δεν χρειάζεται να επανέλθουν με νέα υποβολή, παρά μόνον κατά περίπτωση.
Για παράδειγμα:
• Συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν μικτή κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ και έχουν κάνει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ και αίτηση για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, αλλά δεν έχουν κάνει αίτηση για τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά ή και για την απόφαση μείωσης της επικουρικής, τότε μπορούν να υποβάλουν μόνον τις δύο αντίστοιχες αιτήσεις.
• Συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν έχουν κάνει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ ούτε για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 ούτε για τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά ούτε για την απόφαση μείωσης της επικουρικής, τότε μπορούν να υποβάλουν και τις 4 αιτήσεις.
• Συνταξιούχοι του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) δεν μπορούν να κάνουν αίτηση διακοπής της ΕΑΣ γιατί δεν έχει βγει απόφαση που κρίνει την περικοπή της ΕΑΣ αντισυνταγματική στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, παρά μόνο για το Δημόσιο (σ.σ.: με την υπ. αριθμ. 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
• Συνταξιούχοι του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) που έχουν κάνει αίτηση για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, αλλά δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση με τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά, θα κάνουν μόνον αυτή την αίτηση.
• Συνταξιούχοι του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) που έχουν κάνει αίτηση για διακοπή και αναδρομικά παράνομων μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 και έκαναν αίτηση για να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση με τον επανυπολογισμό και την προσωπική διαφορά, αλλά δεν έκαναν για την επικουρική, θα κάνουν μόνον την αίτηση για την πράξη επανυπολογισμού της επικουρικής τους σύνταξης.

Πότε και πώς φέρνουν «χρήμα» από αναδρομικά οι αιτήσεις

Η γενική αρχή είναι ότι με υποβολή αίτησης οι συνταξιούχοι διακόπτουν παραγραφή οικονομικών αξιώσεών τους για 6 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έκαναν, για παράδειγμα, αιτήσεις από Οκτώβριο 2018 έως Δεκέμβριο 2018 για τα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε συντάξεις και Δώρα (είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ) έχουν περιθώριο 6 μήνες, ώστε να διεκδικήσουν μέσω αγωγών αναδρομικά 5ετίας, δηλαδή 2013-2017, και ως το τρέχον έτος της αίτησης, εν προκειμένω, και για το 2018. Με την πάροδο του εξαμήνου της αιτήσεως, δηλαδή από Μάρτιο έως και Ιούνιο, και χωρίς άσκηση αγωγής, χάνουν τα αναδρομικά του 2013 και, αν κάνουν αγωγή μετά το εξάμηνο, μένουν τα αναδρομικά από το 2014 και μετά. Χάνουν δηλαδή ένα έτος.
Χωρίς αίτηση το δικαίωμα αναδρομικών ξεκινά από τότε που θα την υποβάλουν ή από τότε που θα κάνουν αγωγή. Εάν όμως μεσολαβήσει η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ορίσει περιορισμό στα αναδρομικά, τότε μόνον όσοι έχουν κάνει αίτηση και εντός εξαμήνου προέβησαν και σε αγωγή, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, θα δικαιούνται πλήρη αναδρομικά περιμένοντας τι θα πουν τα δικαστήρια όταν φτάσουν να εξετάσουν τις αγωγές που υπεβλήθησαν προ της οριστικής απόφασης του ΣτΕ.
Με αίτηση, λοιπόν, οι συνταξιούχοι ενισχύουν το οπλοστάσιό τους στη διεκδίκηση χρημάτων. Χωρίς αίτηση, δεν στερούνται των αναδρομικών διεκδικήσεων, αλλά τα ποσά που θα περιμένουν να πάρουν θα είναι λιγότερα.


πηγή:https://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/377478-oi-aitiseis-gia-na-katoxyrosete-ta-anadromika-sas/