ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Αναδρομικά στις συντάξεις: Οι νομικοί "γρίφοι" και τα δύο κρίσιμα στοιχεία στο θέμα των αναδρομικών






Από τη μία η κυβέρνηση να προσπαθεί πότε δια του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας και πότε δια του κυβερνητικού εκπροσώπουνα πείσουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αναδρομικής διεκδίκησης των «κομμένων» συντάξεων. Από την άλλη, ο νομικός κόσμος να επιμένει και να επικαλείται τις αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά και τις αποφάσεις φορέων του δημοσίου που έχουν ήδη πληρώσει –χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη πληρωμή κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου. Και στη μέση οι συνταξιούχοι να αναρωτιούνται αν πρέπει να περιοριστούν σε μια απλή αίτηση προς τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή αν θα πρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά τα «κομμένα».

Δύο είναι τα κρίσιμα στοιχεία σε αυτή την υπόθεση όπως έχει εξελιχθεί:

1.Πρώτον το έτος έναρξης στη διεκδίκηση των αναδρομικών. Το ΣτΕ έκρινε ως παράνομες μια σειρά από περικοπές αλλά είπε ότι οι διεκδικήσεις δεν μπορούν να πάνε πριν από την ημερομηνία απόφασης του δηλαδή πριν από τα μέσα του 2015. 

Αυτό εννοούν και τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αναδρομικές διεκδικήσεις. 
Άρα, για την κυβέρνηση ο χρόνος σταματάει στα μέσα του 2015. 
Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοικτό λόγω της έκδοσης αποφάσεων πρωτοδικείου οι οποίες διατάσσουν την καταβολή αναδρομικών ακόμη και σε βάθος πενταετίας, δηλαδή μέχρι το 2013. Αυτές τις διεκδικήσεις, το δημόσιο δεν τις αποδέχεται ακόμη και αν υπάρχει απόφαση πρωτοδικείου γι’ αυτό και παραπέμπει σε νέα απόφαση του Σ.τ.Ε.
2. Το δεύτερο έχει να κάνει με το έτος ολοκλήρωσης στη διεκδίκηση των αναδρομικών. 
Για ορισμένους νομικούς (αλλά και για το υπουργείο Εργασίας), δεν μπορεί να υπάρξουν διεκδικήσεις για την περίοδο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου δηλαδή για την περίοδο μετά τα μέσα του 2016.

 Για κάποιους άλλους, η περίοδος μπορεί να φτάσει μέχρι και το τέλος του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, αν η έκδοση της απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά πριν το 2015 είναι η μία εκκρεμότητα, η δεύτερη έχει να κάνει με την συνταγματικότητα ή μη του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η υπόθεση έχει συζητηθεί και πλέον αναμένεται η τελική απόφαση. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο μεγάλος πλέον ο αριθμός των αγωγών που έχουν κατατεθεί ώστε αν δεν υπάρξει κάποια πολιτική λύση (και αφού φυσικά εκδοθούν όλες οι αποφάσεις σε επίπεδο Ανώτατου Δικαιστηρίου) το θέμα θα τελειώσει ύστερα από 3-4 χρόνια. 

πηγή: http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/anadromika-stis-suntakseis-oi-nomikoi-grifoi--ta-duo-krisima-stoixeia