ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Περιουσιολόγιο χειρότερο από τον ΕΝΦΙΑ!




Αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή ετήσιου φόρου όχι μόνο στα ακίνητα, αλλά στο σύνολο των υπαρχόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έως το τέλος του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η πρώτη φάση του ηλεκτρονικού φακελώματος 
Έρχεται ο ενιαίος φόρος πλούτου μέσω του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, που θα καταγράφει την κινητή και την ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων! 
Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη φάση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, με δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη σε αυτή όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μόνιμες κατοικίες, εξοχικά, αυτοκίνητα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, όλα τα εισοδήματα, μετρητά, καταθέσεις και τιμαλφή μεγάλης αξίας θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν στον μεγεθυντικό φακό «παρακολούθησης» των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Μέσω του Περιουσιολογίου θα καταργηθούν και τα τεκμήρια όπως υφίστανται σήμερα και ίσως να επιβληθεί ένας ενιαίος φόρος περιουσίας, σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ. Μόνο που αυτός ο φόρος δεν θα επιβάλλεται μόνο στα ακίνητα, αλλά στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και σε οχήματα για τα οποία έχουν καταθέσει οι ιδιοκτήτες τους τις πινακίδες.
Υπερφορολόγηση
Ειδικότερα, μέσω του Περιουσιολογίου υπάρχει κίνδυνος υπερφορολόγησης για 1.500.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία. Σήμερα Ι.Χ. με κατατεθειμένες πινακίδες γλιτώνουν τεκμήρια, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα, ενώ δεν αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις. Στο σενάριο που θα επιβληθεί ένας ενιαίος φόρος πλούτου στο σύνολο μιας περιουσίας θα περιλαμβάνονται και τα Ι.Χ. με κατατεθειμένες πινακίδες, αφού, όπως λένε αρμόδια στελέχη, το όχημα είτε βρίσκεται σε ακινησία είτε όχι έχει αξία. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, αν αποδεικνύεται πως οι φορολογούμενοι για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων που θα ενταχθούν στο Περιουσιολόγιο έχουν τα ανάλογα εισοδήματα, τότε θα μιλάμε για έναν ετήσιο φόρο περιουσίας στα πρότυπα του ΕΝΦΙΑ, μόνο που αντί να επιβαρύνονται μόνο τα ακίνητα, θα ξαναφορολογείται το σύνολο της περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, μέσω του Περιουσιολογίου θα γίνεται καθημερινά επικαιροποίηση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά το σύνολο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας πολιτών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (τουλάχιστον, αυτός είναι ο απώτερος στόχος).
Αξίζει να τονιστεί ότι οι δανειστές στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης απαίτησαν να λάβουν από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώσεις πως το συγκεκριμένο έργο θα τρέξει, και μάλιστα επέβαλαν στους επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου και σε πλήρη λειτουργία σε περίπου δύο χρόνια.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωσή του στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 είναι απαραίτητο, γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, που ζητεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αλλά, όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός το έργο αυτό να τρέξει πολύ νωρίτερα και να μείνει ένα μικρό κομμάτι για το τέλος του 2020.

Επισημαίνεται ότι το νέο Περιουσιολόγιο, η δημιουργία του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά, αφού θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από τον Ιούνιο του 2016, αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής, καθώς από τη στιγμή που θα λειτουργήσει πλήρως θα καταργηθούν τα τεκμήρια με τη σημερινή τους μορφή, ενώ σχεδιάζεται να επιβληθεί και ένας ενιαίος φόρος περιουσίας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ.
Και δήμευση για όσους δεν τα δηλώσουν όλα 
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές ήδη συγκεντρώνουν στοιχεία που αφορούν:
■ Πληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών.
■ Εσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων.
■ Ασφάλιστρα.
■ Αποζημιώσεις (σ.σ.: από απόλυση, από ασφαλιστικές εταιρίες κ.λπ.).
■ Δωρεές.
■ Δεδομένα που αφορούν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια.
Στο Περιουσιολόγιο θα συγκεντρωθούν σταδιακά όλα τα κινητά και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως:
■ Ακίνητα.
■ Οχήματα.
■ Μετρητά, χρυσός (είτε επενδύσεις είτε σε φυσική μορφή).
■ Εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη αναψυχής.
■ Μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες.
■ Δρόμωνες ίπποι, δηλαδή άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες.
Εξάλλου, κοσμήματα μεγάλης αξίας που έχουν στην κατοχή τους θα πρέπει να δηλώνουν όλοι οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν κυρώσεις στην περίπτωση που πέσουν στα δίχτυα των ελεγκτικών Αρχών.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ανωτέρω στοιχείων θα δοθεί δίμηνη ή τρίμηνη διορία στους φορολογουμένους προκειμένου να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί είναι ορθά και αποτυπώνουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.
Στην περίπτωση που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν λάθη, θα μπορούν να τα διορθώνουν. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο θα κινδυνεύουν µε αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ακόμη και δήμευση της περιουσίας τους.
πηγή:https://www.dimokratianews.gr/content/92001/perioysiologio-heirotero-apo-ton-enfia