ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Mαχαιριά στη Θράκη από Γαβρόγλου για μια χούφτα ψήφους




Με τροπολογία-έγκλημα «τρώει» τους δύο μουφτήδες. Την ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΑΝ.ΕΛ. Αίσθηση από το «παρών» της Ν.Δ.
Μαχαιριά στη Θράκη για μία χούφτα ψήφους. Η κυβέρνηση κάνει «ρουσφέτι» στον Ταγίπ Ερντογάν «ξηλώνοντας» με συνοπτικές διαδικασίες τους δύο μουφτήδες, που δεν ήταν αρεστοί στον Ερντογάν, στη Θράκη και την Κομοτηνή, μέσω τροπολογίας της τελευταίας στιγμής που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το τουρκικό προξενείο, αλλά και οι πράκτορες που δρουν για λογαριασμό της Αγκυρας επιδιώκοντας την αυτονόμηση της Θράκης τρίβουν τα χέρια τους με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, που δεν αποτελεί παρά ακόμη μία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις του «σουλτάνου». Ως γνωστόν, ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή και ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου που καρατομούνται με πρωτοβουλία Γαβρόγλου δεν είναι αρεστοί στην Τουρκία, καθώς έχουν αντιταχθεί σθεναρά στις παρεμβάσεις της Άγκυρας. Η συνταξιοδότηση των συγκεκριμένων, νόμιμων και διορισμένων από το ελληνικό κράτος μουφτήδων, οι οποίοι μάλιστα χαίρουν εκτίμησης εντός και εκτός της μουσουλμανικής μειονότητας, συνδέεται προφανώς με την εκπεφρασμένη επιθυμία της γείτονος να σταματήσει το καθεστώς διορισμού τους από την ελληνική κυβέρνηση και αυτοί να εκλέγονται.

Η κυβέρνηση έρχεται δηλαδή σήμερα να διευκολύνει την Άγκυρα να ελέγξει την πνευματική ηγεσία της μειονότητας, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο και επί των περιουσιακών στοιχείων των Βακουφίων στη Θράκη. Συνηγορεί, κατ' επέκταση, στο μύχιο σχέδιο Ερντογάν να βαφτίσει τη μουσουλμανική κοινότητα «τουρκική μειονότητα» και να αυτονομηθεί η δυτική Θράκη. Και αυτό το κάνει με μια τροπολογία που κατατέθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε του κλεισίματος της Βουλής.

Όπως αναφέρει ειδικά η τροπολογία Γαβρόγλου, προβλέπεται η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στα 67 έτη, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου, με δικαιολογία τις δικαστικές δικαιοδοσίες που ασκούν βάσει της σαρίας. Αποτέλεσμα, οι Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Σινίκογλου, 81 και 78 ετών, αντίστοιχα, να απομακρύνονται κακήν κακώς. Την ίδια ώρα, ένα από τα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που ευλόγως δημιουργούνται με την τροπολογία είναι με ποιον τρόπο θα γίνει η διαδοχή των μουφτήδων, αν δηλαδή θα γίνει απευθείας από τον Γαβρόγλου ή αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τελικά το πάγιο αίτημα της γείτονος για εκλογή των μουφτήδων από τη βάση. Αργά το βράδυ, η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗ.ΣΥ., ενώ αίσθηση προκάλεσε το «παρών» της Ν.Δ. Το ίδιο ψήφισαν Ποτάμι και ΚΚΕ, την ίδια ώρα που Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων καταψήφισαν.
Δήλωση Στυλιανίδη
«Αν η απόφαση να παραιτηθούν οι νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης είναι μονομερής από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και όχι αμοιβαία, γεννά ερωτήματα και προβληματισμό» τονίζει ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και εκφράζει φόβους «μήπως μια τέτοια απόφαση ανοίγει ξανά τον ασκό του Αιόλου σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και βάζει μετά τη Μακεδονία και τη Θράκη στο στόχαστρο;».

πηγή:https://www.dimokratianews.gr/content/88940/mahairia-sti-thraki-apo-gavrogloy-gia-mia-hoyfta-psifoys