ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Κυβέρνηση: Και όμως, οι συντάξεις δεν θα μειωθούν




Τι απαντούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στις (νέες) πιέσεις του ΔΝΤ. Συσκέψεις στο Μαξίμου για τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. «Ποδαρικό» από τον Γ. Χουλιαράκη, λόγω του σημερινού EuroWorking Group.



Στην ερώτηση «αναστολή ή ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων;» η απάντηση κορυφαίων (και συναρμοδίων) κυβερνητικών παραγόντων είναι κοφτή: «ακύρωση». Με την επισήμανση ότι μία αναβολή στην εφαρμογή (και δη, ολιγόμηνη) θα ερμηνευθεί «και δικαίως» ως προεκλογικό τρικ της κυβέρνησης.
Αναφορικά με την αντίθετη θέση του ΔΝΤ, οι ίδιοι παράγοντες απαντούν: «Το Ταμείο αυτά έλεγε, αυτά λέει, αυτά θα λέει και σε ένα και σε δύο χρόνια, παρότι όλες οι προβλέψεις που έκανε για τα δημοσιονομικά έπεσαν έξω».
Οι συσκέψεις στο Μαξίμου ενόψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το επόμενο Σάββατο έχουν πυκνώσει από χθες, όπου την τιμητική του είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, λόγω του σημερινού EuroWorking Group.
Τα υπουργικά σημειώματα και τα αποτελέσματα των συσκέψεων αρχίζουν να εντάσσονται στο σχέδιο ομιλίας. Στην ουσία, από τη ΔΕΘ θα ξεκινήσει ο πολύμηνος μαραθώνιος μέχρι τις εκλογές, οπότε ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τους στόχους και, κυρίως, τα διλήμματα για τους επόμενους μήνες. Το στίγμα: να μην επιστρέψει η χώρα στην κρίση, αλλά με πολιτικές που να οδηγούν στην ανάπτυξη και να «σηκώσουν» την κοινωνία από τα «πατώματα» που την έριξε η οκταετής μνημονιακή καταιγίδα.
Τα σημαντικότερα σημεία που μοντάρονται αυτές τις ώρες στο Μαξίμου αφορούν:
- Τη μη μείωση των συντάξεων το 2019, με σαφή δέσμευση για τήρηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. (σ.σ. Η μείωση, δια τις περικοπής της προσωπικής διαφοράς παλαιών και νέων συντάξεων, ζητήθηκε «εκβιαστικά» από το ΔΝΤ πέρυσι, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και δεν προβλεπόταν στον ασφαλιστικό νόμο του 2016).
- Τις πάγιες φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από το 2019 και θα αυξηθούν σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια. Σ΄αυτό το πακέτο εντάσσεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ («κατά 30%», λένε) και η δραστική μείωση «έως κατάργηση» της έκτακτης εισφοράς για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου (σ.σ. γι' αυτόν δόθηκε και δίνεται…μάχη με πλευρά των θεσμών, η οποία επιμένει στη διατήρηση των χαμηλότερων μισθών για τους κάτω των 25 ετών) και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Η διανομή κοινωνικού μερίσματος («περίπου ένα δισ. ευρώ») από το υπεροπλεόνασμα, που θα πάρει, επίσης, μόνιμο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή θα δοθεί σε όλα τα χαμηλά εισοδήματα και όχι μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016. 
Το ζητούμενο, δηλαδή, είναι ο πρωθυπουργός να δώσει το μήνυμα (και… να πείσει) ότι άρχισε η επιστροφή στην κανονικότητα, «αφήνοντας στο χθες πολιτικές και διαφθορά που γκρέμισαν τη χώρα».

Μαρίνα Μάνηm.mani@euro2day.gr
πηγή:http://www.euro2day.gr/news/politics/article/1633037/kyvernhsh-kai-omos-oi-syntaxeis-den-tha-meiothoyn.html