ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Παζάρι με Βρυξέλλες για συντάξεις, εισόδημα και... ΔΕΘ




Του Γ. Αγγέλη 

Σε ένα περιβάλλον που "τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της Ευρώπης παραμένουν ανοικτά", η προσαρμογή της Ελλάδας στο μεταμνημονιακό περιβάλλον "δεν πρέπει να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι την 20η Αυγούστου...", σχολιάζει αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας στο Capital.gr ενόψει της συνάντησης του Euroworking Group μέσα στην εβδομάδα. 
Κύρια ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι το να μην δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα κλίμα που να προδικάζει αμφισβήτηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί με το τρίτο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε στις 20/8. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους θα επιδεινώσει το ήδη επιφυλακτικό κλίμα στις αγορές για την επιστροφή της χώρας σε διαδικασίες αναχρηματοδότησης από την αγορά ομολόγων. 
Πα’ όλα αυτά αναγνωρίζεται ότι το μεταμνημονιακό περιβάλλον "θα πρέπει να πείθει την κοινή γνώμη για την "έξοδο από το πρόγραμμα" με μέτρα που όμως "θα βασίζονται στη βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος και δεν θα τείνουν στο να ανατρέψουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις...".
Στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση για την εφαρμογή ή μη των δεσμεύσεων για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα πρέπει να γίνει αφού επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική δυνατότητα, ήτοι λίγο πριν από το τέλος του έτους και όταν έχει ολοκληρωθεί η σχετική Έκθεση των ευρωθεσμών και του Δ.Ν.Τ. 
Στο σημείο αυτό όμως υπάρχει διαφοροποίηση από πλευράς Δ.Ν.Τ καθώς το επιχείρημα του Ταμείου για την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων δεν αφορά τόσο στο οικονομικό αποτέλεσμα των δημόσιων οικονομικών για το 2019 και 2020 αλλά συνδέεται με το μεσομακροπρόθεσμο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να δημιουργήσει αρκετές εντάσεις μέχρι να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις καθώς το ίδιο επιχείρημα από πλευράς Δ.Ν.Τ αφορά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης μεταξύ των οποίων τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία...
Σε κάθε περίπτωση από πλευράς ευρωπαϊκών Θεσμών προς το παρόν υπάρχει πίεση για να υπάρξει ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων αλλά μόνο μέσω της ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και όχι των μέτρων που έχει εντάξει η κυβέρνηση στο πακέτο των "αντίμετρων" στην περίπτωση εφαρμογής της απόφασης για περικοπή των συντάξεων. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διαφορές μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των Θεσμών είναι μεν δεδομένες μέχρι στιγμής αλλά όπως υποστήριξε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στο Capital.gr "δεν είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις τους εφόσον το δημοσιονομικό αποτέλεσμα με το οποίο έχουμε δεσμευθεί, θα έχει επιτευχθεί. Και γι’ αυτό, ότι δηλαδή θα πετύχουμε και πολύ πιθανό θα ξεπεράσουμε το ζητούμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μπορώ να εγγυηθώ από τώρα...". 
Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής το κλίμα που επικρατεί στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού παραμένει συγκρατημένο. Και είναι αμφίβολο αν στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να υπερβεί τα όρια που η συγκυρία επιβάλλει στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.
πηγή:http://www.capital.gr/oikonomia/3312375/pazari-me-bruxelles-gia-suntaxeis-eisodima-kai-deth?utmsource=email