ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Πάει πίσω η επίλυση για το Σκοπιανό (και οι κάλπες)


 Αγριο πρέσινγκ από τις ΗΠΑ με μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα 
 Ο Ζάεφ πιέζεται αλλά παίζει παιχνίδι καθυστερήσεων 
 Για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «κάτι να στραβώσει»


Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, δεν «βγαίνει», πηγαίνει όλο και πιο πίσω, με αποτέλεσμα νέα σενάρια να πυροδοτούνται και να συσχετίζουν τις εξελίξεις με τις εκλογές στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να στηθούν προηγουμένως κάλπες στη γειτονική χώρα. 
Ο Ζόραν Ζάεφ χθες, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, είπε ότι «αν όλα πάνε καλά, η κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων θα τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιανουάριο του 2019... και βλέπουμε». Δεν έκρυψε, μάλιστα, την ανησυχία του ότι κάτι μπορεί να στραβώσει έως το τέλος και η συμφωνία να μην ολοκληρωθεί.
Η μετάθεση κύρωσης της συμφωνίας από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, όπως ομολόγησε ο κ. Ζάεφ, προκάλεσε ανησυχία στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να σπεύδει να επικοινωνήσει μέσα στην άγρια νύχτα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του, με την προτροπή, όπως θέλουν οι πληροφορίες, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία και να κλείσει η συμφωνία. Αν η συμφωνία πάει για κύρωση στο σκοπιανό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, αυτό σημαίνει πως η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή δεν θα γίνει πριν από τον Φεβρουάριο...
Σημειώνεται πως και το Μέγαρο Μαξίμου είχε αφήσει να εννοηθεί πρόσφατα πως η συμφωνία πηγαίνει για το νέο έτος. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από Αθήνα - Σκόπια το 2019 ως έτος κύρωσης της συμφωνίας, σε αντίθεση με το έως τώρα χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήθελε ολοκλήρωση των διαδικασιών το αργότερο στο τέλος του 2018.
Ορισμένοι εκτιμούν πως ο Ζόραν Ζάεφ ανταποδίδει το «δώρο» του Αλέξη Τσίπρα για την παράδοση της «μακεδονικής εθνότητας» και της «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια, με την παράταση της κύρωσης της συμφωνίας, αν και κάποιοι άλλοι θέλουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να πιέζεται ιδιαίτερα από τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ και την αντιπολίτευσή του. Χθες το VMRO-DPMNE κατέθεσε μηνύσεις για εσχάτη προδοσία κατά του Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, του προέδρου της Βουλής Τάλατ Τζαφέρι και των βουλευτών που στήριξαν συμφωνία.
Ο κ. Ζάεφ ανησυχεί και για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι αυτό φαίνεται από τη μετάθεση της διεξαγωγής του. Στην αρχή ανέφερε ως πιθανές ημερομηνίες τη 16η ή την 23η Σεπτεμβρίου, αλλά χθες, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε πως μπορεί το δημοψήφισμα να γίνει 23 ή 30 Σεπτεμβρίου ή 7 Οκτωβρίου.
----
Η κωλυσιεργία Ιβανόφ που εγκυμονεί... κάλπες
Η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε για δεύτερη φορά τον νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών και η στάση του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ θα κρίνει πλέον τι μέλλει γενέσθαι. Αν υπογράψει τον νόμο, τότε η κυβέρνηση Ζάεφ προχωρά στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος.
Αν όμως δεν τον υπογράψει, κάτι που έκανε ήδη μία φορά, με συνέπεια να αναπεμφθεί στη Βουλή η συμφωνία, τότε τα πράγματα περιπλέκονται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο νόμος της συμφωνίας επικυρώθηκε με 69 θετικές ψήφους.
Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν καταγγέλλοντας ως παράνομη τη συμφωνία και δηλώνοντας ότι δεν θα κυρώσουν τη συνθήκη με την Ελλάδα, «η οποία είναι στην ουσία της αντισυνταγματική και αντίθετη με τα εθνικά και τα κρατικά συμφέροντα».
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ θα πρέπει να υπογράψει τον σχετικό νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα του φθινοπώρου. Ωστόσο, ο κ. Ιβανόφ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα δώσει το «ok» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δημοσιεύματα στον σκοπιανό Τύπο ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης» (δηλαδή να μην επιστρέψει τη συμφωνία στη Βουλή, αλλά και να μη... βιαστεί να την υπογράψει κιόλας), όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Αν συμβεί αυτό, τότε οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει δημοψήφισμα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου και εν συνεχεία αλλαγές στο Σύνταγμα θα πάνε πίσω, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται αρχές του 2019.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων έστειλε ήδη το μήνυμά του, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν νομικές διαδικασίες για δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στα Σκόπια και πιθανόν να απαιτηθεί αποπομπή του κ. Ιβανόφ, με το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι ανοιχτό. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί τώρα, κάποιοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να γίνει όταν ο κ. Ιβανόφ κληθεί να υπογράψει τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
----
Προπαγάνδα ολκής από τον πρωθυπουργό του κρατιδίου
Προκλήσεις για τους «Έλληνες Μακεδόνες»
Προκλητικός εμφανίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ από τη συχνότητα της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ξεδίπλωσε το όραμα της «Μεγάλης Μακεδονίας», λέγοντας πως «εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της» και «η Ελλάδα το νότιο», αποδίδοντας τμήματα στη Βουλγαρία και την Αλβανία, και με θράσος υποστήριξε πως «εκφράζουμε απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά, προς εκείνους που νιώθουν Ελληνες Μακεδόνες», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι, αλλά απλά νιώθουν!
Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ της προπαγάνδας, ο κ. Ζάεφ αποδόμησε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως την έχει παρουσιάσει πανηγυρικά η κυβέρνηση Τσίπρα, και ειδικά στο erga omnes, αφού είπε πως το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα ισχύσει από το μακρινό 2025 στο εσωτερικό της χώρας του και αφού πρώτα μπουν τα Σκόπια στην Ε.Ε.!
Το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων περιέγραψε και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που θα είναι δεσμευτικό, αν συμμετάσχει το 50%+1 των πολιτών, της χώρας του, λέγοντας: «Είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;”» και εξέφρασε, παρά τους φόβους του, την αισιοδοξία του ότι θα «περάσει». Ο κ. Ζάεφ, επίσης, παραδέχτηκε πως και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις για να φτάσουμε στην προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και ομολόγησε πως στον δεύτερο κύκλο συνομιλιών τέθηκε το «Μακεδονία του Ιλιντεν».
Μίλησε πολύ θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα (που μπορεί να πληρώσει πολιτικά τη συμφωνία όπως εκείνος) και τον Νίκο Κοτζιά, ενώ έκανε νουθεσίες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πάνο Καμμένο που αντιδρούν στη συμφωνία, λέγοντας: «Πρέπει να ξέρουν πως αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας».

Πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/87991/paei-piso-skopiano-kai-oi-kalpes