ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Πρόεδρος της Δημοκτατίας : " Αρραγής ενότητα στα Εθνικά Θέματα - Οι Έλληνες μεγαλούργησαν ενωμένοι, ενώ ο διχασμός οδήγησε σε απώλειες του Εθνικού μας κορμού". ΒΙΝΤΕΟ




Την ανάγκη αρραγούς ενότητας στα εθνικά θέματα, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ύδρα, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 183 χρόνων από το θάνατο του Υδραίου Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι «οι Έλληνες μεγαλούργησαν ενωμένοι, ενώ ο διχασμός οδήγησε σε απώλειες του εθνικού μας κορμού».
«Η καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «από εδώ, την Ύδρα, στέλνει διαχρονικό μήνυμα με αποδέκτες τον Λαό μας και το Έθνος μας. Ένα μήνυμα με δύο, συμπληρωματικές μεταξύ τους, πτυχές:
-Η πρώτη πτυχή μας θυμίζει το Εθνικό μας Χρέος, όπως το αποδίδει ανά τους αιώνες ο όρκος των Αθηναίων Εφήβων: «Την Πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι».
-Και η δεύτερη πτυχή μας θυμίζει ότι, ιδίως τα Εθνικά μας Θέματα, Θέματα υπαρξιακά για τον Λαό μας και το Έθνος μας, οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε υπό όρους αρραγούς ενότητας. Διότι η Ιστορία δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει την άγνοια του ότι εμείς, οι Έλληνες, μόνον υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο διχασμός και η διχόνοια μας στοίχισαν πολύ ακριβά, ακόμη και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Ύδρας, επισήμανε ότι η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό του αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι «έχω πλήρη επίγνωση του ότι η ανακήρυξή μου ως επίτιμου Δημότη Ύδρας μου επιβάλλει, μεταξύ άλλων, και το αντίστοιχο χρέος τόσο της υπεράσπισης της Ιστορίας του νησιού σας, όσο και της άντλησης από την Ιστορία αυτή των αντίστοιχων διδαγμάτων, πρωτίστως για τα εθνικά μας θέματα».
Υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία επιδεικνύει ειλικρινή σεβασμό προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σύνολο του διεθνούς Δικαίου, και τόνισε: «Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές».
Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη «επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου», σημειώνοντας: «Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων μας ούτε το ηθικό των δύο ηρωικών Στρατιωτικών μας, το οποίο είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός Στρατός και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλήττει όμως, κυρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. 
Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας. 
Η τουρκική ηγεσία ας αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή Κοινότητα».
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Χρύσα Ρουμελιώτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ