ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Νέο πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα: “Απόβαση” ExxonMobil και Total – Βάζουν φρένο στις ορέξεις του “σουλτάνου” – Αριθμοί που “ζαλίζουν”





Την ολοκλήρωση των συμβάσεων για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και δυτικά- νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων ως το τέλος του έτους, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου “Med Petroleum Summit”, που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, επεσήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, που είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019.
Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.
Μιλώντας στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η IN-VR Oil & Gas, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και East Med , την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, την κατασκευή νέου πλωτού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Σημειώνεται ότι αύριο στη Λευκωσία πραγματοποιείται συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ.Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Σταθάκης διευκρίνισε ότι μετά την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 35% της συμμετοχής στις έρευνες υδρογονανθράκων, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ η διαπραγμάτευση με τις Κοινοπραξίες Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και Repsol-ΕΛΠΕ προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαίου και θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος, διαπραγματεύσεις, υπογραφή των συμβάσεων, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατάθεση στη Βουλή για κύρωση.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά Μιλώντας στο συνέδριο ο Μπασιάς παρουσίασε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με την Ανατολική Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρις. κυβικών ποδιών. Παράλληλα η ΕΔΕΥ προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της που περιλαμβάνουν την προώθηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά , με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών που θα εμπλουτίσουν την πληροφορία για την περιοχή.
Σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛΠΕ, το οποίο υποχρεωτικά από την σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος. Το τρίτο βήμα είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή, κ.α.)
Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου τόνισε ότι το ισχύον νομικό και οικονομικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση ως προς την ελκυστικότητα, μεταξύ 130 χωρών.
Παρουσίασε επίσης τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στην εσωτερική και περιφερειακή αγορά τονίζοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομίλου να προχωρήσει σε Κοινοπραξίες με μεγάλες διεθνείς εταιρίες του χώρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε πετρελαιοπιθανές περιοχές όπως η Κρήτη και το Ιόνιο.
Πρόσθεσε δε ότι η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό κόλπο θα γίνει το 2019 όπου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών, εφόσον αυτό ανακαλυφθεί.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Δημήτρης Γόντικας ανέφερε ότι η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου, όπου θα πραγματοποιηθούν εφέτος πέντε γεωτρήσεις, αναμένεται να κυμανθεί το 2018 μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως. Επίσης η εταιρία θα καταθέσει μέσα στο Μάιο την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου όπου η γεώτρηση προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2019 και η έναρξη της παραγωγής το 2020.
Tην ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης για την εφημερίδα και το site Kontra, ένα πολύ μεγάλης εμβέλειας γεωπολιτικό και οικονομικό όπλα διαθέτει η χώρα μας. Ενα όπλο ικανό να προσφέρει προστασία και οικονομική ανάπτυξη.
Πρόκειται για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στη στεριά και στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και τις υπόλοιπες επενδύσεις στην ενέργεια, όπως αγωγοί, πλωτές δεξαμενές και διασυνδέσεις με υποθαλάσσια καλώδια.
Στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες η ύπαρξη της Exxon Mobil και της Total αποτελούν σημαντικά στοιχεία τόσο για την αξιοποίηση, όσο και αποτρεπτικά στις ορέξεις της Τουρκίας για μερίδιο στην ενέργεια και μπορούν να βάλουν φρένο στις ορέξεις του “σουλτάνου”.
Το ενδιαφέρον των δύο πολυεθνικών στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι τεράστιο. Οχι μόνο γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα, αλλά και γιατί τα αποθέματα αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καλούνται να εγκαταστήσουν την εξόρυξη από άλλες περιοχές, που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Και είναι αυτός ο πρόσθετος λόγος, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Exxon Mobil και η Total πιέζουν να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι εργασίες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στα οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης.
Η τεράστια σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας αποκαλύπτεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον της ισπανικής πολυεθνικής Repsol η οποία πήρε πλειοψηφικά δικαιώματα από την ελληνική Energean Gas & Oil, καθώς και της ιταλικής ENI η οποία επανέρχεται στην Ελλάδα.
Μάλιστα πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν ότι στα σύνορα της Ελληνοϊταλικής ΑΟΖ, από την πλευρά της Ιταλίας, εντοπίστηκε πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου και οι ειδικοί λένε ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένο, είναι σίγουρο ότι κάτι ανάλογο υπάρχει και στην ελληνική ΑΟΖ.
Ως προς τη γεωπολιτική σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας βάλτε στο τραπέζι τις δηλώσεις Μακρόν για τη στήριξη της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, την παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο, την παρουσία αμερικανικών πλοίων, όσο η Exxon Mobil έκανε έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου ενόψει των γεωτρήσεων, που θα αρχίσει το Φθινόπωρο.
Στα προηγούμενα προσθέστε στη σκακιέρα τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από σχιστολιθικά πετρώματα, το οποίο θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω των αγωγών.
Το κλειδί για το αμερικανικό αέριο είναι ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία πρόκειται να λειτουργήσει από το 2023 και να αποτελέσει την πύλη εισόδου του αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στον γεωπολιτικό και οικονομικό χάρτη βάλτε και τον αγωγό East Med ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιταλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για την Ευρώπη.
Και για να έχουμε μία ακόμα οικονομική προσέγγιση της σημασίας της ενέργειας θα αναφέρουμε τη μελέτη της τράπεζας Eurobank, σύμφωνα με την οποία τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί στην ενέργεια, τα logistics και τον τουρισμό, μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα ως 605.000 θέσεις εργασίας και να παράξουν πλούτο 65,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εικοσαετίας, δηλαδή χοντρικά 3,2 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2% περίπου του ΑΕΠ.
Επανερχόμενοι στους θησαυρούς που κρύβει το υπέδαφος στη χώρα μας θα επισημάνουμε ότι στη… φλεγόμενη από το κυνήγι του «μαύρου χρυσού» γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βάζουν την Ελλάδα τα νέα ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό των πετρελαϊκών κολοσσών της Total και της ExxonMobil, οι οποίες μαζί με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» εντόπισαν μέσα από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και τις μελέτες της ΕΔΕΥ 16 «στόχους» που ενδεχομένως να κρύβουν μεγάλες ποσότητες παγιδευμένου φυσικού αερίου.
Τα ευρήματα αυτά, όπως και η τοποθέτηση των δύο πολυεθνικών στα νότια της Κρήτης, έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν πάρει «φωτιά» λόγω της τουρκικής προκλητικότητας κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι ισχύος στη Λεκάνη της Μεσογείου. Έτσι, η ExxonMobil φέρνει ειδικά εξοπλισμένα πλοία για τις σεισμικές έρευνες στο «οικόπεδο 10» της Κύπρου και από την άλλη μεριά η προ τριετίας ανακάλυψη του κοιτάσματος των 850 δις. κυβικών μέτρων αερίου Ζορ στην Αίγυπτο από την ιταλική Eni έρχεται να κλέψει την πρωτοκαθεδρία του Λεβιάθαν στο Ισραήλ με τα 630 δις. κ.μ.
Δεκαέξι στόχους που πιθανόν να κρύβουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχουν εντοπίσει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης οι γεωλόγοι επιστήμονες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων καθώς και τα έμπειρα στελέχη της κοινοπραξίας των εταιριών «Total–ExxonMobil– Ελληνικά Πετρέλαια».
Οι 16 στόχοι είναι συγκεντρωμένοι «Μεσσήνιοι εβαπορίτες» όπως αποκαλούνται, ή με πιο απλά λόγια άλατα, τα οποία καλύπτουν ανθρακικά πετρώματα. Μέσα σε αυτά ενδεχομένως να βρίσκεται οργανική ύλη, δηλαδή υδρογονάνθρακες, για τους οποίους ο εντοπισμός τους επιβεβαιώνεται μόνο με γεωτρήσεις.
Από αυτούς τους 16 στόχους, οι 12 βρίσκονται στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «δυτικά» και «νοτιοδυτικά» της Κρήτης, συνολικού εμβαδού περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες οι συγκεκριμένες γεωλογικές δομές μοιάζουν με εκείνες του κοιτάσματος του Ζορ στην Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται σε αυτό ανακαλύφθηκαν ποσότητες της τάξης των 850 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Μάλιστα σε τελευταίο άρθρο που δημοσίευσαν στο εξειδικευμένο περιοδικό της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Oil & GasJournal» ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς και δύο στελέχη της αρμόδιας για τις έρευνες εταιρίας, Γιώργος Μακροδημήτρας και Κωστής Οικονομόπουλος περιγράφουν χαρακτηριστικά για τα γεωλογικά ευρήματα στις δύο συγκεκριμένες περιοχές:
«Έχουμε μία παλαιά οροσειρά, σχηματισθείσα προ εκατομμυρίων ετών που αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα. Οι κορυφές και τα υψώματα που έχουν δημιουργηθεί σε αυτή την οροσειρά, ορισμένα εξ αυτών έχουν υποστεί διάβρωση είτε έχουν σχηματίσει οικοδομήματα. Όλες αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες δομές πολλώ δε μάλλον αφού καλύπτονται από ένα μεγάλο σε έκταση και παχύ στρώμα εβαποριτών (αλατιού). Επίσης, πιθανόν η περιοχή να έχει κι αρκετά στοιχεία κοινά με περιοχές του βορείου Ιονίου Πελάγους«.
Τα ευρήματα αυτά φαίνονται από τις σεισμικές έρευνες που είχε κάνει η νορβηγική PGS το 2012. Τα αποτελέσματα τους έχουν στη διάθεσή τους οι πολυεθνικές Total και ExxonMobil και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνούν και με τις διαπιστώσεις της ΕΔΕΥ.
Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως οι δύο εταιρίες βρίσκονται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, με την αμερικανική ExxonMobil, μάλιστα να φέρνει γεωτρύπανο για τη γεώτρηση που έχει προγραμματίσει στο «οικόπεδο 10». Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν βάλει στα μεσοπρόθεσμα πλάνα τους τις έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Πηγές της κοινοπραξίας, εκτιμούν ότι μετά το Φθινόπωρο θα είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους σεισμικές έρευνες στα δύο «οικόπεδα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο σύμβασης μίσθωσης το χρονικό στάδιο των ερευνών κρατά οκτώ χρόνια, στο οποίο περιλαμβάνονται και ερευνητικές γεωτρήσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα νέο Ελ Ντοράντο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ερώτημα έπαψε να είναι ρητορικό ύστερα από τους τελευταίους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχαν τρεις πολυεθνικοί γίγαντες σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, που πρωταγωνιστούν στην περιοχή.
Η Exxon,η μεγαλύτερη πολυεθνική, η γαλλική Total τέταρτη στον κόσμο και η ισπανική Repsol φαίνεται να ασπάζονται τις εκτιμήσεις για ύπαρξη θησαυρών πολύ μεγάλης αξίας στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες αξιολογούν την περιοχή της Κρήτης ως προέκταση της ίδιας γεωλογικής λεκάνης που έφερε στο φως τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Και αν επιβεβαιωθούν από τις έρευνες, τότε θα δικαιωθούν οι επιστήμονες, που υποστήριξαν ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για θησαυρό για τον οποίο οι πολυεθνικές εκτιμούν ότι αξίζει να ρισκάρουν και να επενδύσουν μεγάλα ποσά για έρευνα.
Γιατί το κόστος των ερευνών σε μεγάλα βάθη είναι τεράστιο. Για να έχουμε μία εικόνα θα αναφέρουμε ότι οι τρεις γεωτρήσεις που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ιταλική ΕΝΙ στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, σε ανάλογα βάθη με αυτά της Κρήτης, κόστισαν περί τα 400 εκατ. δολάρια η κάθε μία και στο σύνολό τους πάνω από 1,2 δισ. δολάρια.
Μόνο για τη φάση της ερευνητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, απαιτούνται επενδύσεις άνω των 300 εκατ. δολαρίων, ενώ στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, για την ανάπτυξη της παραγωγής του, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 6 δισ. δολάρια.
Που σημαίνει ότι όταν τόσο μεγάλοι παίκτες με τόση εμπειρία και τεχνογνωσία επενδύουν, οι πιθανότητες να υπάρχει ο θησαυρός αυτός στις ελληνικές θάλασσες είναι τόσο υψηλές, όσο απαιτείται για να αναλάβουν το ρίσκο.
Και να μην ξεχνάμε ότι όπως λένε οι ειδικοί, οι εταιρείες επιδεικνύουν ενδιαφέρον, μόνο όταν έχει ωριμάσει το έργο, όταν δηλαδή τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν πως είναι σημαντικές οι πιθανότητες να υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
πηγή:https://www.pentapostagma.gr/2018/05/