Τον Ιούνιο δείχνουν πλέον όλες οι πλευρές ως τον καθοριστικό μήνα, κατά τον οποίο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ώρα που στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη οι επαφές των εκπροσώπων των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Οι επαφές αυτές, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα (Παρασκευή) με φορολογικά θέματα (ΕΝΦΙΑ), αλλά και με θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εργασιακών και πρόνοιας εκτιμάται ότι «βαίνουν καλώς», ενώ την ίδια ώρα ΔΝΤ και Κομισιόν τοποθετούνται επί του συνόλου των θεμάτων του ελληνικού προγράμματος.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, με την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα ετοιμάσουν ένα νέο προσχέδιο για το staff level agreement, το οποίο θα αποστείλουν στην ελληνική πλευρά ή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το αργότερο το πρωί του Σαββάτου. Στη συνέχεια, απομένει άλλη μία συνάντηση των δύο πλευρών για το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018 – 2019 σε ό, τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι υπό συζήτηση με τους θεσμούς είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης. Αυτό δηλαδή που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχεται πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις. Απέκλεισε τέλος οποιαδήποτε πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως).
Κρίσιμος μήνας ο Ιούνιος
Η πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Αθήνα, η έξοδος από τα μνημόνια και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους υπήρξαν αντικείμενο της συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Σόφια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα όπως είπε ο πρωθυπουργός η συζήτηση ήταν διεξοδική και το αποτέλεσμά της ήταν ότι οι τρεις πλευρές βρίσκονται σε μια κοινή συνισταμένη, ότι όλα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.
«Θα είναι ένας κρίσιμος μήνας σε ό, τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την καθαρή έξοδο από τα πολυετή προγράμματα οικονομικής υποστήριξης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Παραλλήλως προέβλεψε ότι στο τέλος, όπως γίνεται πάντα στην ΕΕ, «κάποιος συμβιβασμός επιτυγχάνεται» και παρατήρησε «ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος αυτής της επιτυχίας, έστω και την τελευταία στιγμή».
Είχε προηγηθεί δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου, θα περιλαμβάνει και το χρέος, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε μάλιστα ότι γίνεται συζήτηση «για το τι μορφή συνεργασίας ή δέσμευσης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σε αυτή την τελική φάση του προγράμματος».
Μπορεί να κάνει τα ίδια λάθη το ΔΝΤ
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι, παρά την πρόοδο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
«Ο χρόνος τελειώνει», είπε ο κ. Ράις και υπενθύμισε την «απαίτηση» του Τόμσεν για μία συμφωνία. «Η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος» επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας παραλλήλως ότι, και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Σημείωσε τέλος ότι η μετά το πρόγραμμα εποπτεία είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλες τις χώρες.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι το Ταμείο έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.
Ο ίδιος επανέλαβε την άποψη Τόμσεν ότι, αν δεν δοθούν, έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Πέμπτη ή λίγες μέρες μετά, από την ΕΕ τα μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που έχει ήδη εγκρίνει κατ’ αρχήν τον Ιούλιο του 2017, δείχνοντας και αυτός τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ ως «τεχνικού συμβούλου».
πηγή:https://slpress.gr/oikonomia/zise-iouni-mou-na-meiwthei-to-xreos/