ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

«Ευρωπαϊκή Τουρκία σημαίνει «όχι» στην κατοχή ξένων εδαφών»















Από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε την Τουρκία να μην έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες. Τριμερής σύνοδος κορυφής την Τρίτη, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα εστιάσει στο επιβεβαιωμένο κοίτασμα της «Αφροδίτης», καθώς και σε έναν κοινό αγωγό φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε σήμερα (Δευτέρα) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία. Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε τόσο με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, όσο και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Κοτζιά βρέθηκε το Κυπριακό ζήτημα αλλά και οι σχέσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ. Κοτζιάς και Αναστασιάδης συνομίλησαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των θέσεων που εκφράζονται από την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά, και ενόψει του αναμενόμενου διορισμού απεσταλμένου εκ μέρους του γ.γ. του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χριστοδουλίδη, συζήτησε το Κυπριακό, την κατάσταση στην Τουρκία, τα ευρωτουρκικά, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και τις κοινές δράσεις Αθήνας – Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για το πώς θα προχωρήσουν Αθήνα και Λευκωσία.

«Η Ελλάδα ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία» επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι περαιτέρω συζήτηση θα γίνει αύριο μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο για την τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ, και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Όπως είπε, Ευρωπαϊκή Τουρκία θα σήμαινε μια Τουρκία χωρίς κατοχή ξένων εδαφών, μια Τουρκία που δεν θα επιζητά να δίνει εγγυήσεις και να έχει παρεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, που δεν θα επεμβαίνει, όπως στο Αφρίν, σε τρίτες χώρες».

Αν, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ο ένας στόχος μας είναι η Κύπρος ως κανονικό κράτος, ο άλλος, πιο δύσκολος στόχος είναι οι φυσιολογικές σχέσεις. «Αυτό πορευόμαστε μαζί, και συζητήσαμε τρόπους και δρόμους για να επηρεάσουμε περισσότερο τους παίχτες – με την έννοια των διεθνών σχέσεων – που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση Ερντογάν (ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον στόχο της Ε.Ε.) και σημείωσε ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούμε την ύπαρξη προόδου στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα και ευελπιστούμε ότι η δήλωση του Τούρκου προέδρου θα μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Τριμερής για ενέργεια

Υπενθυμίζεται ότι αύριο (Τρίτη) διεξάγεται η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το επιβεβαιωμένο κοίτασμα της «Αφροδίτης», με την Κύπρο και το Ισραήλ να συζητούν τον τρόπο αξιοποίησής του.

Επίσης, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα θα εξεταστεί κυρίως η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να μην εγκαταλείψει τυχόν ενεργειακές συμφωνίες, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ισραηλινή πλευρά να δείχνουν έτοιμες ακόμα και για νομική δράση στην περίπτωση που το κοίτασμα «Αφροδίτη» αναπτυχθεί χωρίς αυτές, καθώς διακυβεύονται 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να εγκαταλείψει, ούτε σαν χειρονομία φιλίας, στα εδάφη της ή στους φυσικούς της πόρους», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Στάινιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.  


πηγηhttps://national-pride.org/2018/05/08