ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ο Τελευταίος των Ένδοξων Ιερολοχιτών



Η Ελλάδα τιμά τον 93χρονο Γ. Λιναρδή που πολέμησε για τα Δωδεκάνησα
Αποτελεί ένα από τα πρόσωπα-σύμβολα της νεότερης Ιστορίας της Δωδεκανήσου. Στις 8 Μαΐου 1945 βρισκόταν μαζί με συμπολεμιστές του στη Σύμη, όταν ο Γερμανός στρατηγός Οτο Βάγκενερ υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους, παρουσία του Βρετανού ταξιάρχου Μόφατ και του διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε. «Στον νου μου έρχονται όλα όσα έζησα εκείνη την ημέρα» δηλώνει ο 93χρονος Γιώργος Λιναρδής, ο τελευταίος εν ζωή Δωδεκανήσιος ιερολοχίτης. 
Ο αγωνιστής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Σύμη για τον εορτασμό της 73ης επετείου της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς και ουσιαστικά του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γιώργος Λιναρδής γεννήθηκε στη Χάλκη και υπήρξε, μαζί με άλλους νεαρούς της εποχής εκείνης, φίλος και συνεργάτης του υπολοχαγού Διογένη Φανουράκη. Αμέσως μετά τον θάνατο του Φανουράκη αποφάσισε μαζί με τους συνομηλίκους του Βασίλη Χαλικάκη, Κώστα Ζαμπετούλα και Κώστα Τσίμικα να δραπετεύσουν από το νησί.






Πήραν μια βάρκα και έβαλαν πλώρη για τη Σύμη, που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους Βρετανούς και τους Ελληνες κομάντος. Κωπηλατούσαν για δύο μέρες και η θάλασσα τους παρέσυρε προς την Τήλο, όπου -για καλή τους τύχη- τους βρήκε εξαντλημένους το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» και τους περισυνέλεξε.

Το πλοίο τούς μετέφερε στη Χίο, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ενταχθούν στον Ιερό Λόχο. Μετά την εκπαίδευσή τους ο Γιώργος Λιναρδής και οι άλλοι Χαλκίτες οδηγήθηκαν στη Μέση Ανατολή και ακολούθως στη Σύμη, όπου ήταν το ορμητήριο του Ιερού Λόχου στις επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου. Ο Γιώργος Λιναρδής ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας, γι' αυτό και από μικρός απέκτησε προβλήματα ακοής. Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στη Χάλκη, στην Αλιμνιά, στην Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση των Βρετανών και των ιερολοχιτών με την ονομασία ΤΕΝΤ στον Μονόλιθο της Ρόδου στις 1 και 2 Μαΐου 1945. Η υπογραφή της παράδοσης των Γερμανών στις Συμμαχικές Δυνάμεις στις 8 Μαΐου 1945 βρίσκει τον Λιναρδή και τους άλλους Δωδεκανήσιους στη Σύμη.

Ο Γιώργος Λιναρδής νιώθει υπερήφανος για την οικογένειά του, για τη Χάλκη και τους συμπολεμιστές του, για την προσφορά και του αδελφού του Χαρίλαου, ο οποίος δραπέτευσε πριν από αυτόν και κατέφυγε στη Μέση Ανατολή για να καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό - μάλιστα, το πλοίο όπου υπηρετούσε είχε πάρει μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας. Πρόσφατα τιμήθηκε από τον Δήμο Ρόδου με την ευκαιρία του εορτασμού της 70ής επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που βρέθηκε χθες στη Σύμη για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους. «Θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σύμης. Πρόσθεσε δε πως κάθε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδος συνιστά αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/86012/o-teleytaios-ton-endoxon-ierolohiton