ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Οι ετήσιες αποδοχές υπαλλήλων των πτωχευμένων τραπεζών: Τράπεζα της Ελλάδος στα 64.378 ευρώ - Εθνική Τράπεζα 34.532 ευρώ ....!!














Στα επίπεδα των 1,38 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συνολικές, μικτές αποδοχές, που είχαν στη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι 42.248 τραπεζοϋπάλληλοι. Εκείνοι δηλαδή που εργάζονται στους τέσσερις συστημικούς πυλώνες της χώρας (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank), στην Attica Bank, καθώς επίσης και στην εποπτεύουσα αρχή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ποιες όμως είναι οι αμοιβές που προσφέρει η κάθε τράπεζα και τι θέση κατέχει στην κλίμακα με τις θεωρητικά καλύτερες μισθοδοτικές παροχές;
Οδηγός για την αποτύπωση των δεδομένων ,είναι η συγκριτική ανάλυση των στοιχείων που πηγάζουν μέσα από τις ετήσιες, οικονομικές εκθέσεις των ελληνικών τραπεζών, για το 2107. Στοιχεία τα οποία αφορούν τα πεπραγμένα σε επίπεδο μητρικών εταιριών, καθώς αυτά είναι που εκφράζουν σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν, τις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Όπως είναι ευνόητο, το ύψος των μικτών αποδοχών δεν είναι ταυτόσημο για τον κάθε τραπεζοϋπάλληλο.
Παίζουν ρόλο τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα μισθολογικά κλιμάκια, οι τίτλοι σπουδών, οι θέσεις ευθύνης που μπορεί να κατέχουν, αλλά και άλλες επί μέρους παράμετροι. Πέραν τούτων και οι διαφοροποιήσεις ανά τράπεζα είναι εμφανείς. Αναγόμενες κατά κύριο λόγο στο εργασιακό «μίγμα» της κάθε μιάς.
Διότι για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που αφορούν τις εθελούσιες εξόδους, αποχωρούν υπάλληλοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συνακόλουθα έχουν και τις υψηλότερες αποδοχές έναντι των νεωτέρων.
Πράγμα που έχει ως συνέπεια να μειώνεται ο μέσος όρος των αμοιβών για τους παραμένοντες εργαζομένους. Από και πέρα βεβαίως, η ακολουθούμενη πολιτική της κάθε τράπεζας, με βάση τις επιχειρησιακές συμβάσεις, έχει κι αυτή τη δική της ουσιαστική σημασία.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται στην κορυφαία θέση της βαθμίδας των μισθολογικών παροχών ανά εργαζόμενο.
Στον ισολογισμό της περσινής χρονιάς έχει εγγραφεί το κονδύλιο των 164,2 εκατ. ευρώ για τα έξοδα του προσωπικού.
Στα έξοδα αυτά όμως περιλαμβάνονται καταφανώς και οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες αν αφαιρεθούν, εκτιμάται ότι οδηγούν τις συνολικές μικτές αμοιβές στην περιοχή των 120 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη της περσινής χρονιάς, ο αριθμός των υπαλλήλων στην κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν 1.864 άτομα.
Ως εκ τούτου οι κατά μέσο όρο ετήσιες αποδοχές για τον κάθε υπάλληλο είναι στα 64.378 ευρώ. Κάτι που αντιστοιχεί σε 4.598 ευρώ, μικτές αμοιβές ανά μήνα, με βάση τους 14 μισθούς που χορηγούνται κατ’ έτος. Άλλωστε οι 14 μισθοί (με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) εφαρμόζονται σε όλες τις τράπεζες. Στην προκειμένη περίπτωση της Τραπέζης της Ελλάδος οι παρεχόμενες αμοιβές είναι συνάρτηση δύο αξιοσημείωτων παραγόντων:
Ο πρώτος ανάγεται στο γεγονός ότι επί δυόμιση δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία εθελούσια έξοδος, με συνέπεια το προσωπικό της, να είναι υψηλής μισθολογικής ωρίμανσης.
Ο δεύτερος λόγος είναι απόρροια της ενισχυμένης εξειδίκευσης των υπαλλήλων, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία τους κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το προσωπικό της τραπέζης αυξήθηκε κατά 24 άτομα και ως τούτου, οι πραγματικές μέσες αποδοχές ενδέχεται να είναι λίγο ψηλότερες από τις υπολογιζόμενες.
Βέβαια το εργασιακό δυναμικό της Κεντρικής τράπεζας βαρύνεται με διογκωμένες προσωπικές εισφορές και σε συνάρτηση με τη φορολογία, οι καθαρές αποδοχές είναι σχεδόν οι μισές από τις μικτές αμοιβές.
Σε αδρές γραμμές πάντως τα καθαρά έσοδα των τραπεζοϋπαλλήλων, εν γένει, κινούνται στα επίπεδα του 55% έως 60% επί των μικτών, μισθοδοτικών παροχών.
Η Attica Bank λέει στον ισολογισμό της ότι διέθεσε πέρσι 28,043 εκατ. ευρώ για τις μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού της. Χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές της τράπεζας.
Ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων της ήταν 781 άτομα για το 2017. Κατά συνέπεια, οι μέσες ετήσιες αμοιβές για τον κάθε έναν διαμορφώνονται στα 35.906 ευρώ, ή 2.565 ευρώ ανά μήνα.
Έχοντας πάντα ως βάση υπολογισμού, τους 14 μισθούς το χρόνο. Στα τέλη του 2016 και μετά από την εθελουσία έξοδο, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα ήταν 821 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ανά κεφαλήν μικτές αποδοχές για την περσινή χρονιά είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο κάτω από εκείνες που προκύπτουν αρχικά.
Διαφοροποιημένες φυσικά, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι με μικτές αποδοχές, που είναι είτε πάνω, είτε κάτω από τον υπολογιζόμενο μέσο όρο. Γεγονός που πασιφανώς ισχύει για όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών.
Στην παρούσα φάση η Attica Bank υλοποιεί νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο την απομείωση του προσωπικού της κατά περίπου 20%.
Η Εθνική Τράπεζα έχει καταχωρίσει στα γενικά μισθολογικά έξοδα το ποσό των 520 εκατ. ευρώ για το 2017. Ωστόσο το κονδύλιο των εισφορών που βαρύνουν την τράπεζα , μαζί τις άλλες υποχρεώσεις της, παραπέμπουν σε συνολικές μικτές αμοιβές προς τους εργαζομένους της τάξεως των 335 εκατ. ευρώ.
Αν ληφθεί υπόψη ότι στα τέλη του 2017 οι υπάλληλοι της Εθνικής ήταν 9.701 άτομα, τότε οι μικτές αποδοχές για τον κάθε έναν ανέρχονται σε 34.532 ευρώ ετησίως, ή 2.466 ευρώ ανά μήνα.
Στο πρόσφατο παρελθόν η τράπεζα έχει προχωρήσει σε μεγάλες εθελούσιες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς το προσωπικό της ελαττώθηκε κατά 805 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος για οικειοθελείς αποχωρίσεις.
Tούτων δοθέντων, προκύπτει ότι οι μέσες αποδοχές είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερες από εκείνες που επιμερίζονται σε αριθμητικά λιγότερους υπαλλήλους, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία της λήξης της περσινής χρονιάς.
Για τη Eurobank, οι μισθολογικές παροχές προς τους εργαζομένους ανήλθαν πέρσι στα 282 εκατ. ευρώ. Καθώς το προσωπικό της τράπεζας αριθμούσε 8.617 άτομα στα τέλη του 2017 , οι ανά κεφαλήν μικτές αμοιβές υπολογίζονται σε 32.726 ευρώ, ή σε 2.337 ευρώ ανά μήνα.
Με δεδομένο του ότι πέρσι το υπαλληλικό προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 265 άτομα, οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων είναι και σε αυτήν την περίπτωση, λίγο χαμηλότερες αναλογικά.
Τα μισθολογικά κόστη για την Alpha Bank έφτασαν πέρσι στα 260,698 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές.
Στα τέλη του 2017 η τράπεζα είχε 8.372 υπαλλήλους και κατ’ αναλογίαν οι θεωρητικές, μέσες ετήσιες αμοιβές για τον κάθε έναν, ήταν 31.139 ευρώ, ή 2.224 ευρώ το μήνα.
Στην πράξη όμως, ο μέσος όρος των μικτών αμοιβών είναι πιο κάτω, καθώς στην περσινή χρονιά το εργατικό δυναμικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 208 άτομα.
Η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας, δαπάνησε πέρσι για μισθούς 364,178 εκατ. ευρώ. Ήτοι 28.202 ευρώ για τον κάθε έναν από τους 12.913 υπαλλήλους που είχε στα τέλη του 2107.
Μέγεθος που αντιστοιχεί σε μηνιαίες μικτές αποδοχές 2.014 ευρώ για τον κάθε έναν. Και σε αυτήν την περίπτωση τα πραγματικά μεγέθη κινούνται χαμηλότερα, καθώς το προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 711 άτομα, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.
Γενικά πάντως η τράπεζα και πέραν των εθελουσιών, έχει μικρότερης ηλικίας προσωπικό.
Όλα αυτά έρχονται να απεικονίσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και σε αδρές γραμμές το μισθολογικό σκηνικό στις τράπεζες.
Το υπαλληλικό προσωπικό των οποίων, μόνο πέρσι μειώθηκε κατά 1.945 άτομα.


Το 2009, όταν η χώρα μπήκε στο σκοτεινό τούνελ της πολύπλευρης κρίσης, οι τότε 20 τράπεζες απασχολούσαν 57.903 υπαλλήλους με τις συνολικές μικτές αμοιβές τους να ανέρχονται εκείνη τη χρονιά στα 2,18 δισ. ευρώ…


πηγή:http://www.mononews.gr/trapezes/pies-ellinikes-trapezes-dinoun-tous-kaliterous-misthous-stous-ipallilous-tous