ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Συντάξεις: Οι αλήθειες και η στημένη παραπληροφόρηση για την αποκατάσταση των συντάξεων των αποστράτων Στρατιωτικών και Αστυνομικών







Σχετικά με τις οικονομικές διεκδικήσεις των αποστράτων αξιωματικών, έχει προκληθεί ικανή σύγχυση, λόγω των πλείστων εκδοθέντων Δικαστικών, τροφοδοτούμενη δυστυχώς και από τα ΜΜΕ με αντιφατικές, αλλά και ενίοτε παραπλανητικές ειδήσεις. 

Από το έτος 2000 μέχρι σήμερα, σχετικά με τις οικονομικές διεκδικήσεις των αποστράτων Αξιωματικών, ουδέποτε διαπίστωσα σωστή και αποτελεσματική ενημέρωση από τα συστημικά μέσα για τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν, ώστε αποτελεσματικά να αναμένει κάποιος την δικαίωσή του από το αρμόδιο Δικαστήριο. 

Τουναντίον, κατά καιρούς προκλήθηκε σκόπιμη παραπληροφόρηση, προτρέποντας τους συνταξιούχους να προβούν σε άσκοπες διεκδικήσεις είτε κονδυλίων που έμελλε να απορριφθούν από τα Δικαστήρια, είτε απαιτήσεων αμελητέου οικονομικού ενδιαφέροντος. 
Επίσης πολλές φορές, διαπίστωσα είτε ότι δεν υπήρχε καθόλου πληροφόρηση, είτε ακόμη υπήρχε αποτροπή για θέματα τα οποία είχαν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο και αντιμετωπίστηκαν θετικά από την Δικαιοσύνη.

Προσφάτως εμφανίστηκαν πηχιαίοι τίτλοι για χιλιάδες ευρώ αναδρομικών, που περιμένουν να πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων με την απλή υποβολή αιτήσεως ταχυδρομικώς προς το ΓΛΚ, χωρίς όμως να ενημερώνονται οι συνταξιούχοι ότι η υποβολή αιτήσεως λειτουργεί αφενός μεν ως όχληση κατά του Δημοσίου για διακοπή της παραγραφής, αφετέρου όμως εκκινεί και προθεσμίες ασκήσεως ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, αφετρίτου μορφοποιεί τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κριθούν στο μέλλον οι απαιτήσεις του καθενός από τα Δικαστήρια.


Εξειδικεύοντας τα ανωτέρω, αναφέρω τα εξής :

1ον.  Οι πιθανότητες να λάβει οποιοσδήποτε, με την υποβολή μόνον αιτήσεων, χρήματα αναδρομικών από το ΓΛΚ λόγω παράνομων πράξεων και παραλείψεων της Διοικήσεως για τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, είναι ανύπαρκτες. 
Εκτός εάν πρόκειται για θέματα ήσσονος σημασίας και δή προφανών λογιστικών λαθών - ελάχιστου οικονομικού ενδιαφέροντος.

2ον.  Πιθανότητες λήψης αναδρομικών χρηματικών ποσών, αποζημιώσεως κλπ, υπάρχουν μόνο κατόπιν δικαστικών αποφάσεων και εφόσον κατατεθούν δικόγραφα από τους ενδιαφερομένους. Οιαδήποτε «είδηση» αναφέρει ποσά χιλιάδων ευρώ τα οποία καταβάλλονται ή μέλλεται να καταβληθούν σε συνταξιούχους, αφορούν αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις από εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

3ον.  Η παρότρυνση για αθρόα υποβολή αιτήσεων (ιδίως όταν εμπεριέχεται αίτημα συνταξιοδοτικής κρίσης), είναι δυνατόν να οδηγήσει σε απώλεια δικαιωμάτων, εφόσον δεν επακολουθήσει δικαστική διεκδίκηση εντός συγκεκριμένων προθεσμιών και ανάλογα με το περιεχόμενο της αιτήσεως. 
Αυτό διότι, με το δεδομένο ότι οι αιτήσεις θα απορρίπτονται ρητώς ή σιωπηρώς από το ΓΛΚ, ενεργοποιείται προθεσμία ακύρωσης της άρνησης, η οποία εφόσον παρέλθει άπρακτη, οδηγεί σε παραδοχή της απόρριψης.

4ον.  Η διεκδίκηση αναδρομικών από τους αποστράτους Αξιωματικούς, γίνεται μόνο ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου (και όχι του Συμβουλίου της Επικρατείας), είτε με κατάθεση Εφέσεως η οποία ενεργεί ακυρωτικά και εστιάζεται στην κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, είτε με κατάθεση Αγωγής η οποία λειτουργεί αποζημιωτικά. 
Η διαφορά αυτή έχει σημασία και για το περιεχόμενο των σχετικών αιτήσεων, αλλά και στην τελική κρίση του Δικαστηρίου όπως διαμορφώθηκε από πρόσφατες σχετικές αποφάσεις της Ολομελείας του.

Εν προκειμένω, επί των θεμάτων των αποστράτων Αξιωματικών, συνοψίζω τα εξής :

- Νόμοι 4093/2012 - 4307/2014, περικοπές συντάξεως : 
  Και οι δύο νόμοι έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί, και με την εφαρμογή τους το Δημόσιο αδικοπρακτεί. 
Προτείνεται η κατάθεση αιτήσεως μόνο για την αναζήτηση των
χρηματικών ποσών (χωρίς αίτημα για αναπροσαρμογή της συντάξεως) και η κατάθεση αγωγής στο ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. 
   Η κράτηση αυτή έχει κριθεί αντισυνταγματική αλλά συνεχίζει να υφίσταται, και με την εφαρμογή της το Δημόσιο αδικοπρακτεί. 

Πλην όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο καθόρισε τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας από τον Φεβρουάριο του 2017 και εντεύθεν. Προτείνεται: 
   . α) αφενός για το διάστημα προ του Φεβρουαρίου 2017 η κατάθεση αίτησης στο ΓΛΚ για επιστροφή των κρατήσεων και μετά η κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποζημίωση λόγω προσβολής δικαιώματος στην παροχή έννομης προστασίας. 
    β) αφετέρου για το διάστημα από Φεβρουάριο του 2017 και εντεύθεν η κατάθεση αίτησης στο ΓΛΚ για επιστροφή της κράτησης (όχι για αναπροσαρμογή συντάξεως) και η κατάθεση αγωγής στο ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (προτιμότερο τον Ιανουάριο του 2019 οπότε και θα πλησιάζει το τέλος της διετίας κρατήσεων).

  - Νόμοι 2838/2000- 3016/2002
     Όσοι λαμβάνουν θετική απόφαση του ΙΙΙ Τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου από Εφέσεις για μισθολογική αναπροσαρμογή που είχαν υποβάλει παλαιότερα, μπορούν: 
       α) να υποβάλλουν στο ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αίτηση για αποζημίωση λόγω καθυστέρησης έκδοσης της αποφάσεως. 
       
      β) Μπορούν έστω και τώρα εφόσον εκδόθηκε θετική απόφαση, (και εφόσον δεν το είχαν πράξει παλαιότερα), να υποβάλουν αγωγή στο ΙΙΙ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για διεκδίκηση των αναδρομικών διαφορών συντάξεως (περίοδος 2000 έως 2005). 
       
      γ) Εάν η θετική απόφαση αφορά ειδικότερο θέμα των Νόμων 2838/2000 και 3016/2002 (π.χ. μισθολογική προαγωγή αξιωματικών εκ διαγωνισμού κλπ), και εφόσον το ΓΛΚ δεν εκδώσει νέα τροποποιητική συνταξιοδοτική πράξη μετά την παρέλευση τριμήνου, να υποβάλλουν σχετική αίτηση για εκτέλεση της αποφάσεως στο Τριμελές Συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

   - Κράτηση Υγειονομικής Περίθαλψης. 
     Εφόσον μετά την επιστροφή του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού (Ν. 4501/2017) με την σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου, διαπιστώνεται διαφορά, να υποβάλετε αίτηση προς το ΓΛΚ, ζητώντας τον ορθό υπολογισμό και την συμπληρωματική επιστροφή.


Με τιμή
Χρήστος Χασκής
Δικηγόρος παρ΄ Αρείω  Πάγω