ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Η επιδότηση ενοικίου και τα άλλα «τυχερά» των 300 της Βουλής!




Οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια, τα έξοδα κίνησης, τα άτοκα δάνεια σε 48 μηνιαίες δόσεις με παρακράτηση από τον μισθό, τα οδοιπορικά και οι έξτρα αποζημιώσεις για τις επιτροπές
Από την
Κατερίνα Κανάκη
Ο σάλος που ξέσπασε γύρω από τη χρήση του δικαιώματος επιδότησης ενοικίου για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς έφερε και πάλι στην επιφάνεια τις αμοιβές των βουλευτών, αποδεικνύοντας, ακόμη μία φορά, ότι λεφτά πάντα υπάρχουν, τουλάχιστον για τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας.

Εκτός της Ρ. Αντωνοπούλου, που πλήρωσε τα σπασμένα, και οι Δ. Μάρδας, Κ. Φωτάκης και Π. Σγουρίδης εκμεταλλεύθηκαν την επίμαχη διάταξη και… ολίσθησαν στην απολαβή ενός νόμιμου μεν, αμφιλεγόμενου δε ηθικά δικαιώματος, ανοίγοντας μια μακρά συζήτηση όχι μόνο για την αποζημίωση των βουλευτών, αλλά και για τα διάφορα βουλευτικά προνόμια. Στον νου δεν έρχεται παρά μία μόνο ερώτηση: Πόσο κοστίζει τελικά στο Ελληνικό Δημόσιο ένας βουλευτής;

Σίγουρα πολύ περισσότερο από τον μισθό του, είναι η εύκολη απάντηση, ωστόσο επειδή το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ας πάμε να δούμε βήμα βήμα πόσο μας στοιχίζουν σε μηνιαία βάση οι εκπρόσωποί μας, ξεκινώντας από τον μισθό τους αλλά και τα «χρυσά» προνόμια που απολαμβάνουν.

Η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 5.135,04 ευρώ. Από κει και πέρα, οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου που προβλέπονται είναι 664,99 ευρώ για τους βουλευτές Επικρατείας, αλλά και για τους βουλευτές Α' και Β' Αθηνών και Α' και Β' Πειραιώς, ενώ σε 831,36 ευρώ ανέρχονται οι παραπάνω δαπάνες για τους βουλευτές όλων των άλλων περιφερειών. Και ακόμη, το σύνολο των βουλευτών έχει στη διάθεσή του ταχυδρομική ατέλεια που φθάνει τα 909,31 ευρώ, αλλά και έξοδα κίνησης. Τα έξοδα κίνησης παρουσιάζουν αποκλίσεις, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια του κάθε βουλευτή, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται από 291 έως 648 ευρώ.

Από τα «τυχερά» των βουλευτών είναι και ότι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις, μέσω παρακράτησης του ποσού που τους αναλογεί από τη βουλευτική αποζημίωση. Επίσης, τα παιδιά των βουλευτών πηγαίνουν δωρεάν στον παιδικό σταθμό της Βουλής. Την ίδια ώρα, υπάρχει και η έξτρα αποζημίωση ανά συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών.
Το ποσό αυτής της αποζημίωσης μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, εφόσον προβλέπονται 75 ευρώ ανά συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι δεν καταβάλλεται αποζημίωση για συμμετοχή στα θερινά τμήματα.

Δαπάνες προβλέπονται και για τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών αποστολών, αλλά και αεροπορικά εισιτήρια για βουλευτές επαρχίας όταν η εκλογική τους περιφέρεια απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Επιπλέον, κάθε βουλευτής χρησιμοποιεί μετακλητούς υπαλλήλους και επιστημονικούς συνεργάτες, ενώ του διατίθεται και βουλευτικό αυτοκίνητο με μηνιαίο μίσθωμα leasing που καταβάλλεται από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στα βουλευτικά προνόμια πρέπει να συμπεριληφθούν και τα διαφορετικά κριτήρια φορολόγησης των εισοδημάτων τους με ευνοϊκό καθορισμό τεκμαρτών ετήσιων δαπανών, με σκοπό την «κάλυψη λειτουργικών αναγκών για την άσκηση των καθηκόντων τους». Αλλά ας μην ξεχνάμε και αυτό που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, το επίδομα ενοικίου.
«Χρυσές» συμβάσεις
Επιχειρώντας μια σύντομη μεν, αρκετά διαφωτιστική δε ιστορική αναδρομή, το περίφημο επίδομα στέγασης, όπως λεγόταν τότε, θεσπίστηκε το 1994, με τη Βουλή να υπογράφει τα χρόνια εκείνα χρυσές συμβάσεις με τα πολυτελή ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, που έφταναν ακόμη και τα 2.000 ευρώ τον μήνα για κάθε βουλευτή. 

Στη συνέχεια, το 2004, δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας να αυτοδιαχειρίζονται το κονδύλι και να μη μένουν αποκλειστικά σε ξενοδοχεία, αλλά να μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να νοικιάζουν και διαμέρισμα με 1.000 ευρώ τον μήνα. 
Αργότερα, το 2015, και ενώ είχαν παρέλθει προ πολλού οι καλές εποχές, αφού βρισκόμασταν εν καιρώ κρίσης, με κάποιον τρόπο και πάλι βρέθηκαν λεφτά για τους εκπροσώπους μας, καθώς τότε ήταν που θεσπίστηκε η επέκταση του επιδόματος και για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Η ρύθμιση ψηφίστηκε στο τρίτο Μνημόνιο, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθησή της να αναλαμβάνει ο εξωκοινοβουλευτικός τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
2.500.000 € το 2016 και 2.600.000 € το 2017 για τη στέγαση σε σπίτια ή ξενοδοχεία
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές (δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα αναλυτικά λογιστικά στοιχεία), χρήση του επιδόματος ενοικίου κάνουν περί τους 110 βουλευτές. Οι ίδιες, μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν πολύ περισσότεροι, αν δεκάδες συνάδελφοί τους δεν επέλεγαν τη λύση της παραμονής σε δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κοινοβούλιο δαπανά ετησίως πάνω από 2.000.000 ευρώ για τη στέγαση των βουλευτών, αφού φαίνεται ότι το 2017 δαπανήθηκαν συνολικά 2.500.000 και το 2016 περίπου 2.600.000 ευρώ. Με μια πρόχειρη ματιά στα στοιχεία της «Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας», άλλωστε, διαπιστώνει κανείς ότι μόνο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έχουν εγκριθεί πάνω από 130.000 ευρώ για την «εξόφληση μίσθωσης διανυκτερεύσεων εξ επαρχίας βουλευτών». Τα παραπάνω αφορούν όχι μόνο δαπάνες για μίσθωση δωματίου σε ξενοδοχείο, αλλά και για ενοικίαση κατοικίας. 

Πάντως, πρέπει σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι όλοι οι βουλευτές δίνουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους στο κόμμα τους. 
Η μικρότερη καταβολή ανήκει στους ΑΝ.ΕΛ. (480 ευρώ τον μήνα) 
Και ακολουθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. (770 ευρώ) 
Της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (867 ευρώ). 
Τη μεγαλύτερη αποζημίωση δίνουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής (2.200 ευρώ), 
Το ΚΚΕ παίρνει ολόκληρη την αποζημίωση των βουλευτών και στη συνέχεια τους καταβάλλει ποσό με πλαφόν
ΠΗΓΉ:http://www.dimokratianews.gr/content/83693/i-epidotisi-enoikioy-kai-ta-alla-tyhera-ton-300-tis-voylis