ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Συντάξεις χηρείας: Όλα τα μυστικά - Τι ισχύει για συζύγους και διαζευγμένους - ΠΙΝΑΚΕΣ


ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας - Τα ποσά, τα όρια ηλικίας, οι εξαιρέσεις

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό με βάση τις αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου. Τι ισχύει για συζύγους και διαζευγμένους
Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου
Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, αλλά και η διάρκεια του έγγαμου βίου αποτελούν τα «κλειδιά» για τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας, αλλά και τον επιμερισμό της.
Αν ο θανών σύζυγος είχε χωρίσει και ξαναπαντρευτεί προτού πεθάνει, το 50% της σύνταξής του το μοιράζονται η χήρα (37,5%) και η διαζευγμένη (12,5%), αρκεί ο γάμος να είχε κρατήσει μια δεκαετία και η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων να είναι άνω των 10 ετών. Ωστόσο, για τους διαζευγμένους συζύγους υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο (έως 720 ευρώ τον μήνα) για τη χορήγηση της σύνταξης, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται η διατροφή και, φυσικά, η προϋπόθεση να μην έχει τελεστεί άλλος γάμος.
Περιπτώσεις
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις που υφίσταται ο γάμος, οι δικαιούχοι είναι η χήρα και τα παιδιά, οι οποίοι λαμβάνουν το 50% και το 25% της σύνταξης του θανόντος, αντίστοιχα.
Εάν, ωστόσο, ο γάμος πραγματοποιήθηκε μετά την απονομή της σύνταξης λόγω γήρατος του θανόντος, αυτή περιορίζεται ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης (αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους).
Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από 10 έτη, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς η σύνταξη υφίσταται μείωση.
Με χθεσινή εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε όλες τις λεπτομέρειες του νέου καθεστώτος των συντάξεων χηρείας (με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου), ανοίγοντας τον δρόμο για την απονομή δεκάδων χιλιάδων οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν από τον Μάιο του 2016 και οι δικαιούχοι τους λάμβαναν προσωρινά ποσά της τάξης των 345 ευρώ.
Οπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου η σύνταξη υπολογίζεται εξαρχής με το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής.
Στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, η σύνταξή του επανυπολογίζεται χωρίς προσωπική διαφορά και αποδίδεται με τα ανάλογα ποσοστά.
Τα κατώτατα όρια σύνταξης για τα δικαιοδόχα μέρη (χήρος/α, τέκνα) είναι 360 ευρώ για έως και 15 έτη ασφάλισης, 364,80 ευρώ για έως και 16 πλήρη έτη ασφάλισης, 369,60 ευρώ για έως και 17 έτη, 374,40 ευρώ για έως και 18 έτη ασφάλισης, 379,20 ευρώ για έως και 19 έτη και 384 ευρώ από 20 πλήρη έτη ασφάλισης και άνω.
Ειδικά για τον ΟΓΑ και προκειμένου να εξεταστεί αν θα δοθεί το κατώτατο όριο των 360-384 ευρώ, λαμβάνεται υπόψη το ποσό που δικαιούται κάθε συμμετέχον στη σύνταξη πρόσωπο. Στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτηση για σύνταξη χηρείας, η χήρα ενημερώνεται για το ποσό που δικαιούται, ώστε να δηλώνει αν επιθυμεί τη σύνταξη χηρείας ή τη βασική σύνταξη ΟΓΑ.
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ
----
Ο επιμερισμός στους δικαιούχους με τις νέες διατάξεις
Με βάση τις νέες διατάξεις που αφορούν δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου (που έχει επέλθει από τις 13/05/2016 και εφεξής) προβλέπεται ότι για τον χήρο/α αναλογεί ποσοστό 50% της σύνταξης και για κάθε παιδί αναλογεί ποσοστό 25% αυτής.
Ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας για όσο χρονικό διάστημα δικαιούται και το τέκνο σύνταξη θανάτου.
Αν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς, το παραπάνω ποσοστό διπλασιάζεται. Αν το ορφανό παιδί δικαιούται σύνταξη και από τους δύο γονείς, το ποσοστό της δικαιούμενης σύνταξης δεν διπλασιάζεται.
Στους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα που απώλεσαν τον γονέα τους κατά τη διάρκεια του έτους προετοιμασίας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σε όσα είχε διακοπεί η συνταξιοδοτική προστασία λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας και εισήχθησαν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν υπάρχει ταυτόχρονα δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου και σε σύνταξη για διαφορετική αιτία (π.χ. λόγω γήρατος ή αναπηρίας), δηλαδή αν η χήρα παίρνει δική της σύνταξη και ταυτόχρονα διεκδικεί τη σύνταξη του άντρα της, παίρνει και τις δύο εθνικές συντάξεις.
Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου που εντασσόταν στα βαρέα εφαρμόζεται η γενική προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου.
Τέλος, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου, αν δεν συμπληρώνεται η 15ετία για σύνταξη γήρατος αλλά συμπληρώνεται ο χρόνος για σύνταξη αναπηρίας, τεκμαίρεται ποσοστό 80%.
----


πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/82835/syntaxeis-hireias-ola-ta-mystika