ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Το μνημόνιο ποτέ δεν… πεθαίνει! Πέντε «καυτές» δεσμεύσεις για την για την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το μνημόνιο


Το μνημόνιο ποτέ δεν… πεθαίνει!



Πέντε «καυτές» δεσμεύσεις για την υλοποίηση επώδυνων μέτρων που θα λειτουργούν ως εγγύηση για την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το μνημόνιο και την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση με την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση. 


Τα ανταλλάγµατα 

1. Στο τεχνικό κείµενο γίνεται λόγος για κατάργηση νοµικής προστασίς της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασµούς. 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα αξιολογηθεί η αποτελεσµατικότητα του νοµικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών».
Επί της ουσίας, τον Φεβρουάριο του 2018 θα περάσουν από κόσκινο οι 140.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόµο Κατσέλη.
Θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου τον φάκελό τους σε µία ηλεκτρονική πλατφόρµα η οποία θα διέπεται από αυστηρά κριτήρια και κάποιες από τις προϋποθέσεις του εξωδικαστικού µηχανισµού. Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απελευθερωθεί πλήρως η πώληση δανείων, «κόκκινων» και ενήµερων, µε ενέχυρο την κύρια κατοικία στα ξένα funds. 
Αυτό σηµαίνει ότι δεν θα υπάρξει καµία παράταση στον υφιστάµενο νόµο, ο οποίος απαγορεύει στις τράπεζες να πουλήσουν σε funds δάνεια (µη εξυπηρετούµενα και ενήµερα) µε ενέχυρο πρώτη κατοικία αντικειµενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. 

2.  Νοµοθεσία ως τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόµενο ταχύ- τερης µείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019, αντί του 2020, σε περίπτωση που το ∆ΝΤ θεωρεί ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. 
Σύµφωνα µε πληροφορίες, το προσχέδιο του τεχνικού κειµένου, που αναµενόταν να οριστικοποιηθεί χθες το µεσηµέρι, θα προβλέπει την κατάθεση διάταξης στη Βουλή, που θα ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα εφαρµοστεί από την 1/1/2019. 
Αυτό σηµαίνει ότι όλοι οι φορολογούµενοι θα επιβαρυνθούν από το 2019 µε 650 ευρώ ο καθένας ετησίως, περίπου 1 εκατ. φορολογούµενοι θα πληρώσουν φόρο, καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχοι µε µηνιαία εισοδήµατα 500-600 ευρώ θα χάσουν µία σύνταξη µόνο από τα σκληρά µέτρα της φορολογίας. 

Σε συνδυασµό µε τη µείωση στις συντάξεις, το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας. 

3. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασµών και για τις οφειλές προς το ∆ηµόσιο. 
Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρχει υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που θα ανάβει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια πλειστηριασµών ακινήτων οφειλετών του ∆ηµοσίου στην εµπορική αξία αντί για την αντικειµενική. 
Σύµφωνα µε τον αρχικό σχεδιασµό, οι πλειστηριασµοί θα ξεκινήσουν για 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στην εφορία και στα ταµεία ποσά άνω των 50.000 ευρώ. 

4. Η εξοµοίωση των αντικειµενικών µε τις εµπορικές τιµές, έως τον Μάρτιο του 2018, θα αντισταθµιστεί µέσω αυξήσεων στους συντελεστές ή µέσω περικοπών στις ισχύουσες απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ, δεδοµένου ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του δεν αλλάζει και παραµένει στα 2,65 δισ. ευρώ. 
Εάν µπει «µαχαίρι» στις απαλλαγές και στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, πολλοί από τους φορολογουµένους θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο ακινήτων. 
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονοµικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούµενους από τον Ιούνιο, µε αποτέλεσµα η πληρωµή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων να γίνει τον Ιούλιο και να συµπέσει µε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήµατος του επόµενου έτους. 

5. Πλήρης αποκοµµατικοποίηση του ∆ηµοσίου και ηλεκτρονική αξιολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι όροι επιλογής στελεχών στη δηµόσια διοίκηση θα καθορίζονται από το ΑΣΕΠ και όχι από το εκάστοτε κυβερνών κόµµα. 
 Ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών στο ∆ηµόσιο έχει θεσπισθεί από τη σηµερινή κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2016 (Νόµος 4369/2016) και πρέπει πλέον χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρµοστεί µέχρι τον Ιούνιο του 2018. 
Η πρόσληψη σε επιτελικές θέσεις στον κρατικό µηχανισµό (υπουργεία, ∆ΕΚΟ, δηµόσιοι οργανισµοί, ανεξάρτητες Αρχές) θα γίνεται µε την προκήρυξη διαγωνισµών και όχι µε πολιτικά κριτήρια.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της Realnews.

http://www.enikonomia.gr/economy/173749,to-mnimonio-pote-den-pethainei.html