ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Όταν θα υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στα αναδρομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων



 feature image



Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο κόμματος της ΝΔ ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε αυτολεξεί τα παρακάτω: 

"Είμαστε μία χώρα - που παρά τις δυσκολίες μας -  εξακολουθούμε να δαπανάμε άνω του 2% του Α.Ε.Π. μας για την άμυνά μας και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο έχουμε δίπλα μας έναν απρόβλεπτο και ασταθή γείτονα. Αλλά αυτές οι επενδύσεις στην άμυνα, όσο περισσότερο εντάσσονται σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο, τόσο αυξάνεται και η δική μας διαπραγματευτική δύναμη και τόσο τα ζητήματα ασφάλειας της Ελλάδας γίνονται και ζητήματα ασφάλειας της Ευρώπης. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν εμείς ως Ελλάδα να προσέλθουμε σε αυτήν τη συζήτηση, όχι ως επαίτες πια, αλλά στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, έχοντας πράγματα να πούμε, έχοντας πράγματα να προσφέρουμε σε αυτήν  τη νέα Ευρωπαϊκή συζήτηση.


Η χώρα μας εξακολουθεί να ξοδεύει άνω του 2%  του Α.Ε.Π. της σε αμυντικούς εξοπλισμούς, όμως αυτά τα οποία ξοδεύει είναι 40% λιγότερα από αυτά τα οποία ξόδευε πριν την κρίση και θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μία επικαιροποίηση της ισχύουσας, στην ουσία εδώ και αρκετά χρόνια, πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει και σε μία στρατηγική αμυντική αναθεώρηση, όχι μόνο ως προς το δόγμα που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίον αυτές λειτουργούν. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό και οι Ένοπλες Δυνάμεις, να πρέπει να γίνουν μικρότερες, καλύτερες και πιο αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς θα πρέπει να διερευνήσουμε, όχι μόνο τις δυνατότητες διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών συμμαχιών μας, αλλά και άλλες συμμαχίες και στρατηγικές συμφωνίες, οι οποίες θα είναι προς όφελός μας.

Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα υπογράφοντας μακροχρόνιες συμφωνίες, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και την τραυματισμένη αμυντική βιομηχανία, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε συμπαραγωγές σε καινούργια οπλικά συστήματα και έτσι η Ελλάδα να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. 
 
Πως πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καινούργιες ασύμμετρες, τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων και ολοένα και περισσότερο οι πόλεμοι δεν θα διεξάγονται με φρεγάτες και με κανόνες και με στρατιώτες αλλά θα διεξάγονται στον κυβερνοχώρο και εκεί οι δυνατότητες της χώρας μας χρειάζονται ουσιαστική αναβάθμιση.
 
Θα πρέπει να επανεξετάσουμε και την ίδια τη στρατιωτική θητεία, όχι τόσο ως προς τη διάρκειά της αλλά κυρίως ως προς τις δεξιότητες τις οποίες αποκτούν ή μάλλον σήμερα δεν αποκτούν τα νέα παιδιά τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Θέλουμε να δούμε μια στρατιωτική θητεία στην οποία τα νέα παιδιά θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες και πιστοποίηση η οποία θα μπορεί να τους είναι χρήσιμη και στη συνέχεια της ζωής τους ώστε να μην βλέπουν τη στρατιωτική θητεία μόνο ως μια υποχρέωση, ως μια αγγαρεία που δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα στο δικό τους το βιογραφικό.
 
Και βέβαια να κλείσω με αυτό το κεφάλαιο που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με απόλυτο σεβασμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και θέλω εδώ πέρα από τη Θεσσαλονίκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων.  Σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους, υπηρετούν την πατρίδα, τιμούν το Εθνόσημο. Και δεν το κάνουν μόνο ως προς το κύριο αντικείμενο της αποστολής τους που είναι η αποτρεπτική διάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, το κάνουν και ως προς τον κοινωνικό τους ρόλο, διότι όλοι γνωρίζουν, το γνωρίζουν κυρίως και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Απόστολε, ότι όποτε υπάρχει ανάγκη και όποτε ζητείται η αρωγή τω Ενόπλων Δυνάμεων αυτή πάντα προσφέρεται."
 
 Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι: 
 . Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κόμματος της ΝΔ, η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που διέτασσε επιστροφή των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων αναδρομικών. 
. Συνεχίζει να αγνοεί ότι, ο νόμος 4307/2014, με την οποία η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζεται ότι επέστρεψε το 50% των αναδρομικών, ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ, ως παράνομος και αντισυνταγματικός, με την 1128/2016 απόφαση του ΣτΕ.

  Τον Νοέμβριο του 2016, συναντήθηκα, στην Άρτα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη και μου είχε δηλώσει τα παρακάτω:   


Και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και ως προς την κοινωνική του διάσταση είναι πάρα πολύ σημαντικός για αυτό και εδώ πέρα και πάλι θέλω να πω  ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να δεσμευτώ ότι οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά τους όταν θα υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα θα τηρηθούν στο ακέραιο από τη Νέα Δημοκρατία. 

Όπως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή οποία ξεκίνησε δίνοντας το 50% των αναδρομικών σεβόμενη τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα τη στιγμή που θα το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.
 
   

Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι: 
 . Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κόμματος της ΝΔ, η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που διέτασσε επιστροφή των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων αναδρομικών. 
. Συνεχίζει να αγνοεί ότι, ο νόμος 4307/2014, με την οποία η τότε Κυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζεται ότι επέστρεψε το 50% των αναδρομικών, ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ, ως παράνομος και αντισυνταγματικός, με την 1128/2016 απόφαση του ΣτΕ.

  Τον Νοέμβριο του 2016, συναντήθηκα, στην Άρτα, με τον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη και μου είχε δηλώσει τα παρακάτω:   





Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.


Στα πλαίσια της περιοδείας που κάνει στην Ήπειρο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ως πρώτο σταθμό την Άρτα. 
   Κατά την διάρκεια των συναντήσεων του, ο κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του παραρτήματος μας και στη συζήτηση που ακολούθησε, για τα οικονομικά των ε.ε. και ε.α. στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και για τα Εθνικά μας θέματα είπε μεταξύ των άλλων και τα εξής:
   . Για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων: Ότι ως Κυβέρνηση υλοποίησαν, κατά 50%, την απόφαση του ΣτΕ και ως επερχόμενη νέα Κυβέρνηση,  ισχύει η δέσμευση του για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων και την επιστροφή  του υπόλοιπου 50%. 
Στην παρατήρηση που του έγινε, με  ότι, η αποκατάσταση,κατά 50% ήταν ψίχουλα και κοροϊδία και επίσης ότι, η ολομέλεια του ΣτΕ με την 1128/16 απόφασή του, ακύρωσε και αναγνώρισε ως αντισυνταγματικό  τον ν.4307/14, με τον οποίο η Κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει την 2192/2014, απόφαση του ΣτΕ,  προέβη στη θέσπισή του, με τον οποίο ρυθμιζόταν η καταβολή του 50% των παρανόμως  παρακρατηθέντων ποσών, σε 36 μηνιαίες δόσεις, ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε να αγνοεί τις παραπάνω αποφάσεις καθόσον δεν έδωσε καμιά απάντηση.
   . Για τα Εθνικά μας θέματα: Αναφέρθηκε στην λεπτομερή ενημέρωση που του έγινε στο ΥΠΕΘΑ και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του, για τα τεκταινόμενα στην περιοχή των κρατών της Μεσογείου και των Βαλκανίων. 

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016



_________________________________________________________________________________