ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ο Γολγοθάς της διεκδίκησης για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης της υγείας



Με τις συντάξεις Ιανουαρίου η επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ




Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σταθερά και με επιμονή, επί τέσσερα χρόνια με έγγραφά του και παραστάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και αιτήσεις μελών διεκδίκησε την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ του κλάδου υγείας.
Με το επισυναπτόμενο έγγραφό του από τις 28 Μαΐου 2014 προς τον Υπουργό Εργασίας, έθετε το θέμα της μη εφαρμογής του νόμου 2084/92. Ανέλυε  ότι η παρακράτηση του τότε 4% υπέρ του κλάδου υγείας παρανόμως γίνονταν στο αρχικό ποσό συνταξιοδότησης και όχι στο καταβαλλόμενο ως προέβλεπε ο νόμος 2084/92 άρθρο 35, παρ. 5. (πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Στις 30/7/2014 η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά στο έγγραφο μας επικαλούμενη εκδοθείσες εγκυκλίους και κάνοντας μας κατήχηση περί καταβαλλόμενου ποσού. (πατήστε εδώ για να δείτε τα έγγραφα)
Στις 13/10/2014 επανερχόμαστε με νέο έγγραφο προς τον τότε Υπουργό κ. Ι. Βρούτση τεκμηριώνοντας πάλι το παράνομο της παρακράτησης και ζητώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας. (πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Στις 14/10/2015 επανερχόμαστε με νέο έγγραφο προς τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κατρούγκαλο  με θέμα πάλι την παράνομη παρακράτηση  που από 1/7/2015 ανήλθε από 4% σε 6%  υπολογισμένο στο αρχικό ποσό της κύριας σύνταξης, καθώς και το απαράδεκτο χαράτσι παρακράτησης για  πρώτη φορά 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του κλάδου υγείας στο καταβαλλόμενο ποσό. Το  ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ ζητά για άλλη μια φορά την αποκατάσταση της νομιμότητας. (πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Κατά την ψήφιση του ν. 4387/16, ώ του θαύματος εισακουστήκαμε   και η κράτηση 6% υπέρ του κλάδου υγείας έγινε στο καταβαλλόμενο ποσό. Επομένως εφαρμόστηκε  ο νόμος 2084/92 με τη μόνη διαφορά,  η κράτηση του 6% γίνεται σε όλες τις συντάξεις κύριες και επικουρικές. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έθεσε το θέμα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών των προηγούμενων διαστημάτων, δημιουργώντας αιτήσεις για τα μέλη του με υπολογισμένα τα ποσά των επιστροφών για τον καθένα ξεχωριστά.
Στις 14/11/2016 με εντολή Διοικητή ο Διευθυντής Ασφάλισης και Εσόδων του ΙΚΑ αποστέλλει έγγραφο προς το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αναφέροντας ότι οι κρατήσεις υπέρ του κλάδου υγείας εγένοντο επί του αρχικού-μικτού ποσού της συνταξιοδότησης γιατί ως κατέγραφε «Οι οδηγίες που λάμβανε από την Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, κατέτειναν στο ότι οι σχετικές κρατήσεις εισφορών πρέπει να γίνονται στο αρχικό μικτό ποσό σύνταξης»(πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Στις 15/11/2016 το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ κάλεσε τα μέλη του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και μετά από πορεία, το προεδρείο του, συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Δ. Καλαματιανό όπου τον έθεσε προ  των ευθυνών του για την μη επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. (πατήστε εδώ για να δείτε το κάλεσμα της συγκέντρωσης)
Στις 21/11/2016 πιεζόμενος ο τότε Διοικητής του ΙΚΑ κ. Δ. Καλαματιανός, έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή εσόδων του ΙΚΑ και έστειλε με αρ. πρωτοκόλλου Α30/472/17 έγγραφο προς το Υπουργείο Εργασίας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με το οποίο ζητά τα εξής: Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσετε όσο γίνεται πιο σύντομα, εάν ορθώς έγινε η παρακράτηση με βάση τις συνημμένες προαναφερθείσες οδηγίες που είχαμε λάβει ή εάν πρέπει να γίνει επανυπολογισμός, για τα χρονικά διαστήματα αναγόμενα από το έτος 2010 μέχρι και τις 30-6-2016, σύμφωνα και με τα υποβληθέντα μέχρι σήμερα αιτήματα.  (πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Στη συνέχεια στις 29/11/2016 επανερχόμαστε με επιστολή προς τον Υπουργό Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριο Α. Πετρόπουλο στην οποία επισημαίνεται το επιτακτικό ερώτημα της διοίκησης του ΙΚΑ για το ορθό ή μη του τρόπου παρακράτησης υπέρ υγείας καθώς και ότι μεγάλος αριθμός μελών μας έχει καταθέσει αιτήσεις επιστροφής των παρανόμων παρακρατηθέντων ποσών, τα οποία δεν τους έχουν επιστραφεί. (πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Στις 4/7/2017 εστάλη έγγραφο προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου περί καταβαλλόμενου ποσού και συνδέοντας τον 4387/16 άρθρο 44 με τον ορισμό του καταβαλλόμενου ποσού. (πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο)
Στις 13/9/2017 το ΕΝΔΙΣΥ κάλεσε τα μέλη του σε πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εργασίας με κεντρικό σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και μετά από έντονη διαμαρτυρία ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υφυπουργό κ. Α. Πετρόπουλο ο οποίος επιτέλους παραδέχτηκε ότι τα διεκδικούμενα ποσά είχαν παρακρατηθεί παράνομαδεσμεύτηκε δε ότι με επιστολή του προς την ΗΔΙΚΑ θα ζητήσει τον υπολογισμό των ποσών αυτών τα οποία θα επιστραφούν από 1-1-2018 – χωρίς να δεσμεύεται για συγκεκριμένη ημερομηνία και συγκεκριμένο τρόπο. Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας (πατήστε εδώ για να δείτε το δελτίο τύπου)
Στις 6/10/2017 με πορεία μετά την συγκέντρωση στο ΣΤΕ (όπου εκδικαζόταν η Αίτηση Ακύρωσης κατά των Υ.Α. του ν. Κατρούγκαλου) προς το Υπουργείο Εργασίας και μετά από έντονη διαμαρτυρία, αντιπροσωπεία ξανασυναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Α. Πετρόπουλο όπου με επιτακτικότητα ζητήθηκε το έγγραφό του προς την ΗΔΙΚΑ. Η απάντηση του ήταν ότι το έγγραφο δεν θα το κυκλοφορήσει αλλά οι δεσμεύσεις περί επιστροφής ισχύουν.
Θεωρούμε εμπαιγμό  των συνταξιούχων τα τραγελαφικά διαδραματιζόμενα από 31/10/2017 ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, μεταξύ του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρη που διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοέμβρη του 2017 με την σύνταξη του Δεκεμβρίου και του πολιτικά αρμόδιου Υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, που ανακοίνωσε ότι «θα επιστραφούν την χρονική στιγμή που το Υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει».
Διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκλιση με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Για αυτόν τον λόγο το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων.  
Ζητά να τελειώνει ο περαιτέρω εμπαιγμός και τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων. 
Ζητά ρητά άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την ημερομηνία εφαρμογής των μνημονιακών νόμων και δεδομένου ότι ο 4387/16 ορίζει επιτέλους ότι η παρακράτηση γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο αρχικό ποσό της αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης.
Η μη άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους αρμόδια υπευθύνους αποτελεί παράβαση καθήκοντος και διώκεται ποινικά.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χατζόπουλος Ν.                                                                            Μουρίκη Π.
 πηγή:http://www.endisy.gr/news/9b1dd887-dd07-4776-b9d7-969d4003caae