ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Κυνική ομολογία από τον Κίσινγκερ για την Κύπρο σε έγγραφα της CIA: «Τουρκικός στόχος από το 1974 η διχοτόμηση»













Κυνική ομολογία από τον Κίσινγκερ για την Κύπρο σε έγγραφα της CIA
Στόχος της Τουρκίας από το 1974 είναι η διχοτόμηση της Κύπρου, με δύο κρατίδια στο νησί, χωρίς κεντρική εξουσία. Αυτό ομολογεί ο ίδιος ο Χένρι Κίσινγκερ, όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιοποίησε η CIA και τα οποία μελέτησαν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης. Τα έγγραφα είναι αποκαλυπτικά και για τον βρόμικο ρόλο του Αμερικανού διπλωμάτη στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στη συνέχεια την παράνομη κατοχή.

Στο επίκεντρο των απόρρητων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον στις 30 Ιουλίου 1974 (δύο εβδομάδες πριν από τον «Αττίλα 2») είναι ο Κίσινγκερ, τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στη συζήτηση συμμετέχουν επίσης ο Γιγκάλ Αλόν, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Σίμκα Ντίνιτζ, πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, ο Αλφρεντ Αθερτον Τζούνιορ, βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ο Πίτερ Ρόντμαν, μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Τι θέλουν οι Τούρκοι;» ρωτά ο Αλόν και ο Κίσινγκερ απαντά δίχως περιστροφές: «Διχοτόμηση πρώτα. Θα ήθελαν να μην υπάρχει κεντρική εξουσία».

Με τον παροιμιώδη κυνισμό του, ο Κίσινγκερ παραδέχεται ότι «δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο στο πραγματικό ισοζύγιο δυνάμεων πόσες είναι οι τουρκικές δυνάμεις» στην Κύπρο, αφού, προφανώς, είναι τόσο κοντά η Τουρκία στο νησί, που όποτε το επιθυμεί αποβιβάζει στρατό.
Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι δεν έχει επιρροή στον Μπουλέντ Ετσεβίτ, τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, αλλά όταν προκύπτει το πρόβλημα να δεχτεί το Ισραήλ ή όχι τη σύζυγο και τα παιδιά του Νίκου Σαμψών, προσφέρεται αμέσως να του μιλήσει!

Αλλο ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το παρασκήνιο της εποχής σημείο είναι το εξής: Οταν ο τότε πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον αναφέρει στη διάρκεια της συνάντησης ότι οι Αραβες διαδίδουν πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου, σπεύδει ο προϊστάμενός του υπουργός Εξωτερικών κ. Αλόν και λέει «αυτό διευκολύνει τα πράγματα για την Αμερική», εννοώντας ότι δεν θα κατηγορείται η δύναμη που πραγματικά οργάνωσε το πραξικόπημα, δηλαδή η Αμερική.

Τέλος, στην παρατήρηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών ότι «ο Μακάριος ήταν εδώ» (σ.σ.: στην Ουάσινγκτον), ο Κίσινγκερ απαντά με νόημα: «Δεν θα γυρίσει πίσω εύκολα, για να το θέσω ήπια».
πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/77174/toyrkikos-stohos-apo-1974-i-dihotomisi