Στο αίτημα ενός ετοιμοθάνατου καρκινοπαθούς στους γιατρούς του νοσοκομείου να τον κρατήσουν σε μηχανική υποστήριξη για ακόμη πέντε ημέρες έτσι ώστε η σύζυγός του να κλείσει τα 55 και να λάβει σύνταξη χηρείας, αναφέρεται στη διαδικτυακή έκδοση το περιοδικό Focus.
Το περιοδικό σημειώνει: «Η ιστορία είναι πραγματική, ο ασθενής κατάγεται από τα Τρίκαλα. Ο λόγος για το αίτημά του είναι ότι η σύνταξη χηρείας δεν εξαρτάται από τα χρόνια εργασίας του συζύγου, αλλά από την ηλικία της χήρας. Αν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσό, χωρίς να παίζει ρόλο αν έχει ανήλικα παιδιά να θρέψει».
Ο ετοιμοθάνατος καρκινοπαθής ζήτησε να τον κρατήσουν σε μηχανική υποστήριξη για πέντε ακόμα ημέρες, ώστε να προλάβει η γυναίκα του να κλείσει τα 55 χρόνια και να λάβει την σύνταξή του.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο το δικαίωμα να λαμβάνει σύζυγος την σύνταξη αποθανόντος έφ όρου ζωής ισχύει έφ όσον έχει συμπληρώσει τα 55 χρόνια την ημέρα θανάτου του εκλιπόντος.
Η ανθρώπινη τραγωδία και το δράμα ενός ετοιμοθάνατου για το μέλλον της οικογένειάς του παρουσιάστηκε κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στην Λάρισα.
Σύμφωνα με την εξιστόρηση πρόκειται για ένα πολίτη, από τα Τρίκαλα, ενδεχομένως απόστρατο αξιωματικό.
Με το νόμο Κατρούγκαλου θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου και προκύπτουν οι εξής περιπτώσεις:
Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου: χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.
Εάν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει τα 55 κατά την ημερομηνία θανάτου: χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.
Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55. Αντίθετα, συνεχίζει να την εισπράττει όσο τα παιδιά είναι ανήλικα ή κάτω των 24, εφόσον σπουδάζουν. Αν προλάβει, μάλιστα, να συμπληρώσει τα 55 πριν τα παιδιά ενηλικιωθούν ή πριν τελειώσουν τις σπουδές τους, τότε θα χάσει προσωρινά τη σύνταξη όταν τα παιδιά γίνουν 18 ή 24, αλλά θα την ξαναπάρει δια βίου στα 67.
πηγή:http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2793135/etimothanatos-zitise-na-ton-kratisoun-sti-zoi-liges-meres-gia-na-pari-sintaxi-i-gineka-tou