ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πρόσκληση στην ημερίδα, "Τόποι αυτοθυσίας Ιερά Μονή Σέλτσου - Μεσσολλόγι - Μυτιλήνη











ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
       ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ  ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 2-8-2017 ΜΕ ΘΕΜΑ
   ΄΄ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ΄΄  
       
            Στις 2 Αυγούστου 2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 Στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη και στην Πλατεία Προέδρου Βασ.Καπερώνη θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα Ιστορικού περιεχομένου  που διοργανώνεται  από τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη τον Δήμο Μεσολογγίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις Πρωτ/μιες Δ/νεις Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας και   Λέσβου με θεματική ενότητα ΄΄ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ-ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ-ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ.΄΄
       




Η Ημερίδα αυτή είναι ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσεται   στον κύκλο των προσπαθειών   για την ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής  σημασίας της μονής Σέλτσου και  σχετίζεται με την αυτοθυσία των Σουλιωτών  το 1804.Ετσι σιγά –σιγά  η Μονή Σέλτσου  και οι 1.300  υπερασπιστές της ,αγνοούμενοι της ιστορίας παίρνουν πλέον σ’αυτή τη θέση που τους αξίζει.   Το Σέλτσο   μπαίνει  σε μια νέα πορεία αναγνώρισης  της ένδοξης   ιστορίας του σε επιστημονικό επίπεδο,  δίπλα στις  υπόλοιπες   σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον  επάξια  ανάμεσα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι και τη Μυτιλήνη .
       
Το Σέλτσο  που κρέμεται σε  μια   κόγχη των βράχων στο φαράγγι  της Γκούρας, στη Βεσθενίτσα των  Ραδοβιζίων.Εδώ στην περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου  στα όρια του δήμου Γ.Καραισκάκη   διάλεξε η ιστορία να γίνει   το Σέλτσο η Κιβωτός της θυσίας των Ελεύθερων πολιορκημένων  του Σουλίου. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό. ΄Εμελε  αυτό να γίνει ο αιώνιος  τόπος  μαρτυρίου των  αδούλωτων  Σουλιωτών. Δεν τους έπρεπε καλύτερος τόπος.  ΄ Ένα υπέρτερο και ενδοξότερο  Ζάλογγο. Ένα ανοιχτό και απέραντο  Ηρώο  με 1.200 και πλέον  άταφους νεκρούς. Ένα  Ολοκαύτωμα. Ένας   μέγας χαλασμός που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος .Την ανείπωτη αυτή θυσία τους ιστορεί με χαρακτηριστικό τρόπο ο Γάλλος Ιστορικός ΠΟΥΚΕΒΙΛ  σύγχρονος των γεγονότων  Αυτός έγραψε ότι «Δεν το χωράει Ιστορικού νους ότι σε μία ημέρα χάθηκε ο ανθός του Σουλίου. Χάθηκαν τρείς γενεές Μποτσαραίων». Σε άλλη περικοπή του  ο ίδιος αναφέρει¨:χωρίς αμφιβολία η Γέφυρα Κοράκου θα υπενθυμίζει για πολύ καιρό τα τελευταία τέκνα του Σουλίου που χάθηκαν το 1804 στις ’Οχθες του Αχελώου. Οι δύστυχοι !!! Εδώ θα έπρεπε να στηθεί ένα μνημείο  γι αυτούς που θα υπενθυμίζει το θάνατο και τη θυσία γι’αυτούς, που να υπενθυμίζει τη θυσία και το θάνατό τους Ωστόσο δεν τους πρόσφεραν τίποτε άλλο παρά μόνον μια αιματηρή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος .ΣΕΛΤΣΟ -ΑΧΕΛΩΟΣ -ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ. Τρείς πράξεις του δράματος των Σουλιωτών. Η Εποποιία της Μάχης και της Εξόδου του Σέλτσου. ΄Ετσι όπως το  εξιστορεί και ο πολέμαρχος Σουλιώτης Λάμπρος Κουτσονίκας που  βρέθηκε στο Σέλτσο παιδί   τεσσάρων ετών και σώθηκε με την μητέρα του,  ο μόνος από τη φάρα των Κουτσονικαίων.
      
Ἀντίγραφο πίνακα τοῦ E.de Lunsac, μὲ θέμα τὴν Ἔξοδο.


Με την Ημερίδα αυτή επισημοποιείται και επιστημονικά η θέση του Σέλτσου  σε σχέση με τους  μεγάλους ιστορικούς τόπους αυτοθυσίας   μεταξύ πολλών  όπως το Μέγα Μεσολόγγι και η Μυτιλήνη που πραγματεύεται η  Ημερίδα .  Το ότι στην ημερίδα εκτός των άλλων ομιλητών θα είναι και η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας ΕYA JANION  προσδίδει και μία Πανευρωπαϊκή  διάσταση στο γεγονός αυτό. Επίσης ο  έτερος ομιλητής   Ιστορικός  ΄΄νέας γενιάς’’ ο  Βαγγέλης Τζούκας  Καθηγητής της Ιστορίας Παν/στημίου Κρήτης  προσθέτει την δική του σημαντική  θέση 

από πλευράς Ιστορικών οι οποίοι μέχρι τώρα προσπερνούσαν το Σέλτσο με μία μόνο αράδα και τίποτε άλλο. Είμαστε σίγουροι ότι  η παρουσία του θα σώσει  την τιμή τους.  Η συσχέτιση των τριών αυτών τόπων ως παράδειγμα  αυτοθυσίας δεν είναι καθόλου τυχαία.  Όπως έχουμε κατά καιρούς αναφέρει , το Σέλτσο υπήρξε-χωρίς καμία. υπερβολή- ο προάγγελος της Ελληνικής Επανάστασης  η πρώτη δάδα της Ελευθερίας, αλλά και  προπομπός της Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826 22 χρόνια μετά ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΤΟΥ Σέλτσου. Και εδώ στο Σέλτσο όπως στο Μεσολόγγι  Ηρωική έξοδο  επιχείρησαν οι πολιορκημένοι Σουλιώτες   με επικεφαλής πάλι τους Σουλιώτες, Μποτσαραίους , Κουτσονικαίους και άλλους . Στο Σέλτσο σώθηκε ο 13 ετής τότε Μάρκος Μπότσαρη που πήγε στο Μεσολόγγι  κατόπιν  και  το υπερασπίστηκε . Στον κήπο των Ηρώων  του Μεσολογγίου ξεχωριστή θέση  έχει ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και η στήλη του Νότη Μπότσαρη με αναφορές στο Σέλτσο το Νιγκόζι και τη Γέφυρα Κοράκου. Οι Ελεύθεροι πολιορκημένοι του Σέλτσου  ανταμώνουν με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου στο ποίημα   του Δ.Σολωμού.  Ο Τόπος Αυτοθυσίας της Μυτιλήνης είναι η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη στο Μανταμάδο όπου το 1766 έγινε η μεγάλη σφαγή από πειρατές  Αγαρηνούς εικόνα δε του Αγίου είναι φτιαγμένη  από χώμα της Μονής μαζί με  το αίμα των σφαγιασθέντων. Επίσης συνδέεται με τις πράξεις αυτοθυσία της Μικρασιάτισας  μάνας  στις σφαγές των Τούρκων.
      Η Ημερίδα αυτή εντάσσεται στον θεματικό κύκλο που προαναφέραμε ως θέμα ιστορικής  προσέγγισης και ανάλυσης σε  εκπαιδευτικό επίπεδο. Διοργανώνεται δε από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αντίστοιχους δήμους των τριών τόπων αυτοθυσίας. Είναι η   συνέχεια του κύκλου ημερίδων μετά το Μεσολόγγι τώρα Πηγές ,  και κατόπιν  Μυτιλήνη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα με το ίδιο θέμα. Έτσι υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  με επικεφαλής τον  αξιότιμο Πρύτανη Γεώργιο  Καψάλη   και με την συμμετοχή ξένων σπουδαίων Πανεπιστημίων θα κάνει έναν πανευρωπαϊκό κύκλο με αυτονόητα θετικά ωφελήματα. Η Ημερίδα αυτή θα είναι και μία ηχηρή απάντηση στους κατά καιρούς επίδοξους εθνοαποδομητές  πλαστογράφους  και αμφισβητίες  της ιστορίας μας. Ας κάνουν τον κόπο να  έλθουν και αυτοί στο Σέλτσο για να πεισθούν πόσο  μάταιος είναι   ο στόχος τους  και πόσο και  μικροί και ανόητοι  είναι  μπροστά στους μάρτυρες του.    
  Εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητας Πηγιωτών  Άρτας εκφράζουμε τη χαρά μας για την πραγματοποίηση αυτής της σπουδαίας  Ημερίδας στο χωριό μας  και δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε –όπως μέχρι σήμερα πράξαμε στην προετοιμασία της-ώστε αυτή η ημερίδα να έχει μεγάλη επιτυχία και απήχηση προς όφελος  του τόπου μας.
 Συγχαίρουμε  τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τους συνδιοργανωτές της Ημερίδας  για την πρωτοβουλίας τους να επιλέξουν αυτή  να γίνει στις Πηγές Άρτας- την Παλαιά Βρεσθενίτσα-  στο φυσικό χώρο  που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της πολιορκίας του Σέλτσου .Καλωσορίζουμε  θερμά  όλους τους συμμετέχοντες και   ομιλητές  της.  Επίσης συγχαίρουμε την συμπατριώτισσά μας και συνδημότισσα εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα που όλο αυτόν τον καιρό αθόρυβα μεθοδικά και σε πείσμα των δυσχερειών που ανέκυπταν, έφερε εις πέρας  σχεδόν όλο το βάρος  της Ημερίδας αυτής  από  οργανωτικής πλευράς .  Είναι η ψυχή  στην διοργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της Εκδήλωσης και της αξίζουν ιδιαίτερα  εύσημα. Είμαστε ολόπλευρα μαζί της για κάθε βοήθεια ,όπως το κάναμε μέχρι σήμερα.   
     Καλωσορίζουμε  τέλοςμε ιδιαίτερη χαρά στο χωρίο μας τον Αρτινό κινηματογραφιστή –φωτογράφο τον Βασίλη Γκανιάτσα ο οποίος  στο πλαίσιο της Ημερίδας  αυτής θα προβάλει το  εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του ‘’ΣΟΥΛΙ –ΣΕΛΤΣΟ  ΤΟΠΟΙ ΘΥΣΙΑΣ΄΄ Μία ταινία που  μέσα από τον επαγγελματισμό και την ικανότητα του δημιουργού στην εικόνα   καταφέρνει και καθηλώνει τον θεατή ξετυλίγοντας μπροστά του το Χρονικό της Θυσίας των Σουλιωτών  με παραστάσεις και αφηγήσεις που σκορπούν ρίγη συγκίνησης. Είναι μια ταινία παρακαταθήκη  για το μέλλον, και το δικό του μεγάλο  λιθάρι στην ανάδειξη της ιστορίας του Σέλτσου  που τόσα χρόνια παλεύει .
Καλούμε όλους τους συγχωριανούς  μας, συνδημότες μας Αρτινούς και Ηπειρώτες να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να   ακούσουν από τους επιστήμονες ομιλητές  για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της αυτοθυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο.
                             ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 28-7-2017