ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τα μέτρα και τα αντίμετρα της επώδυνης συμφωνίας. (4 βίντεο)








Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και Θεσμοί, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα.
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, ενώ ανοίγει και επίσημα τη συζήτηση για τα πλεονάσματα και το χρέος, όπως προανήγγειλαν οι δανειστές με κοινή τους δήλωση μετά τη συμφωνία.
«Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες σε μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι ο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», αναφέρει η κοινή δήλωση.
Η τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών έως και 18%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση σε συντάξεις, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, θα είναι 9%. Τα μέτρα θα ισχύσουν από το 2019.
«Όπως καταλαβαίνετε έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατρούγκαλος - Τσακαλώτος - συνάντηση - Τρόικα

Τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας

Στα μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα φτάσουν έως και 18%.
Όπως συμφωνήθηκε, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές, θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της μείωσης να μην ξεπερνά το 18%. Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%. Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.
Οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, από την άλλη, βάσει του θετικού σεναρίου, δηλαδή της επίτευξης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, θα εφαρμοστεί από το 2020 ή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι από το 2019. Το όριο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ, συγκριτικά με ό,τι ισχύει σήμερα και θα φτάσει στα 5.700 έως 6.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Η κατάργηση της υπουργικής προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες το όριο δεν άλλαξε και παρέμεινε στο 5%, συγκαταλέγεται στα δύσκολα της συμφωνίας, όπως και το ότι δεν επανέρχονται άμεσα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων θα επανέλθει μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
Σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ο συμβιβασμός έκλεισε τελικά με διεύρυνση του χάρτη των τουριστικών περιοχών, αλλά και της τουριστικής περιόδου. Αυτά που δεν συμφωνήθηκαν, αλλά παρέμειναν μέσα σε «αγκύλες» στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας, είναι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μέτρα για το χρέος.

Τα αντίμετρα της τεχνικής συμφωνίας

Τα αντίμετρα, που θα νομοθετηθούν, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας, είναι:
-Επιδότηση ενοικίου μεσοσταθμικά 1000 το χρόνο σε 600.000 οικογένειες
-Ενίσχυση επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού (260 εκατ. ευρώ)
-Ενίσχυση σχολικών γευμάτων ώστε ο μισθός πληθυσμός δημοτικού γυμνασίου να λαμβάνει γεύματα
-Αύξηση των δικαιούχων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
-Μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια για όλο τον πληθυσμό. Για εισοδήματα έως 700 ευρώ μηδέν συμμετοχή. Από 701 έως 1200 μείον 50%
-250 εκατ. ευρώ για νέες θέσεις εργασίας
-250 εκατ. αναπτυξιακά μέτρα μέσω ΠΔΕ
Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου - τρόικα - θεσμοί - συμφωνία

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ενεργειακά

Με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απόφασης που εκδόθηκε από το Ευρωδικαστήριο το Δεκέμβριο του 2016.
Παράλληλα, το υπουργείο παρουσίασε τα σημεία της συμφωνίας για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας, όπως οι δράσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και η επίσπευση των αλλαγών στις αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το Eurogroup στις 22 Μαΐου

Η Αθήνα στρέφει τώρα το βλέμμα στο Eurogroup που θα γίνει στις 22 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αρχίζει έτσι άλλος ένας μαραθώνιος 20 ημερών.
Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία, θα περάσει από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου.
Μετά την κατάρτιση του νομοσχεδίου, αυτό θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα φτάσει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής μεταξύ 7 και 10 Μαΐου.
Από εκεί και πέρα, οι θεσμοί αναμένεται να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα αποσταλεί στο Eurogroup, που με τη σειρά του στις 22 Μαΐου θα επικυρώσει και το τυπικό κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η συμφωνία στο «μικροσκόπιο» ευρωπαίων αξιωματούχων

Για ένα σημαντικό, ενδιάμεσο, βήμα κάνει λόγο το Βερολίνο, σχολιάζοντας την τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που έκλεισε το πρωί της Τρίτης, μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει ότι η "εν εξελίξει αξιολόγηση" για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο ίδιος λέει ότι οι εργασίες συνεχίζονται, αφού το Eurogroup έχει στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 22 Μαΐου. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ζητά περισσότερη σαφήνεια από τη χώρα μας για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Η συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, έπειτα από μήνες σύνθετων διαπραγματεύσεων. Αυτές οι νέες προσπάθειες που συμφωνήθηκαν από τις ελληνικές αρχές ανοίγουν το δρόμο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» τόνισε με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι αντιδράσεις για την τεχνική συμφωνία

«Η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, είναι μερικά που είναι αρκετά καλά και άλλα φυσικά που δεν είναι καλά», σχολίασε για την τεχνική συμφωνία ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας, είτε είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε είναι αυξήσεις φορολογίας, κατά ένα μέρος ακυρώνουν την όποια προσπάθεια γίνεται για την αύξηση του ΑΕΠ γιατί δημιουργούν ακριβώς ύφεση. Σημείωσε πάντως ότι αν τηρηθεί η συμφωνία, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2018.
Ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, μετά τη συμφωνία για σκληρά μέτρα, που επετεύχθη με τους δανειστές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σύναψε 4ο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές.
«Για τέταρτο μνημόνιο χωρίς εξουσιοδότηση» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι θα ζητηθεί να κατατεθούν στη Βουλή τα κείμενα της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε «συμφωνία καταδίκης και ντροπής».
«Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ένα νέο μνημόνιο, με νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό του κεφαλαίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «βαρύ λογαριασμό», μετά από μήνες πολιτικών θεατρινισμών. «Οι μήνες των πολιτικών θεατρινισμών έφεραν τελικά βαρύ λογαριασμό. Εμείς θα τον εξοφλούμε & οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα «λυπούνται» για συμπαράσταση...», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού.

“Ράλι” σε ομόλογα και μετοχές μετά τη συμφωνία

Σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οδήγησε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που επετεύχθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι τιμές τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς ομολόγου σημειώνουν άνοδο στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους.
Υψηλά κέρδη καταγράφουν και οι τιμές των μετοχών, εν μέσω αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφει και ο τζίρος.


πηγή:http://www.ant1news.gr/news/Economy/article/472622/ta-metra-kai-ta-antimetra-tis-symfonias