ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Αντιπαράθεση στη Βουλή, μεταξύ ΥΕΘΑ και του Βουλευτή Θανάση Δαβάκη, για την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ΒΙΝΤΕΟ


Κόντρα Καμμένου - Δαβάκη για τα ισοδύναμα των ειδικών μισθολογίων


   Λεκτική αντιπαράθεση, υπήρξε  στη Βουλή, μεταξύ ΥΕΘΑ και του Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υφυπουργού Άμυνας, Θανάση Δαβάκη, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση, που είχε καταθέσει ο τελευταίος με θέμα την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.


  Δείτε τόσο την ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, όσο και τις απαντήσεις του ΥΕΘΑ, καθώς και το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. 


---------------------------------------------------------------------------

  

Η ΕΡΩΤΗΣΗ


«Άνθρακες ο θησαυρός από την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων»

Tο θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Π. Δαβάκης. Αφορμή για την Ερώτηση προς τον κ. Καμμένο αποτέλεσε ο ισχυρισμός του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2017  ότι, με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα φθάσουν μέσα στο 2017 τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος τετραετίας μπορούν να αγγίξουν τα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Δαβάκης εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την πορεία της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος είχαν στηρίξει τα σχετικά με την Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων άρθρα του νόμου 4407/2016. Στη συνέχεια, ζήτησε από τον κ. Υπουργό να καταθέσει απτά στοιχεία για τις εκτιμήσεις περί εσόδων τις οποίες ανέφερε στη Βουλή, καθώς και για τους κατά καιρούς ισχυρισμούς του περί ύπαρξης προτάσεων και διεθνών επενδυτικών σχεδίων πολλών δισεκατομμυρίων, με προέλευση από Αμπού Ντάμπι και Ισραήλ.
Δυστυχώς, επτά μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4407/2016 και σχεδόν ένα έτος μετά την πρώτη αναφορά σε μεγάλες επενδυτικές προτάσεις, το μόνο που ο κύριος Υπουργός παρουσίασε, εκτός του ήδη γνωστού ευχολογίου του, είναι η ύπαρξη ενός Μνημονίου Κατανόησης (MOU) με μη κατονομαζόμενο επενδυτή από το Άμπου Ντάμπι, καθώς και διαβεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας στελέχωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των διαδικασιών ανάπτυξης της σχετικής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Καμία ολοκληρωμένη σύμβαση, καμία ουσιαστική ένδειξη ότι οι στόχοι των εσόδων είναι επιτεύξιμοι.
Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των εσόδων των Ταμείων.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

     Πρωτολογία:

    «Ευχαριστώ, κύριε Δαβάκη, για την ερώτηση.

    Σας έχω καταθέσει κάποια γραπτά στοιχεία. Θα τα επαναλάβω. Θέλω να σας πω ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χτίσουμε την υπηρεσία. Πριν μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε η στελέχωση, βάσει των ΦΕΚ των καινούριων υπουργικών αποφάσεων που έπρεπε να εκδοθούν. Ήδη είναι έτοιμη η υπηρεσία.

    Το δεύτερο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να προχωρήσουμε στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στο ebid δηλαδή, το οποίο πρέπει να είναι πιστοποιημένο με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό προχωρήσαμε και είμαστε έτοιμοι με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί.

    Όταν λέμε αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων μιλάμε για 34 δισεκατομμύρια αντικειμενικής αξίας, τα καθαρά, διότι υπάρχουν και κληροδοτήματα, υπάρχουν και άλλα, τα οποία θέλουν νομική επεξεργασία. Βάλαμε στο νόμο αυτό, που πράγματι ψηφίσατε, ένα μίνιμουμ 5% απόδοση των ακινήτων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, των ταμείων και του προσωπικού. Αυτό, λοιπόν, με έναν υπολογισμό επί των 34 δισεκατομμυρίων, αντιλαμβάνεστε ότι φτάνει στο 1,5 δισεκατομμύριο.

    Γιατί μιλάμε για 300 εκατομμύρια στην αρχή; Διότι αυτός ο νόμος προβλέπει δύο διαδικασίες: Η μία διαδικασία είναι ο διαγωνισμός με το ebid, που ήδη είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η δεύτερη είναι σε περίπτωση που η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητήσει ένα από τα ακίνητα των ταμείων, να μην δίνεται, εν είδει ρουσφετιού, δώρο σε έναν δήμαρχο για να ψηφίσει ή δώρο σε ένα σύλλογο, σε κάποια νομαρχία ή σε κάποια περιφέρεια, αλλά να μπορεί ο δήμος ή η περιφέρεια να μην μπαίνει στη διαγωνιστική διαδικασία, να καταβάλει το 5% προς όφελος των ταμείων και να μπορεί να προχωρήσει. 

    Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι όσον αφορά τους δήμους, τους ΟΤΑ και τα διάφορα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είμαστε ήδη έτοιμοι να υπογράψουμε με τους Δήμους Σύρου, Σιντικής Σερρών, Πρέβεζας, Μεσολογγίου, Λάρισας, Καβάλας, Φαιστού, Λέσβου, Άρτας, Ιωαννιτών, Λαμιέων, Καρδίτσας, Χανίων, Ηρακλείου, με τη Διεύθυνση Μεταφραστικού του Υπουργείου Εξωτερικών, με το Υπουργείο Μεταφορών, με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Enterprise Greece, την Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Σερρών, προκειμένου να δοθούν ακίνητα με απόδοση 5%, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. 

    Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για πολλά ακίνητα. Δεν θέλω να σας πω αριθμό αυτήν τη στιγμή και νούμερο για το πόσα θα είναι τα έσοδα. Θα είναι πάντως ένα μεγάλο μέρος από τα προσδοκώμενα έσοδα που σας είχα αναφέρει. Βεβαίως, επαναλαμβάνω θα είναι προς όφελος του προσωπικού, για να γίνουν σπίτια για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα.

    Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι ήδη έχουμε υπογράψει για μια εξ αυτών, για τις Φλέβες, «MOU» με τον πρώτο προσφέροντα. Καταλαβαίνετε ότι για να βγει κάτι σε μια διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα πρέπει να υπάρχει μία πρώτη προσφορά. Η πρώτη προσφορά για τις Φλέβες είναι για μια επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ με απόδοση προς το Πολεμικό Ναυτικό, το Ταμείο Στόλου, 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, συν τη συμμετοχή του Ταμείου του Στόλου στα κέρδη. 

    Ήδη, ο υποψήφιος επενδυτής έχει υπογράψει «MOU» που τα προσφέρει. Τον συνάντησα στο Άμπου Ντάμπι, θα είναι την επόμενη εβδομάδα εδώ. Θα χαρώ πολύ, όταν θα έλθει ο επενδυτής, στελέχη της αντιπολίτευσης και της συγκυβέρνησης να έλθετε, να τον συναντήσετε, γιατί έχει σημασία να ακούσει ότι υπάρχει μια θετική βούληση και από την πλευρά της αντιπολίτευσης να στηρίξει τέτοιου είδους επενδύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι με 3,6 δισεκατομμύρια θα δουλέψουν πάνω από 20.000 άνθρωποι. Θα έχει και απόδοση το Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα μπουν έσοδα και στο κράτος. Θα έλθει εδώ, λοιπόν, την άλλη εβδομάδα. 

    Πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο και έχοντας καταθέσει τα σχέδια, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται σε ειδικό αναπτυξιακό νόμο στον οποίο ήδη έχουμε προχωρήσει με τα αρμόδια Υπουργεία - εμπλέκεται το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Χωροταξίας - έχουμε προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες, για να προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός. Μόνο αυτός ο διαγωνισμός θα αποφέρει 100 εκατομμύρια. Το ίδιο έχει γίνει για την Πέρδικα. Εκεί θα γίνει πολύ πιο ήπιας μορφής, πάντα σε συνεννόηση με τον τοπικό πληθυσμό.

    Θα ήθελα να αναφερθώ και στη Θεσσαλονίκη -το λέω επειδή είναι εδώ ο κ. Τριανταφυλλίδης που το έχει παλέψει πολύ - για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Το άρχισε το θέμα αυτό και οφείλω να το πω αυτό. Ο κ. Τριανταφυλλίδης πίεσε για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και ζήτησε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Βρήκαμε μία λύση, σύμφωνα με την οποία θα πάρουμε γύρω στα 100 διαμερίσματα αντί του 5%, τα οποία θα δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν κατοικίες για τα στελέχη. Παράλληλα γίνονται δύο μουσεία. Ένα μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα φιλοξενήσει μια μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων και ένα μουσείο Εθνικής Αντιστάσεως.

    Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι μέχρι σήμερα εγώ είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία τόσο σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου πράγματι επιτελείται κοινωνικό έργο και έχουμε έσοδα όσο και σε σχέση με τους μεγάλους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή κατόπιν υποδείξεως της αγοράς - γιατί είδαμε τι συμβαίνει στις περισσότερες μεγάλες επενδύσεις- για το Πρασονήσι παραδείγματος χάριν, πρέπει να γίνει ένα μεγάλο resort, ένα μεγάλο λιμάνι, για να ξεκινάει και να τελειώνει η κρουαζιέρα και ένα μεγάλο αεροδρόμιο. 

    Θα συνεργαστούμε και με γραφεία του εξωτερικού, δηλαδή θα μπορούν να ετοιμάζονται επενδυτικές προτάσεις με γραφεία του εξωτερικού, που θα γίνουν με διεθνείς διαδικασίες, με διεθνείς διαγωνισμούς για μεγάλες επενδύσεις. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Πιστεύω ότι ο στόχος, όπως σας απάντησα και γραπτώς, θα επιτευχθεί.

    Ευχαριστώ».

    Δευτερολογία:

    «Τι να κάνω; Με προκαλείτε να σας απαντήσω, κύριε συνάδελφε. Σας απαντώ, λοιπόν. Επί υπουργίας σας παραδώσατε δυόμισι σπίτια στους αξιωματικούς και στους υπαξιωματικούς. Την περσινή περίοδο παραδώσαμε 100 σπίτια και τη φετινή περίοδο θα παραδώσουμε 414 σπίτια απ’ αυτά τα χρήματα της εκμετάλλευσης της περιουσίας. Επί της υπουργίας σας εισπράξατε απ’ όλα τα ταμεία μαζί ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Μόνο από το ξενοδοχείο στην Ομόνοια θα εισπράξουμε εμείς αυτά που εισπράξατε απ’ όλη την Ελλάδα. 

    Θέλω να καταλάβετε, κύριε Δαβάκη, ότι οι διαγωνισμοί αυτοί ξεκινούν με ένα υφιστάμενο χαρτί, το MOU. Δηλαδή, στη μικρότερη περίπτωση θα δοθούν 100 εκατομμύρια. Τώρα, όσον αφορά στις καταθέσεις του MOU, ελάτε να το δείτε όποτε θέλετε. Να σας πω ότι τα τελευταία MOU τα οποία έπαιρναν κάποιοι συγγενείς πρωθυπουργών και έκαναν βόλτες στους εμίρηδες τέλειωσαν. Πήγαμε στο Αμπού Ντάμπι και στο Κατάρ και βρήκαμε μια απίστευτη περίπτωση. Μας είπαν ότι τότε ο κ. Νίκος Παπανδρέου, όπως θυμάστε, πήρε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, πήρε κάποιον κύριο διαμεσολαβητή έμπορο όπλων από την Ιορδανία και πήγε να διαπραγματευθεί μια μεγάλη επένδυση, γιατί είχε ένα MOU στο χέρι. Τα MOU που παίρνει ο καθένας και πάει βόλτα τέλειωσαν. 

    Ήρθε ο Εμίρης του Κατάρ εδώ, έκανε 16 δισεκατομμύρια επένδυση και κάποιοι έκαναν βόλτες. Μου είπαν ότι στέλεχος, ιερέας, ζήτησε μετρητά και μια βίλα δώρο για να μην απαγορεύσει την επένδυση. Λοιπόν, τα MOU από το Υπουργείο Άμυνας δεν γίνονται «φύλλο - φτερό». Ελάτε ως Βουλευτής, ο κ. Ζησιμάτος σας περιμένει, να σας το δείξει. Στο χέρι, όμως, MOU, με το οποίο θα πηγαίνει καθένας να διαπραγματεύεται, αυτή η Κυβέρνηση δεν το επιτρέπει. 

    Υπάρχουν συμφωνητικά εχεμύθειας σε ισχύ. Ελάτε να ενημερωθείτε εσείς και όποιοι συνάδελφοι θέλουν, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν με ιεροτελεστία. Δεν πρόκειται να δώσουμε τη δυνατότητα σε διάφορους μεσάζοντες οι οποίοι κυκλοφορούσαν στα εμιράτα τα προηγούμενα χρόνια, σε αδερφούς πολιτικών προσώπων που το έπαιζαν μηχανικοί ή σε τηλεκαναλάρχες που το έπαιζαν κολλητοί των κυβερνήσεων, που θα έπρεπε να πάρουν τις δημόσιες σχέσεις της επένδυσης, να κάνουν βόλτες. Εδώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, με ηλεκτρονική διαδικασία. Ο επενδυτής έρχεται. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, αλλά και να ενισχύσουμε την επένδυση. Αυτή η κυβέρνηση το κάνει με τόσο διαφανείς διαδικασίες που κανείς δεν μπορεί να παίρνει ένα γράμμα στο χέρι ή ένα MOU και να πηγαίνει βόλτα και να ξεφτιλίζει τη χώρα».