ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Προχωρά η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων



■ Τα «φιλέτα», οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι δυσκολίες για έσοδα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.
■ «ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΑΓΟΝΟΙ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ. “ΣΠΡΩΧΝΟΥΜΕ” ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ».
■ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 1.477 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 33 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Με γοργά βήματα προχωρά η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων -πρόκειται για πάνω από 250.000 στρέμματα ανά την επικράτεια- η οποία μπορεί να αποφέρει έσοδα για το δημόσιο ταμείο ακόμα και της τάξης των 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020! Αυτός ο στόχος προϋποθέτει, βεβαίως, μεγάλες επενδύσεις, το «νερό», ωστόσο, έχει ήδη μπει στο αυλάκι. Τα «Επίκαιρα» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η αρμόδια Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) έχει κιόλας φέρει στη χώρα δύο πολύ μεγάλες επενδυτικές προτάσεις:............
μία για τις Φλέβες (ακατοίκητο νησί στα βόρεια του Αργοσαρωνικού Κόλπου, κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας) από το Άμπου Ντάμπι αλλά και από μεγάλο ελληνικό επενδυτικό όμιλο, καθώς και από Ισραηλινούς για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου στο ναυτικό οχυρό του Τούρλου στα βόρεια της Αίγινας. Προχωρημένες είναι όμως οι συζητήσεις και για τη δημιουργία «retreat resort» για συνταξιούχους σε ένα από τα στρατιωτικά ακίνητα στην Πρέβεζα.

Πέρα απ' όλα αυτά, μάλιστα, έτοιμα για να «βγουν» σε διαγωνιστική διαδικασία είναι ακόμα περί τα 20 μικρότερα ακίνητα που καλύπτουν όλα τα γούστα, η αξιοποίηση των οποίων θα είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών. Ο λόγος για τουριστικά, τεχνολογικά, ενερ­γειακά και άλλα θεματικά πάρκα, γήπεδα γκολφ, εμπορικά κέντρα, ξε­νοδοχεία όπως το «La Mirage» στην Ομόνοια, πολλά αστικά ακίνητα, όπως το παλιό Ειρηνοδικείο επίσης στην Ομόνοια που είναι κλειστά εδώ και χρόνια και έχουν καταντήσει «περιστερώνες», ακόμα και πέτρινη οικία 400 τ.μ. στην Καβάλα. Συνολι­κά μιλάμε για 1.477 ιδιοκτησίες, με­ταξύ των οποίων εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή και ενεργά με λίγους στρατιώτες (βλ. «Ζαφείρι» στη Σύρο, και όχι μόνο), πεδία βολής και απο­θήκες πυρομαχικών και σε σημεία - «φιλέτα», σημερινής αξίας όλα μαζί -κρατηθείτε!- λίγο πάνω από 33 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν λεηλατηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνει μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης για 99 χρόνια, η οποία δεν σχετίζεται με το Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αφού τα έσοδα θα πηγαίνουν στον κρα­τικό προϋπολογισμό και όχι για την απόσβεση του δημόσιου χρέους. Ο Στρατός, άλλωστε, μπορεί να τα επι­τάξει σε περίπτωση ανάγκης για λό­γους εθνικής ασφάλειας την οποία διασφαλίζει και η απαραίτητη έγκρι­ση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) του Πενταγώνου, το οποίο θα ελέγ­χει εξονυχιστικά τον βίο και την πο­λιτεία των υποψήφιων επενδυτών.

Χάρη στην ΥΠΑΑΠΕΔ
Τίποτα όμως απ' όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό αν η συσταθείσα μόλις τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβου­λία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ΥΠΑΑΠΕΔ δεν είχε ολοκληρώσει την οργάνωση των σχετικών αρχείων, την ταξινό­μηση της περιουσίας και τον «κα­θαρισμό» των ακινήτων από κάθε είδους διεκδικήσεις. Κι αυτό μολο­νότι το ΦΕΚ που καθόρισε τη λει­τουργία της Υπηρεσίας και της επέτρεψε να στελεχωθεί δημοσιεύτηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι τότε απασχολούνταν μόνο μερικοί σύμβουλοι του υπουργού και υπαξιωματικοί που «πρόσφερε» το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Παρ' όλα αυτά, η ΥΠΑΑΠΕΔ έχει προλάβει να συμμετάσχει και σε σημαντικά επενδυτικά φόρουμ, όπως το Capital Link της Νέας Υόρκης και το Lloyd's House στο Σίτι του Λον­δίνου, όπου, μάλιστα, πήγε πολύ καλά. Σύντομα επίσης θα είναι σε θέση να δίνει ένα σακάκι σε κάθε υποψήφιο επενδυτή, στο οποίο θα απεικονίζονται και θα περιγράφονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια όλα τα ακίνητα, κατόρθωμα καθό­λου αμελητέο για μια υπηρεσία που ξεκίνησε τη λειτουργία της από ένα μικρό γραφείο και κλήθηκε να βάλει τάξη σε μια περιουσία διάσπαρτη σε έξι Ταμεία, τρία «κανονικά» και τρία μετοχικά, δίχως ταυτοχρόνως να επηρεάσει το ιδιοκτησιακό κα­θεστώς τους, προκαλώντας αχρεία­στα προβλήματα.

Όχι κάτω από το 5% της αντικειμενικής το τίμημα

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Παρ' όλες τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα δύο τελευταία χρόνια, η γραφειοκρατία, η οποία μπορεί να «κολλήσει» μια επένδυση και για παραπάνω από μία δεκαετία, δεν έχει «πεθάνει» και η υποχρέωση για Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις καθυστερεί διαδικασίες που θα έπρεπε να «τρέχουν». Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, αναγκάζονται να... καλλωπίζουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης στους υποψή­φιους επενδυτές για να μην τους αποθαρρύνουν. Τώρα, πάντως έχει έρθει το κατάλληλο προσωπικό και ολοκληρώνεται η προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ - θα δημοσιοποιεί τους διαγωνισμούς της ΥΠΑΑΠΕΔ και στο δικό της πελατολόγιο) για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημο­πρασιών, όπως άλλωστε, πράττει και για το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθε­σία, το τίμημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 5% της αντικειμε­νικής αξίας του ακινήτου, με τον στόχο, βεβαίως, να είναι πολύ υψη­λότερος. Γι΄ αυτό τον λόγο, εξάλ­λου, προσλήφθηκαν ως εξωτερικοί συνεργάτες η Πειραιώς Real Estate, η Attika Bank Properties, καθώς και μεγάλα μεσιτικά γραφεία. Παραλλήλως, η ΥΠΑΑΠΕΔ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς της αγοράς σε κάθε πόλη και χωριό. Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για παράδειγμα, συζητά την παραχώρηση στρατοπέδου σε συνεταιρισμό που παράγει κομπό­στες, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε δυνατό εξαγωγικό φορέα. Στις Σέρρες πάλι, το τοπικό Επιμελητή­ριο έχει διατυπώσει την επιθυμία να πραγματοποιεί την ετήσια έκθε­σή του στο στρατόπεδο «Κολοκοτρώνης».

«Δεχόμαστε "καθαρά" χρήματα απ' όλο τον κόσμο»

«Κάνουμε καλή προετοιμασία για να μην κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί'. "Σπρώχνουμε'' τους επενδυ­τές να καταλάβουν ότι έχουν έναν σύμμαχο στο πρόσωπό μας και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Γι' αυτό, άλλωστε, οργανώνουμε συ­ναντήσεις τους και με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είναι πολύ ευχα­ριστημένοι που συνδιαλέγονται με έναν φορέα μόνο, ο οποίος, μάλιστα, μιλάει τη "γλώσσα” τους, και δεν ανη­συχούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Φοβούνται, ωστόσο, το ελληνικό κράτος - θέλουν να τηρεί τις δεσμεύσεις του ανεξαρτήτως κυβέρ­νησης. Επιπλέον, θέτουν ερωτήματα για τη φορολόγηση και αναρωτιού­νται ορισμένοι γιατί, για παράδειγμα, να κατασκευάσουν τεχνολογικό πάρ­κο στην Ελλάδα και όχι στη Λιθουανία, όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι. Πρέπει να αλλάξει η δημόσια διοίκη­ση, να γίνει πιο ευέλικτη, γιατί ο ιδιω­τικός τομέας είναι ο τροφοδότης του δημόσιου. Οι Φλέβες, π.χ., είναι μια επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 2 δις ευρώ, επομένως ενδέχεται να χρειαστεί ειδικός νόμος. Οι επενδύ­σεις, ασφαλώς, μπορούν να γίνουν και από Έλληνες που σήμερα έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή και ομογενείς, όπως, άλλωστε, συμβαί­νει ήδη. Δεχόμαστε "καθαρά" χρή­ματα απ' όλο τον κόσμο. Γα όλα αυτά χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων», υπογραμμίζει με νόημα στα «Επίκαιρα» ο επικε­φαλής της ΥΠΑΑΠΕΔ, Γιώργος Ζησιμάτος.

Όλη η προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΕΣ:
 (ΕΠΙΚΑΙΡΑ-03/02-16/02/17)