ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Έξι παρεμβάσεις για τα ειδικά μισθολόγια




Σχέδιο για μειώσεις-σοκ από 200-400 ευρώ στους μισθούς των στρατιωτικών



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης του νομοσχεδίου, όπου περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η μισθολογική δαπάνη, των αμειβομένων με ειδικό μισθολόγιο, υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι βασικοί άξονες των αλλαγών είναι οι εξής:

1. 
Τα 20 ειδικά μισθολόγια θα γίνουν 8, με "ομογενοποιήσεις" στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ. που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.

2. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (τέκνων, επίδομα θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας). Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ένστολων και των δικαστικών υπαλλήλων.
3. Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων θέσης ευθύνης στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των κλιμακίων, καθώς και να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με την εξέλιξη.

4. Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών με το νέο σύστημα, αλλά για τους «παλαιούς» δεν θα υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Η όποια μείωση προκύψει στον μισθό από το νέο σύστημα θα καλύπτεται ως "προσωπική διαφορά", κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προβλέφθηκε στις κύριες συντάξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, για όσους εισέλθουν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου στα ειδικά μισθολόγια, ο υπολογισμός θα γίνεται με το νέο σύστημα και χωρίς την "προσωπική διαφορά".

5. Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του Μνημονίου είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι, μεταξύ άλλων, γιατροί και πανεπιστημιακοί.

6. Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν "μαύρη τρύπα" σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ είναι προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση. 
Υπενθυμίζεται ότι η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και ο εξορθολογισμός των αποδοχών αποτελεί τμήμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που αφορούν την πρώτη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην "παγώσουν" οι αποδοχές 188.000 εργαζομένων από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%) για την επόμενη διετία.
Πηγή:Έθνος