ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Οι Κερδισμένοι και οι Χαμένοι των Δικαστικών Αποφάσεων




ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων σε συνδικαλιστέςΕλεγκτικό Συνέδριο





         Με αφορμή:
          
       α. Την συνέντευξη που παραχώρησε, στον  συνάδελφο Σχη ε.α.  Απόστολο Παπαπαρίση , ο έγκριτος δικηγόρος ,Παρ’ Αρείω Πάγω και Συμβουλίω της Επικρατείας, πρώην Προέδρος του Στρατοδικείου Λάρισας και ειδικό στα θέματα Άμυνας, Αθανάσιος Γεωργακάκη απαντώντας σε, ερωτήσεις που αφορούσαν τις πρόσφατες αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ, δήλωσε:

 "Η πολιτεία οφείλει να επιστρέψει τα αναδρομικά του υπόλοιπου 50% σε όλους, όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, έστω και μερικώς. Σε περίπτωση όμως που η πολιτεία κάτω από τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες της χώρας, αποφασίσει να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε ότι αφορά την αναδρομικότητα, τότε μεγαλύτερη πιθανότητα να δικαιωθούν θα έχουν όσοι έχουν προσφύγει ατομικά στα δικαστήρια  και θα έχουν τη δικαστική απόφαση «στα χέρια τους», προκειμένου να προβούν αν χρειασθεί σε περαιτέρω ενέργειες πχ. κατάσχεση κρατικής περιουσίας." 


" Όσοι έχουν ασκήσει αγωγή για τα έτη 2012 έως και 2014 δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι που να αφορά αυτό το χρονικό αυτό διάστημα. Πλησιάζοντας όμως η  λήξη του τρέχοντος έτους θα πρέπει να υποβάλουν νέα αγωγή για τις απαιτήσεις που προέρχονται από την επόμενη διετία 2015-2016. Αντίστοιχα όσοι δεν άσκησαν καμία αγωγή μπορούν να διεκδικήσουν με την διαδικασία αυτή τις διαφορές της τελευταίας διετίας."

      β.  Την καταβληθείσα, από το ΥΠ.ΟΙΚ, αποζημίωση, ύψους 15.130,79 ευρώ καθαρά, σε απόστρατο Αξιωματικό, που είχε αποστρατευθεί πριν το 2000, και είχε προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για αναπροσαρμογή της σύνταξης του, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 2838/2000 και 3016,2002. 
Η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται και όσους είχαν προβεί σε κατάθεση οποιασδήποτε μορφής αίτηση αποκατάστασης.

     Αποδεικνύεται περίτρανα ότι:

     . Τόσο το ΣτΕ όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαιώνουν ΜΟΝΟ όσους έχουν προσφύγει στα ανώτατα  Δικαστήρια, για τους υπόλοιπους έγκειται στην ¨φιλευσπλαχνία" του Κράτους να εφαρμόσει και στους υπόλοιπους τις αποφάσεις των των ανωτάτων Δικαστηρίων.

    .  Στην περίπτωση β., το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων, που είχαν αποστρατευθεί πριν το 2000, δεν είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα, να έχουν χάσει οριστικά και αμετάκλητα το "τραίνο" της δικαίωσης καθόσον έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο προβλεπόμενος χρόνος, υποβολής αγωγών ή αιτήσεων. Έτσι λοιπόν θα έχουμε συντάξεις, πολλαπλών ταχυτήτων και η ευθύνη βαρύνει όσους έμειναν, άπραγοι και άβουλοι στις αυτονόητες ενέργειες που όφειλαν να κάνουν, για το οικονομικό συμφέρον τους και μόνο.

    .  Στην περίπτωση α. ίσως, να έχουμε την πιθανότητα, το Κράτος να δικαιώσει ΜΟΝΟ όσους προσέφυγαν ατομικά στα ανώτατα Δικαστήρια και τότε μεγάλος αριθμός συναδέλφων να μην αποκατασταθεί, στο θέμα της αναδρομικότητας.
Η μόνη λύση, για όσους έκαναν την επανάσταση τους και τις προσφυγές τους από τον καναπέ του σπιτιού τους, είναι, όσο μένει ακόμη καιρός, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, γνωρίζοντας όμως ότι ήδη έχουν απολέσει,ένα μέρος από τα αναδρομικά τους. Το καλύτερο σενάριο είναι, το Κράτος να εφαρμόσει πιστά, για όλους την απόφαση του ΣτΕ, καταθέτοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αποκαθιστά, τους μισθούς και τις συντάξεις, χωρίς καμιά εξαίρεση. Το ευχόμαστε ολόψυχα.