ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ - ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Φόροι: Ερχονται νέες επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα το 2016
Φόροι: Ερχονται νέες επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα το 2016


Της Μαρίας Βουργάνα
Πρόσθετους φόρους σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα φέρνουν οι φορολογικές ανατροπές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα εισοδήματα που αποκτώνται από φέτος.
Στο οικονομικό επιτελείο σβήνουν - γράφουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των Θεσμών για τις φορολογικές αλλαγές στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με στόχο την επίτευξη φέτος του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ. Οι τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να βρεθούν κοινά σημεία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που για την ώρα κρατούν μακριά από την Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:
Φόροι: Ερχονται νέες επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα το 2016
  • Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους που θα ενσωματώνει έμμεσο αφορολόγητο όριο, με τους δανειστές να ζητούν τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.550 ευρώ.
  • Νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που φέρνει νέες επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.
  • Νέα φορολογική κλίμακα για ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο. Θα ευνοηθούν οι έχοντες εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% σε 22%.
  • Κλίμακα για τον υπολογισμό των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα με βάση τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Νέα κλίμακα με αυξημένους συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι και 40% ή 45% για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια ανεβάζοντας κατακόρυφα τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Ειδικότερα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανοίξει τη φορολογική βεντάλια και επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια. Ειδικότερα:
1. Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, δηλαδή θα έχει συντελεστές 22%, 32% και 42%, καθώς και έναν επιπλέον συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Ωστόσο ο συντελεστής 22% προτείνεται να επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ο συντελεστές στο 32% στο τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 30.000 ή 35.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα), ο συντελεστής 42% για εισοδήματα από 30.001 ή 35.001 έως 60.000 ευρώ και ο συντελεστής 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται έμμεσο αφορολόγητο, με τους δανειστές όμως να ζητούν τη μείωσή του από τις 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα μέσω της έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα αναμένεται να επιβαρυνθούν οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και έως 42.000 ευρώ, καθώς τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή 42% από 32% σήμερα.
Φόροι: Ερχονται νέες επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα το 2016
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα ισχύει η ίδια φορολογική κλίμακα με αυτή των μισθωτών αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Δηλαδή, ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Εάν εφαρμοστεί η κλίμακα αυτή, τότε οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα δουν το φορολογικό λογαριασμό τους να μειώνεται, καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% σε 22%. Αντίθετα επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
3. Αποδείξεις: Το εισόδημα του κάθε φορολογούμενου θα καθορίζει και το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιεί με πλαστικό χρήμα. Το σχέδιο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύει από φέτος προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Όσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές, οι οποίοι φέρεται να θέτουν θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ που προκύπτει σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Πάντως για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου.
Φόροι: Ερχονται νέες επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα το 2016
Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορούν να χρησιμοποιούν μετρητά προκειμένου να καλύψουν με αποδείξεις το ποσοστό του εισοδήματός τους που θα καθοριστεί για να τύχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ.
Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
4. Εισοδήματα από ενοίκια: Αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν οι περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα. Με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, η νέα κλίμακα που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα από ενοίκια έχει ως εξής:
  • Ο συντελεστής 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανεβαίνει στο 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να αυξηθεί έως και 36%.
  • Ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, αυξάνεται στο 35%.
  • Θεσπίζεται νέος συντελεστής 40%, χωρίς να αποκλείεται να «κλειδώσει» και στο 45%, για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.
Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει με την εφαρμογή της νέας κλίμακας για τα εισοδήματα από ακίνητα υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ από αυτά που προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα εάν η νέα κλίμακα με τους αυξημένους συντελεστές εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα από ενοίκια που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2015.
πηγή:imerisia.gr